oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > 5 sfaturi simple pentru gingii mai sănătoase

    Poate mai mult decât în alte probleme de sănătate, oamenii apelează la ajutorul medicului stomatolog, doar în situațiile de urgență, când nu mai au practic altă opțiune. Este o problemă de educație și sunt foarte puține persoane care și-au creat obiceiul de a consulta periodic medicul stomatolog.

     Aceasta este una din explicațiile pentru care majoritatea persoanelor adulte suferă de gingivită, într-o stare mai mult sau mai putin gravă. Inflamarea și sângerarea gingiilor este primul semnal de alarmă, al stadiului timpuriu al bolii parodontale și trebuie tratată de urgență.

    Cauzele principale pentru gingivită

    • Igienă dentară precară. Placa dentară și tartrul se acumulează în jurul dintelui, deasupra și dedesubtul marginii gingiei, iar toxinele produse de către placa bacteriană generează inflamarea acesteia;
    • Dentiția neregulată – cu zone greu de curățat;
    • Neconsultarea periodică a stomatologului;
    • Fumatul;
    • Dereglările hormonale și diverse alte afecțiuni.

    Simptome ale gingivitei

    • Respirație urât mirositoare și un gust rău permanent;
    • Gingii inflamate, roșii și lucioase care sângerează ușor;
    • Retragerea gingiilor și ușoara lor îndepărtare de dinți;
    • Dinți care se clatină și schimbarea geometriei dentare, cum ar fi, de pildă, mărirea spațiilor între dinți.

    Pentru a evita ajungerea la gingivită și a ne păstra gingiile sănătoase și puternice ar trebui să luăm în considerare câteva sfaturi:

    5-sfaturi-simple-pentru-gingii-mai-sanatoase-periuta-dinti-sonica-gts2000-drmayer-foto-oralix1. Periați-vă dantura cu regularitate și folosiți o periuță de dinți adecvată.

    În primul rând spălatul pe dinți trebuie făcut în mod regulat, de cel puțin două ori pe zi, în mod ideal la 30 minute după fiecare masă. Periajul va îndepărta placa dentară, adică pelicula de bacterii, care se lipește de dinți.

    Există câteva reguli de urmat, pentru ca periajul sa fie eficient:

    • Periajul trebuie să fie soft și fără presiune prea mare, pentru a nu provoca sângerări;
    • Timpul de periaj să fie de cel puțin 2 minute;
    • Periuța de dinți se așează paralel cu gingia, la un unghi de 45 de grade cu orientarea perilor spre gingie;
    • Perii trebuie sa fie în contact cu zona dinte și gingie, se execută apoi o mișcare de rotație a periuței dinspre gingie spre vârful dintelui;
    • Pentru suprafața internă a dinților frontali, periuța se poate poziționa și perpendicular pe gingie, executându-se mișcări dinspre gingie spre vârful dintelui;
    • Se periază cu atenție, cam 8-10 mișcări, câte un grup de dinți: 2 grupuri de la molari până la canin și un grup caninii și incisivii;
    • La final se periază limba cu 3-4 mișcări, se clătește gura cu apă și se elimină apa, pentru a îndepărta placa bacteriană.

    De asemenea este important ca acest periaj să se facă cu periuțe de dinți corespunzătoare, speciale pentru tratarea și prevenirea gingivitelor.

    • Periuța trebuie să aibă peri moi și netezi și vârful rotund, să fie delicată la atingere, pentru ca gingiile să nu  doară la periaj;
    • Utilizați eventual periuțe cu peri în zigzag, care pot ajunge în locurile mai dificile, ajutând la îndepărtarea totală a plăcii, datorită unei suprafețe mai mari de contact;
    • Nu contează prețul. O periuță bună va fi mai scumpă.

    Periuțele trebuie înlocuite la 3-4 luni și se poate opta și pentru:

    • periuțe electrice – pentru cei comozi și în faza de prevenire. Prin rotirea capului, periuța electrică, permite accesul în zonele greu accesibile.
    • periuțe interdentare – pentru a pătrunde în locurile greu accesibile.
    • dușurile bucale – care curăța chiar toate depunerile în urma lor.

