oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > 5 întrebări pe care ar trebui să le adresezi medicului tău stomatolog

    Indiferent de modul în care te simți și gândești în legătură cu vizita legată de cabinetul stomatologic, este neapărat necesar să faci aceste vizite în mod regulat. Controalele de medicină dentară regulate și profilaxia dentară sunt esenţiale în prevenirea problemelor dentare și menținerea sănătății dinților și gingiilor. La aceste vizite, dinții dvs. sunt curățați şi verificați de carii.

     De asemenea, este important să te pregătești pentru aceste vizite. În afară de partea materială ar trebui să te informezi despre eventualele tale probleme, pentru a purta o conversație constructivă cu medicul și pentru a obține informațiile care te interesează cu privire la sănătatea ta orală.

    1. Ce pot face pentru a preveni apariția cariilor?

    Cariile dentare apar atunci când carbohidrații din alimente, zaharurile și amidonul, în prezența bacteriilor din gură, se transformă în acizi care atacă smalțul dinților, adică stratul exterior al dintelui. Ele nu provoacă de obicei disconfort în stadiile incipiente, dar durerea și sensibilitatea se pot dezvolta dacă problema e ignorată. Pe măsură ce cresc în dimensiuni, cariile dentare se apropie din ce în ce mai mult de pulpa dentară (“nerv”) și pot genera complicații dureroase și distructive ce pot duce în final la pierderea dintelui.

    Există câteva proceduri importante pentru a prevenii cariile dentare:

    Periajul dinților – esențial în lupta contra cariilor, cu ajutorul unei perii adecvată și paste de dinți cu fluorură.

    – Curățarea spațiilor inter-dentare – eliminarea resturilor de alimente care sunt prinse între dinți și se pot altera în timp, formând acizi și provocând iritarea gingiilor și deteriorarea smalțului dentar. Aici intervin ața dentară, dușul bucal și periile inter-dentare.

    – Folosirea apei de gură – după ce mâncați, sau după periaj este indicat să faceți o clătire cu apă de gură pentru a schimba pH-ul și mediul bacterian a cavității bucale.

    – Mănâncă sănătos – limitarea alimentelor cu amidon, a dulciurilor și a băuturilor care conțin zahăr vor diminua apariția și formarea plăcii pe dinți.

    – Folosirea gumei de mestecat fără zahăr – pe tot parcursul zilei pentru a crește cantitatea de salivă în gură.

    – Etanșarea suprafeței dinților – un strat protector, care se aplică pe suprafețele de mestecat ale dinților din spatele molarilor.

    – Vizita periodică la dentist – pentru controlul și curățirea danturii.

    2. De ce este fluorul important pentru sănătatea mea dentară?

    Știm că fluorura este importantă, că întărește smalțul dinților și scade riscul de apariție a cariilor dentare.

    Fluorul este un mineral care se găsește în multe alimente și în apa tratată. Fluorizarea apei și utilizarea fluorului în situațiile în care apa potabilă nu este fluorizată, reprezintă un mijloc important de îmbunătățire a rezistenței structurii dinților copilului tău, mai ales în perioada în care aceștia sunt în formare. Fluorul, alături de o igienă bucală corect efectuată și o dietă sănătoasă sunt factorii esențiali care reduc considerabil riscul copilului tău de a dezvolta carii dentare.

    După un examen oral, medicul dentist poate determina dacă este nevoie pentru a crește aportul de fluor. Puteți folosi pasta de dinți și apa de gură care conțin fluor.

    3. De ce ar trebui să mă adresez unui medic stomatolog?

    La medicul dentist ar trebui sa mergi la control de două ori pe an sau de câte ori apare o problemă precum:

    – dinți sensibili la excitanți termici (rece, fierbinte) sau chimici (dulce)

    – gingii inflamate și sângerânde la periaj / utilizarea aței dentare

    – ai obturații, coroane dentare, implanturi dentare, proteze dentare, etc.

    – miros sau gust neplăcut la nivelul cavității bucale

    – ești însărcinată

    – suferi de diabet, afecțiuni cardiovasculare, alte afecțiuni cronice

    – ești supus unui trațament medical precum iradierea, chimioterapia, tratamente hormonale

    – dacă ești fumător

    – ai dureri sau discomfort la nivelul cavitații bucale, feței sau gătului

    – simți durere sau discomfort la închidere/deschiderea cavității bucale, la masticatie sau dimineața la trezire

    – ai o afecțiune a mucoasei cavitații bucale care persistă

    4. Ce pot face pentru a îmbunătăți sănătatea mea dentară?

    Din moment ce gura fiecăruia este diferită și este un lucru care ne particularizează pe fiecare, îmbunătățirea sănătății orale poate necesita dezvoltarea unei rutine dentare personalizate. Medicul dentist îți poate face recomandări specifice, bazate pe controalele periodice făcute și pe starea de sănătate a gurii și a dinților tăi.

    Dacă acesta constată că ai mai multă depunere de placă dentară sau tartru decât media, îți poate sugera folosirea aței dentare mai des, sau îți poate recomanda controale dentare mai dese. De asemenea de la medic vei învăța modul corect de periaj sau de folosire a apei de gură.

    Medicul dentist poate oferi, de asemenea, recomandări dietetice pentru a-ți îmbunătați sănătatea dentară. De exemplu, cum să procedezi în cazul alimentelor care îți pătează dinții, să bei mai multă apă și să mănânci varietăți de alimente din fiecare, din cele cinci grupe de alimente majore:

    – cereale integrale

    – fructe

    – legume

    – surse de proteine slabe

    – produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi

    5. Există semne de avertizare legate starea generală de sănătate?

    Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt necesare pentru a diagnostica precoce problemele dentare, atunci când tratamentul poate fi simplu și necostisitor sau chiar pentru prevenirea unor afecțiuni. La fel, unele maladii generale se manifestă prin simptome la nivelul cavității bucale, vizitele regulate la stomatolog oferind posibilitatea diagnosticarii lor.

    Sănătatea dentară nu este o excepție în procesul de monitorizare a sanătătii tale generale, examenele dentare regulate pot oferi indicii despre starea generală de sănătate. Atunci când stomatologii detectează o problema, aceștia pot recomanda vizita la medicul dumneavoastră de familie. De exemplu:

    – eroziunea smalțului dinților poate fi cauzată de boala de reflux acid sau bruxism pe timp de noapte.

    – umflarea și retragerea gingiilor pot fi un semn precoce al diabetului zaharat.

    – inflamarea gingiilor și pierderea dinților poate fi un semn de avertizare a bolilor de inimă.

    – cu toate că mai multe medicamente pot provoca uscăciunea gurii, această problemă este, de asemenea, un semn de diabet zaharat sau boală Parkinson.