oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > 10 sfaturi utile pentru un zâmbet perfect

    În orice domeniu legat de sănătate, deci și în cel legat de îngrijirea dinților, a preveni este mai important și mai simplu decât a trata o problemă creată. Pentru a avea dinți sănătoși este nevoie să îi îngrijești toată viața. Chiar dacă moștenirea genetică v-a ajutat și aveți dinți frumoși, este important să aveți grija de ei. Este bine să luați măsurile potrivite în fiecare zi, să respectați regulile minime de îngrijire și să alegeți produse de îngrijire orală potrivite.

     Produsele cosmetice te pot ajuta să ai un look cool, nuanțele de ruj la modă îți pot scoate în evidență zâmbetul, dar dacă ai probleme dentare tot efortul e diminuat. Și atunci? Există câteva reguli care trebuie respectate, și care în timp și cu efort ne vor îmbunătăți starea de sănătate, aspectul dinților și în plus vom obține zâmbetul perfect.

    1. Spălatul pe dinți două ori pe zi

    Normal, spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi, dimineața, la trezire și seara, înainte de culcare, ar trebui să fie deja un automatism. Cu toate acestea, mai există încă oameni cărora trebuie să li se aducă aminte.

    Acest obicei previne apariția plăcii dentare, principala cauză a formării cariilor și a tartrului.

    • Nu vă spălați imediat după ce ați mâncat, deoarece smalțul dinților este expus la acizii care se găsesc în unele alimente sau băuturi, iar periajul dinților va agresa suplimentar dantura;
    • Este important să efectuați un periaj corect, timp de cel putin două minute, al tuturor suprafetelor dinților. Periuța de dinți trebuie plasată la un unghi de 45 de grade față de dinți, în zona unde dinții intâlnesc gingiile. Se apasă cu fermitate și se imprimă mișcări de du-te-vino, folosind mișcări circulare, făra a apăsa și freca prea tare pe dinți;
    • Schimbați periuța de dinți la un interval de 3-4 luni.
    10 sfaturi utile pentru un zâmbet perfect - periuta dinti sonica gts2000 drmayer blog oralix foto

    Periuța dinți sonică GTS2000 Dr.Mayer

    2. Alegeți periuța de dinți corectă

    Periuțele de dinți trebuie schimbate destul de des, iar alegerea periuței perfecte este destul de arbitrară. Cea mai buna periuță va fi cea care ne place cel mai mult, care corespunde scopurilor noastre.

    Folosiți o periuță de dinți cu peri moi, rotunjiți la capete și cu un cap destul de mic, pentru a ajunge în toate părțile gurii, cum sunt cele precum Periuța de dinți VITIS Medium Access, pentru îndepărtarea acumulărilor de placă bacteriană și cu un capăt mic pentru gurile mici și zonele greu-accesibile sau precum Periuța de dinți VITIS Orthodontic Access Dentaid, pentru îndepărtarea acumulărilor de placă bacteriană din jurul aparatelor dentare și din zonele greu-accesibile.

    Anumite persoane nu apreciază periuțele electrice datorită vibratiilor specifice, alții se acomodează cu acest tip, fiind ușor de utilizat pentru persoanele mai comode, fără dexteritate sau cu mobilitate limitată (artrită…). Astfel de periuțe electrice, care prin rotirea capului, permit accesul în zonele greu accesibile, sunt de ex.: Periuța dinți sonică GTS2000 Dr.Mayer sau Periuța electrică Oral-B Advance Power DB4010.

    3. Folosirea zilnică a aței dentare

    Ața dentară completează igiena orală corectă, deoarece ajută la eliminarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene dintre dinți și de-a lungul gingiei, adică în zonele unde periuța de dinți ajunge mai greu. Fără aportul aței dentare, factorii care favorizează boala parodontală, ar putea deveni critici, ceea ce ar duce la distrugerea osului și pierderea dinților.

