oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > 5 alimente de evitat pentru sănătatea dinților tai

    Dinții albi, sănătoși și puternici sunt visul oricărei femei, iar prevenția este cel mai bun medicament pentru zâmbetul visat. Chiar dacă există tratamente stomatologice pentru a avea dinți albi și sănătoși (albire dentară profesională, coroane dentare, plombări ale dinților etc) este mai bine să preveniți cariile dentare și pătarea dinților.

     Cea mai bună metodă de a ne proteja de eventuale probleme dentare este să avem pentru o perioadă cât mai îndelungată obiceiuri alimentare sănătoase, să periem dinții cu regularitate, să folosim ața dentară zilnic și să facem câte un control stomatologic de rutină. În ce privește alimentația, un stil de viață echilibrat, bazat pe o dietă bogată în fibre, fructe și legume și cât mai puțin zahăr, vă ajuta să aveți un zâmbet frumos și sănătos.

    Pentru a preveni apariția cariilor este important să fii atent la ce mănânci și cât de des mănânci. Bacteriile din cavitatea bucală transformă zahărurile din alimentele pe care le mănânci în acizi iar aceștia atacă smalțul dinților, începând procesul de descompunere.

    Cele mai bune alegeri alimentare pentru sănătatea gurii includ brânzeturile, carnea de pui sau alte tipuri de carne, nucile si laptele. Aceste alimente protejează smalțul dinților prin furnizarea de calciu si fosfor necesare pentru a remineraliza dinții. Alte alegeri alimentare sănătoase includ fructele și legumele cu conținut mare de apă, care diluează efectele zahărurilor pe care le conțin și stimulează fluxul de salivă.

    Alimentele dăunătoare pentru sănătatea orală sunt produsele cu conţinut crescut de zahăr (prăjituri, îngheţată, ciocolată, miere, biscuiţi, băuturi răcoritoare îndulcite, gumă de mestecat cu zahăr), băuturile acidulate, pâinea albă…

    1. Dulciurile tari si fructele uscate – Zahărul este principalul vinovat de apariția și dezvoltarea cariilor dentare. Aportul de zahăr duce la scăderea ph-ului la nivelul plăcii dentare şi astfel apare demineralizarea ţesuturilor dentare cu apariţia consecutivă a cariilor În general, este indicat consumul moderat de alimente bogate în zahăr. Consumul în exces și expunerea constantă și de lungă durată la zahărul pe care îl conțin dulciurile, bomboanele și sucurile îndulcite, poate fi dăunător sănătății dinților.

    • Dropsurile pun în pericol și integritatea dinților – Spartul și mestecarea acestora poate cauza microfisuri în smalțul dentar, ceea ce duce în timp la slăbirea rezistenței dinților în fața cariilor.
    • Caramelele, jeleurile – Delicioase, dar moi și lipicioase, deci cu atât sunt mai nocive pentru dantură. Tind să se lipească de dinți, constituind hrană pentru bacteriile responsabile de apariția cariilor dentare. Acestea metabolizează zahărul și produc acid care dizolvă în timp smalțul dinților.
    • Fructele uscate – Provenite din fructe naturale, recomandate întotdeauna în dietele sănătoase, fructele uscate sunt alese primele, când este vorba de gustări sănătoase. Problema apare pentru ca fiind lipicioase, pot lăsa resturi greu de îndepărtat pe dinții, care apoi, atrag bacteriile responsabile de apariția cariilor dentare. Dacă sunteți consumator de fructe uscate, asigurați-vă că utilizați multă apă pentru a vă clăti gura, apoi acordați o atenție deosebită periajului și utilizați ața dentară.

    2. Citricele sau sucurile preparate din acestea – Consumate în cantități mari, pot ataca smalțul dinților, acidul din sucurile naturale poate provoca o eroziune puternică a dinților, comparabilă cu a substanțele ce se regăsesc în tratamentele pentru albirea dinților. De fapt, expunerea frecventă la mâncărurile acide poate eroda smalțul, crescând în timp șansele apariției cariilor.

    Deși benefice pentru sănătate, sucul de grapefruit și cel de lămâie afectează cel mai mult dinții, iar sucul de portocale, cel mai puțin. Chiar simpla stoarcerea a unei lămâi sau unui lime într-un pahar cu apă, nu este o idee bună și pentru dinți.

    Pentru a diminua efectul negativ pe care sucurile din citrice îl au asupra dinților, le poți consuma cu paiul și/sau vă spălați pe dinți, utilizați ața dentară și consumați multă apă plată.

    3. Covrigii, biscuitii, chipsurile – Cea mai simplă și tentantă alegere atunci când îti este foame, aceștia sunt o amenințare majoră pentru sănătatea dinților tăi. Carbohidrații din aceste alimente se transformă rapid în zahăruri ce afectează smalțul dinților. Aluatul din covrigi sau biscuiti se lipește de dinți si favorizează apariția bacteriilor și a cariilor, iar cartofii conțin amidon, care tinde să adere și el la smalțul dinților.

