oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > 5 obiceiuri sănătoase pentru dinți sănătoși

    Un zâmbet frumos nu înseamnă doar un aspect plăcut și un atu în plus în societate, sănătatea dinților este în directă legătură cu starea noastră de sănătate. Aşa cum cum părul şi unghiile reflectă o sănătate de fier sau, din contră, anumite carenţe sau chiar existența unor boli în organism, dantura sănătoasă, în cele mai multe cazuri, este reflexia unui om sănătos.

    Secretul zâmbetului frumos constă în grija și atenția pe care o acorzi zilnic, danturii tale. Sănătatea dinților este extrem de importantă, iar prevenția este întotdeauna o opțiune mai bună și mai ieftină decât tratamentul ulterior.

    Practic nu contează că dinții noștrii, nu sunt la fel de mari și strălucitori precum ai vedetelor, contează mai mult să îi păstrăm sănătoși. O dantură sănătoasă poate fi apoi ajustată și cosmetizată. Obiceiurile sănătoase pentru dinți frumoși constau în câteva metode simple, dar de mare ajutor, pentru păstrarea și obținerea zâmbetului dorit.

    Pe scurt, acestea se rezumă la igiena dentară corectă (periajul de 2-3 ori pe zi, folosirea apei de gură și a aței dentare) controlul stomatologic periodic, plus alți factori care pot influența modul în care arată dinții tăi, legați de dietă și alte obiceiuri alimentare.

    1. Igiena orală riguroasă – Spălatul pe dinți dimineața și seara te va duce cu un pas mai aproape de zâmbetul pe care ți-l dorești. Dacă este posibil, obiceiul poate fi completat cu periajul dinților după fiecare gustare.

    • Un periaj corect durează minim 2 minute și se face pe fiecare dinte în parte, pe toată suprafața lui, pe toate fețele pe care mestecăm. Eventual, pentru că spre finalul periajului se întâmplă să te plictisești, iar anumite părți ale dinților nu vor fi la fel de bine curățate, începeți de fiecare dată din altă parte.
    • Pasta de dinți si periuța sunt importante. În funcție de nevoile tale, fiecare produs având indicaţii şi contraindicaţii, poți alege împreună cu medicul stomatolog, periuța și pasta de dinți care ți se potrivesc. Nu utiliza produse specializate pentru anumite probleme, fără sfatul medicului.

    Oricum cu noile tehnologii, noțiuni ca „periaj corect” sau „periuță potrivită”, nu mai sunt de neatins, tehnologia trebuie folosită în beneficiul sănătății dentare.

    Periuțele sonice le înlocuiesc și le depășesc cu succes pe bunicile lor, periuțele manuale. Placa dentară și petele dentare, devin istorie folosind Periuța electrică Oral-B Professional Care 3000 Cross Action sau Periuța sonică Sonic Toothbrush GTS2060 Dr.Mayer.

    Evită pastele de dinți cu un nivel ridicat de abrazivitate, deoarece agresează dantura și gingiile. Folosește pentru albire, de exemplu, Pasta de Dinți Vitis Whitening toothpaste 100 ml Dentaid, în timp ce pentru dinți sensibili poți alege Pasta de dinți GUM Sensivital.

    • Chiar și suprafața limbii trebuie periată, curățarea ușoară a limbii cu periuța linguală este recomandată în fiecare dimineață, pentru a îndepărta stratul de bacterii adunate în timpul nopții pe limbă, care altfel ar putea fi înghițit
    • Folosește aţa dentară pentru spațiile greu accesibile periuței de dinți. Specialiști recomandă folosirea aței dentare după fiecare masă. În acest mod se reduce riscul apariției cariilor în spațiile interdentare sau pe partea interioară a dinților.
    • Este recomandat să folosești apa de gură după fiecare masă, mai ales dacă nu ai posibilitatea să te speli pe dinți și dorești să elimini eficient toate resturile și să ai o respirație plăcută.

    Poți folosi o apă de gură care repară smalțul dintelui și ușurează durerea datorată sensibilității dentare, precum Apa de gura Desensin Repair Mouthwash, bazată pe o formulă cu nanoparticule de hidroxiapatite. Sau poți să îți prepari în casă un remediu excelent, mai ales pentru albirea dinților. Amestecă suc de lămâie și sare fină și foloseste soluția de două ori pe săptămână pentru a-ți clăti gura după ce te speli pe dinți.

    2. Control stomatologic periodic – Vizita periodică la dentis,t o dată la 6 luni, este o regulă de bază pentru îngrijirea danturii, astfel orice afecțiune putând fi urmărită în evoluția ei și putându-se interveni imediat.