    Un produs eficient, este de exemplu Ața dentară VITIS Suave Dental Floss with Fluoride and Mint – ață dentară cu fluorură și mentă care reduce eficient și fără durere placa bacteriana din spațiile intradentare și de sub linia gingivală. Pentru folosirea ei:

    Se apucă ferm o bucată de 40-50 cm, între degetul mijociu și inelarul fiecărei mâini, lăsând o porțiune de ață de 2-3cm între. Se introduce ața dentară între dinți, folosind o mișcare ușoară. Când ața atinge linia gingivală, se îndoaie de unul dintre dinți și se introduce ușor între dinte și gingie până când se întâmpină rezistență (nu se aplică forțat).

    Pașii se repetă pentru toți dinții, folosindu-se o porțiune curată de ață pentru fiecare în parte.

    Companiile de produse stomatologice ne rasfață cu ațe dentare cu diverse gusturi, cele mai bune fiind ațele dentare cerate, ca de exemplu Ața dentară cerată GUM Flosbrush Automatic (250 folosiri) UHMWP, la care în plus doar apăsați pe mâner pentru a scoate o noua bucată de ață.

    În cazul în care folosirea apei dentare vă este incomodă (bracketuri, implanturi dentare, coroane și punți metalo-ceramice sau pentru cei diagnosticați cu afecțiuni parodontale), investiți într-un duș bucal. Acesta potrivit studiilor, reduce sângerările și gingivita într-o măsura mai mare decât ața dentara. În plus, curățarea dinților este mult mai delicată. De exemplu, Dușul bucal Oral-B OxyJet MD20, care foloseste tehnologia cu micro bule pentru a ataca placa bacteriana. sau Dușul bucal portabil Waterpik WP-450, care oferă o combinatie unică de apă cu presiune și pulsații.

    4.  Periați-vă limba

    Igiena orala corectă include, pe lângă periajul dinților, și periajul limbii, deoarece pe suprafața ei se adună foarte multe bacterii, responsabile de deteriorarea dinților și de apariția halenei.

    Limba trebuie spălata delicat de sus în jos pe fața anterioară, după care trebuie insistat pe partea posterioară unde se ajunge mai greu, dar unde bacteriile înfloresc de-a dreptul. Curățarea limbii se poate face prin periere sau răzuire. Perierea limbii se poate face cu periuța de dinți pe care o folosești, iar pentru răzuire există periuțe speciale de genul Periuțe pentru curățarea limbii Halita Tongue Cleaner blister Dentaid.

    5. Alegeți pasta de dinți potrivită

    În comerț există o gamă variată de paste de dinți: cu fluor, pentru dinți sensibili, pentru combatarea tartrului, pentru albire, pentru sângerarea gingiilor, ele având în general aceeași compoziție aprobată de Ministerul Sănătății. Atât timp cât pasta de dinți conține fluor, marca, forma sau aroma nu au o importanță deosebită. Toate pastele de dinti pe baza de fluor acționează eficient împotriva plăcii și lustruiesc smalțul dentar.  Dacă nu știți pentru ce anume să optați, consultați-vă cu medicul dentist.

    Unele persoane pot prefera o pastă de dinți dedicată, de genul pastei de dinți Halita Fluor de la Dentaid, care are următoarele avantaje:

    • Neutralizarea compușilor volatili sulfurați, neplăcut mirositori care provoacă halitoza.
    • Revitalizarea şi protecţia gingiilor.
    • Prevenirea cariilor. Prevenirea depunerii de biofilm dentar (placa bacteriană).
    apa-de-gura-vitis-whitening-mouthwash-500-ml-dentaid

    Apa de gură Vitis Whitening Mouthwash 500 ml Dentaid

    6. Folosirea regulată a apei de gură

    Utilizarea apei de gură trebuie să facă parte din rutina zilnică, pentru o igienă orală sănătoasă. Folosirea ei previne aparția cariilor, protejează cavitatea bucală și consolidează smalțul dinților. În plus, oferă o respirație placută. Avantajul apei de gură în comparație cu periuța de dinți, este că ea poate ajunge în locuri ale gurii, unde periuța nu ajunge.