    Dacă nu vă puteți abține, aveți mai multă grijă ca de obicei folosind ața dentară sau periuțele interdentare, asigurându-vă că îndepărtați toate resturile de mâncare de pe dinți, pentru că altfel particulele de amidon vor constitui baza pe care se va depune tartrul. Bacteriile din placă vor transforma alimentele bogate în amidon în acid, cu atât mai mult dacă mâncarea a rămas blocată între dinți.

    4. Băuturile carbogazoase şi energizantele – În ultimii ani s-a demonstrat o creştere a consumului unor astfel de băuturi, mai ales în rândul tinerilor. Igiena dentară deficitară, alături de consumul acestor lichide duce la erodarea smalţului, ducând la afectarea permanentă a dinților. În plus, băuturile acestea conţin o cantitate mare de zahăr, ce favorizează înmulţirea bacteriilor, vinovate de apariţia cariilor. Chiar și băuturile carbogazoase dietetice, care nu conțin zahăr, sunt nocive pentru dantură, datorită conținutului de acizi.

    Consumul acestor băuturi poate duce și la uscarea gurii, ceea ce diminueză sistemul natural de apărare al dinților. Mai mult, cele colorate pot duce și la îngălbenirea dinților, caz în care se mai poate recurge, doar, la albirea dinților prin tratamente profesionale.

    Pentru a evita problemele ce pot rezulta din consumul băuturilor carbogazoase, înlocuiți-le cu apa plată, sau consumați în paralel cu ele, un pahar de apă.

    5. Alcoolul – consumat în exces duce în timp la scăderea secreției de salivă, ceea ce poate determina apariția cariilor dentare sau a infecțiilor orale și îmbolnăvirea gingiilor. Consumul acestei băuturi afecteză smalţul dinților din cauza acidităţii acestuia. Nu doar cel roşu este periculos, ci şi vinul alb, care, consumat regulat, cauzează îngălbenirea dinților.

    Pentru că este una dintre puţinele băuturi recomandate de specialişti pentru efectul său curativ, vinul este indicat a se consuma cu înghiţituri mici, urmate de o clătire a cavităţii bucale cu puţină apă.

    O altă problemă importantă pentru sănătatea dentară o constituie îndulcitorii si produsele fără zahăr. Înlocuitorii de zahăr disponibili care arata și au gust de zahăr nu sunt digerați în același mod ca si zahărul, nu “hrănesc” bacteriile din gură și, deci, nu produc acizi care cauzează formarea cariilor. Acestia includ eritritolul, sorbitolul si manitolul, zaharina, aspartamul, acesulfamul de potasiu și sucraloza. În schimb alimentele comercializate ca fiind fără zahăr, chiar dacă nu le-a fost adaugat zahăr în timpul prelucrării, pot conține alți îndulcitori naturali, cum ar fi miere, melasa, fructoză, malț de orz, orez. Aceștia pot fi la fel de dăunatori pentru dinți, ca și zaharul. De aceea este bine să examinati (înainte de a cumpăra) etichetele cu ingrediente, ale produselor.

    Dăunătoare pentru smalțul dinților poate fi mestecarea tabletelor de vitamina C sau obiceiul ciudat al unora de a mesteca gheață. Nici gemul de fructe, muștarul, murăturile, maioneza și ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sănătatea dinților, deaorece, în general alimentele cu pH situat între 3,0 și 4,0 pot afecta smalțul, acesta fiind vulnerabil față de flora acidă a cavității orale.

    Simplul spălat pe dinți nu stopează procesul de erodare. Periajul imediat după consumul de astfel de băuturi, înainte ca saliva să aibă timp să acționeze, nu va face altceva decât să continue erodarea smalțului moale.

    • Evitați gustările bogate în zahăr între mese, în special dulciurile rafinate.
    • Nu consumați mai mult de 6 lingurițe de zahăr pe zi.
    • Limitați frecvența cu care consumați băuturi acidulate.
    • Nu consumați alimente sau băuturi dulci înainte de culcare.
    • Se recomandă între mese consumul de produse lactate, legume, fructe, nuci, dar fără ca acestea să fie suplimentate cu zahăruri (de exemplu iaurturi îndulcite, fructe confiate)
    • La sfârşitul unei mese se poate consuma un fruct sau o legumă proaspătă ca desert, care să îndepărteze o parte din placa dentară de pe suprafaţa dentară.
    • Hidratarea este esenţială pentru a menţine nivele optime de apă în salivă. Astfel mâncarea este descompusă corespunzător, neutralizând bacteriile şi împiedicând formarea cariilor

    Sursa: WebMd