    VEZI ȘI ARTICOLUL: Cum să îți alegi periuța de dinți electrică potrivită pentru tine

     

    2. Folosiți zilnic ața dentară 

    Deși folosirea aței dentare a părut un moft și o corvoadă pentru cei mai mulți dintre noi, în timp s-a dovedit elementul de bază, pentru curățarea danturii și deci îndepărtarea resturilor alimentare, elemente favorizante pentru acumularea plăcii bacteriene și a tartrului. Cu ajutorul aței dentare, putem ajunge în locuri pe care periuța nu le poate accesa.

    Folosirea aței dentare regulat, va aduce beneficii pentru sănatatea ta și a dinților tăi. Ea are o funcție unică de curățare, care nu poate fi suplinită de periaj.

    Companiile de produse stomatologice ne rasfață cu ațe dentare cu diverse gusturi, cele mai bune fiind ațele dentare cerate.

    5-sfaturi-simple-pentru-gingii-mai-sanatoase-apa-de-gura-curasept-hap-012-pvppa-ads-200ml-foto-oralix

     

    3. Folosiți regulat apa de gură 

    Dacă folosiți apă de gură, pe lângă faptul că veți avea o respirație proaspătă, veți avea și un număr scăzut de bacterii dăunătoare. De aceea e bine să folosiți, chiar apă de gură antibacteriană, cu sau fără clorhexidină, care pe lângă faptul că reduce placa bacteriană, poate preveni apariția gingivitei și a restului de necazuri pe care le aduce aceasta cu ea. Ea nu este în nici un caz un substitut pentru periaj și ață dentara, dar se completează foarte bine.

    Se clătește cu apă de gură antiseptică cel puțin o dată pe zi, pentru a ucide bacteriile care produc placa si boli gingivale precoce. O clătire cu flor poate ajuta la prevenirea cariilor, iar unele ape pot face ambele.

     

    4. Control stomatologic periodic

    Vizita la cabinetul stomatologic trebuie făcută regulat, la cel puțin șase luni. Astfel medicul poate constata la timp orice problemă, pastrându-se dinții în stare optimă.

    Medicul stomatolog va putea asigura o curățare profesională, eliminând tartrul și detectând  simptomele gingivitei sau alte probleme dentare, înainte ca acestea să devină serioase. În afara acestor vizite, este bine să vă duceți la dentist imediat ce constatați că va sângerează gingiile sau orice alt simptom gen umflare sau colorare.

     

    5. Dieta alimentară corectă

    • Evitați băuturile răcoritoare, mai ales dacă au zahăr și sunt acide, pentru că ele erodează smalțul dinților, contribuie la formarea plăcii și la apariția gingivitei. În plus au tone de produse chimice dăunătoare sănătății, și contribuie la creșterea în greutate.
    • Lăsați-vă de fumat, care reduce cantitatea de saliva și produce o lipsă de oxigen la nivel celular în gingie. Astfel, pe lânga faptul că produce îngălbenirea dinților și vă dă o respirație urât mirositoare, este în mod constant legat de toate bolile dentare și ale gingiilor.
    • Pentru o bună sănătate dentară, consumați alimente cu conținut scăzut în zaharuri și amidon. Asigurați-vă o dietă bogată în fibre și lactate, gen iaurt și brânză. De asemenea, ronțăitul rădăcinoaselor, gen morcovi sau țelină sau consumul de brânză la sfârșitul mesei, vor îndepărta resturile alimentare de la mese și vor ține gingivita la distanță.
    • Mestecați gumă de mestecat fară zahar, care va ajuta la împrospătarea respirației și la curățarea gurii.
    • Evitați bomboanele mai ales cele gen „bomboane de supt”, care sunt deosebit de dăunătoare, stând în gură o lungă perioadă de timp. La fel chipsurile, crackers-i, cookie-urile, fructele uscate și prăjiturile.

    În concluzie, dacă nu vrei să ai probleme cu afecțiunile dentare, mai ales că nu vor dispare niciodată de la sine, e bine să ții cont de toate aceste sfaturi, să elimini toți factorii care ar favoriza apariția lor și să dai fuga la dentist, la orice simptom de îmbolnăvire a dinților sau gingiilor.

     


     

    Vrei să primești și alte sfaturi pe email?

    Abonează-te acum la Newsletter-ul Oralix!