    Ea este fabricată după reglementari stricte, dintr-o serie de ingrediente dovedite ca eficiente în tratarea diferitelor afecțiuni stomatologice, dar poate conține un agent bacterian, ca de exemplu clorhexina, care poate ajuta la reducerea numărului de bacterii anaerobe care trăiesc în gură, și astfel la reducerea mirosului neplăcut.

    Recomandări:

    7. Alegeți cu atenție produse de albire a dinților

    Albirea dinților presupune folosirea unui gel special cu conținut de peroxid de hidrogen, care se activează în prezența luminii (lampa accelerator de albire) sau a laserului. În urma acestei descompuneri, se eliberează oxigen activ, care pătrunde în canaliculele dentinare și reacționează cu pigmenții coloranți din dinte, rezultând apă și amoniac, care există în mod normal în organism.

    Deci în mod normal procedura de albire nu afectează în nici un fel integritatea smalțului sau a dentinei și este perfect sigură pentru organism.

    Procedura este recomandata adulților peste 18 ani, dar nu copiilor și femeilor însărcinate. În caz de sensibilitate dentară, boli gingivale sau erodare dentară, se apelează la recomandarea medicului stomatolog.

    8. Control stomatologic de două ori pe an

    Este foarte important să mergeți la control stomatologic cel puțin anual. Astfel, medicul dentist va putea să identifice problemele de sănătate orală din timp, efectuând o curățare profesională a dinților.

    • În cazul în care consumul de alimente reci sau fierbinți este dureros sau simțiți durere în timpul periajului dentar, mergeți urgent la medicul dentist pentru a determina cauza.
    • Nu lăsați cariile dentare netratate, cu foarte mare ușurință o mică cavitate se poate transforma într-un mare abces dentar. În locul unei plombe mici vom obține acum, o plombă pe canal sau o coroană.
    • Tratarea cariilor la timp, înseamnă restaurări dentare mai mici și mai puțin invazive. Acest lucru ajută la menținerea structurii și stabilității dintelui, plus costuri de tratament mai mici. Lăsate netratate, cariile se pot răspândi la alți dinți și pot provoca infecții în restul corpului.

    Atunci când vizitele sunt neregulate, puteți dezvolta boli parodontale, acestea dovedindu-se legate de alte boli precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, diabet, obezitate, apnee în somn. De fapt, multe probleme de sănătate se evidențiază prin problemele dentare, astfel dentistul d-voastră putând trage mai devreme, un semnal de alarmă, legat de dezvoltarea unor eventuale boli.

    9. Renunțarea la fumat

    Fumatul provoacă colorarea dinților. Substanțele toxice din nicotină se acumulează pe dinții și țesuturile orale moi ale unei persoane (limbă, obraji, gingii) și au ca efect printre altele uscarea țesuturilor orale. De asemenea, fumatul mărește cantitatea de dioxid de carbon la nivelul gurii reducând oxigenul, ceea ce produce un mediu bun pentru bacterii. Din aceste motive fumătorii, suferă cel mai adesea de patologii dentare și gingivale, care determină apoi apariția halenei.

    10. Dietă sănătoasă

    • Aveți grijă să nu vă lipsească din hrana zilnică, legumele și fructele bogate în calciu, potasiu, magneziu, fier și vitaminele A, C, D, E.
    • Mâncați fructe și legume, evitați expunerea îndelungata a dinților la alimente acide, care duc la eroziunea smalțului, și la cele dulci, care favorizează apariția plăcii dentare bacteriene.
    • Limitați consumul de alcool, vin roșu sau cafea și renunțați la fumat, deoarece acestea pot cauza probleme serioase de sănătate orală.
    • Înlocuiți cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase și dulci cu apă. Beți cel puțin 2 litri/zi, pentru a avea un ph al cavității bucale optim, pentru a preveni cariile și a elimina în mod natural cauzele halenei. Apa de la robinet este cea mai bună alegere, deoarece are doza recomandată de fluor.