    • Înlocuiește plombele metalice cu ceramică – Plombele metalice, de altădată, sunt inestetice, întunecă zâmbetul și te fac să pari mai bătrân. Încearcă să le schimbi cu unele ceramice sau de compozit, pentru un aspect mai alb și întinerit.
    • Păstrează-ți dinții albi – În timp, oricâtă grijă ai avea de dinții tăi, dinții se îngălbenesc din cauza anumitor alimente, băuturi, a fumatului sau, pur și simplu, din cauza înaintării în vârstă. Pentru majoritatea persoanelor detartrajul dentar și periajul profesional pot fi de ajuns, însă pentru cine își dorește mai mult, albirea dinților poate fi soluția perfectă.
    • Îndreaptă-ți dinții cu aparate dentare personalizate, în cabinetul stomatologic – Sfătuiește-te cu medicul specialist în aparate dentare dintr-o clinică stomatologică și alege tratamentul ortodontic cel mai bun pentru tine.

    3. Dieta echilibrată – este o metodă simplă de a-ți păstra zâmbetul sănătos. Obiceiurile alimentare sunt pericolul cel mai mare! Anumiți acizi din fructe și alimente fortifică dantura și ajută organismul să dezvolte dinți albi și rezistenți la carii. Includeți în alimentația zilnică multe produse lactate și alimente bogate în calciu fosfor, magneziu şi vitamine, precum brânza, iaurtul, sardinele, nucile, fructele și legumele. Vitamina C din citrice păstrează gingiile sănătoase.

    Foarte important este să știi și ce să eviți, mai ales dulciurile, alimentele lipicioase și băuturile carbogazoase, alimentele dure ce pot fisura/fracura smalţul

    • Evită zahărul – Alimentele bogate în zahăr demineralizează smalțul dinților și favorizează apariția cariilor.
    • Încearcă să grupezi mesele și gustările – Ideal ar fi să ai 5 mese și gustări și să-ți perii dinții sau să clătești cu apă de gură după, pentru a nu lăsa resturile alimentare în contact cu dinții.
    • Nu te spăla pe dinți imediat ce ai consumat citrice, sucuri naturale de fructe, băuturi carbogazoase. Pentru că sunt acide, acestea pot duce la apariția sensibilității dentare. Trebuie așteptat 1-2 ore după consum, după care ne putem spăla pe dinți.
    • Nu consuma alimente foarte reci sau foarte fierbinți. Se distruge smalțul dinților, apar fisurile dentare și, implicit, durerile de dinți. În cazul în care sensibilitatea termică este ridicată, se indică un consult de rutină în clinica stomatologică.
    • Fructele și legumele tari, precum merele, perele, țelina sau morcovii sunt bine de folosit între mese, pentru că mestecatul lor produce salivă, care protejează dinții
    • Sucurile naturale din fructe pot expune dinții la foarte mult zahăr, de aceea e recomandat să fie băute cu ajutorul unui pai.
    • Dacă mesteci gumă fără zahăr timp de 10 minute după masă, avem șanse să reducem numărul de carii. Însă nu datorită xilitolului sau sorbitolului conținut de gumele de mestecat, ci, mai degrabă, pentru că mestecatul produce salivă.
    • Dacă îți e poftă de ceva dulce și nu ai periuța de dinți la îndemână, manâncă o bucățică de brânză tare, la sfârșitul mesei.

    4. Detartrajul dentar și periajul profesional – Acestea te ajută să scapi de petele de cafea, nicotină şi coloranţi de pe dinţi. Este un tratament stomatologic non-invaziv, prin care dinții se mențin curaţi şi sunt protejați de afecțiunile stomatologice. la fel şi igienizarea profesională, existând aspecte pe care doar medicul stomatolog le poate observa după o curăţare minuţioasă şi deci poate preveni apariţia problemelor dentare şi a parodonțiului.

    5. Nu lăsa durerea să te aducă la dentist – Cariile se formează ca urmare a expunerii danturii la zahăr, însă apariția lor depinde de structura dintelui, de nivelul bacterian din gură sau de calitatea salivei. Răspunsul la întrebarea, de ce avem probleme cu dantura, este: banal carie. Netratată la timp, îți poate distruge dantura și crea probleme care să necesite tratamente stomatologice complexe, uneori costisitoare, inclusiv implanturi dentare.

    Odată instaurată o igienă perfectă, o dieta care ajută la păstrarea cât mai îndelungată a dinților pe arcadele dentare, ne putem gândi şi la cosmetizarea acestora fără a dăuna sănătăţii. Astfel, purtarea unui aparat ce îndreaptă dinții, albirea acestora, aplicarea faţetelor/coroanelor dentare sunt trucuri pentru un aspect aromnios și plăcut al zâmbetului sănătos.