oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > 5 alimente care te ajuta sa iti mentii respiratia proaspata

    Toți am avut de-a face, într-un fel sau altul, măcar o dată în viață, cu respiraţia urât mirositoare, am fost victime sau mai rău le-am provocat. Destul de penibil pentru că indiferent de aspectul fizic, respiraţia urât mirositoare îți poate strica imaginea și îți poate ruina momentele de intimitate. Pentru evitarea acestor momente este nevoie de meninerea unei igiene orale foarte bune.

    Dacă nu îți mentii gura curată, resturile de mâncare pot rămâne acolo, creând un mediu excelent pentru dezvoltarea bacteriilor. Mai mult, dacă nu îti periezi dinții, se formează tartru pe smalțul dinților, ceea ce va avea ca rezultat o respirație urât mirositoare permanentă, adică halena.

    Sigur că nu ai totdeauna posibilitatea să te speli pe dinți după fiecare masă și nici măcar gumă de mestecat la tine, din fericire, există o multime de opțiuni care să te ajute să scapi de respiraţia urât mirositoare. Anumite alimente îti împrospătează și îți curată interiorul gurii, unele chiar cu un efect mai profund, neutralizând și acizii care cauzează halena, iar altele ajutându-te să elimini mai ușor toxinele.

    Ca regula generală, dacă un aliment este bun pentru sănătatea întregului tău corp, va fi excelent și pentru sănătatea dentară.

    1. Apa – Respiraţia urât mirositoare este provocată, adesea, de bacteriile din gură, care se dezvoltă rapid într-un mediu favorabil cum este gura uscată. În acest caz hidratarea corespunzătoare poate fi tot ce ai nevoie pentru o respiraţie proaspătă.

    Practic, gura uscată este motivul pentru care respiraţia devine insuportabilă. Saliva are tendința de a curăța cavitatea bucală prin diluarea bacteriilor responsabile, pentru respiraţia urât mirositoare. Atunci când suntem deshidratați, volumul salivei scade, ca urmare a faptului că organismul nostru încearcă să conserve umezeala.

    Cu ajutorul apei putem avea o respiraţie proaspătă. Este suficient să-ți clătești gura cu apă, apa îți va hidrata gura și va acționa ca o salivă artificială, tinând bacteriile la distanță. Explicația este simplă: gura și gâtul se umezesc și îndepărtează toate bacteriile urât mirositoare dar și particulele de mâncare rămase. Păstrează întotdeauna o sticlă de apă la birou, colegii îți vor fi recunoscători.

    Băuturile îmbuteliate, băuturile carbogazoase, băuturile energizante și unele ceaiuri cu gheață îmbuteliate sunt bogate în acid citric, care poate contribui la o respiraţie urât mirositoare. Cel mai indicat ar fi să consumi doar apă.

    2. Fructele care conţin vitamina C – Portocalele, lămâile, kiwi şi toate citricile bogate în vitamina C ajută la menţinerea unei respiraţii proaspete. Vitamina C contribuie la reducerea toxinelor din organism, printre acestea numărându-se şi bacteriile din gură și de asemenea ajută la neutralizarea mirosurilor care provin de la mâncăruri precum usturoiul sau ceapa.

    Alege-ți un desert cu fructe proaspete sau poţi să consumi aceste fructe întregi sau sub formă de sucuri. Ca să îţi menţii respiraţia proaspată, clăteşte-ți gura cu suc de lămâie proaspăt stoarsă, combinat cu apă călduţă. Te ajută şi dacă mesteci o felie de lămâie după fiecare masă.

    3. Mirodeniile şi plantele aromatice – Scorțișoara, alături de cuișoare, fenicul, mentă, pătrunjel, rozmarin, eucalipt, busuioc si alte mirodenii asemănătoare, te lasă cu respiraţie proaspată pentru o perioadă de timp, curățându-ți atăt dinții cât și limba și eliminând bacteriile din cavitatea bucală.

    Pătrunjelul, coriandrul, busuiocul, menta conţin clorofilă, aceasta are proprietăţi alcaline ce curăţă cavitatea bucală de bacterii, uleiul esenţial prezent în scorţişoară este antiseptic şi ucide microbii care duc la apariţia problemelor cu respiraţia.

    Adaugă astfel de mirodenii și plante aromatice, în smoothie-uri sau presară-le peste cerealele de dimineața, sau în salate și nu vei mai avea astfel de probleme.

    Mestecă patrunjel sau mentă proaspătă ori de cate ori ai ocazia, pentru a-ți împrospăta respiraţia sau adaugă cateva picături de ulei de mentă sau ulei de arbore de ceai în apa de gură.

    Și nu uita de ghimbir, este un remediu folosit încă din cele mai vechi timpuri împotriva problemelor cu stomacul, are un efect calmant și neutralizează respiraţia urât mirositoare. Dacă suferi de halenă, bea ghimbir tocat amestecat cu suc de lămâie, puțină miere (opțional) și apă caldă.

    4. Iaurtul sau brânza – “Say cheese”…. or yogurt la sfârșitul mesei, de câte ori te gândești la desert sau la o gustare. Iaurtul conține bacterii active ce elimină bacteriile rele din gură, face minuni pentru sistemul digestiv, dar și pentru sănătatea orală. Scade nivelul de hidrogen sulfurat din gură, datorita vitaminei D care lupta cu bacteriile din gură.

    Mestecarea unei bucăți de brânză, mai ales la finalul mesei, stimulează secreția salivară și îi crește pH-ul, astfel se mai diminuează din activitatea bacteriilor ce formează carii. De asemenea împiedică și distrugerea smalțului dinților, un rol important avându-l mineralele prezente în branză, în special calciul și fosforul.

    5. Nu mai este un secret faptul că alimentatia îți influențează respiraţia. Este recomandat să adopți o dietă săracă în carbohidrați, cu grăsimi sănătoase și proteine din belșug. Legumele contribuie la crearea unui mediu alcalin, care neutralizează respiraţia urât mirositoare, cauză a acidului din corpul tău.

    Mănâncă fructe precum mere, morcovi sau țelină, deoarece având o textură dură, îndepărtează resturile de alimente rămase între dinți și înlătură bacteriile care stau pe aceste resturi alimentare. La fel există alimente care te pot ajuta să-ți mentii o respirația în coordonate acceptabile. Este vorba despre multe plante verzi, spanac, salata verde sau varza, majoritatea cu gust puternic, care conțin o hemoproteină cu proprietăți alcaline numită clorofilă, un purificator intern, care neutralizează toxinele care provoacă halena.

    Altă alternativă ar putea fi ceaiul verde, care conține flavonoizi, antioxidanţi cu capacitatea de a împiedica bacteriile să se lipsească de dinți.

    Și nu uitați de salvatoarea gumă de mestecat, care stimulează producerea salivei şi elimină şi particulele rămase între dinți. Optează însă pentru tipul fără zahăr care protejează dinții împotriva cariilor.