oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > 5 trucuri pentru a spori eficiența periajului cu periuța electrică

    Igienă orală precară duce la apariția cariilor dentare și des întâlnita respirație urât mirositoare, probleme frecvente cu care se confruntă medicii dentiști și care pot duce la afecțiuni dentare serioase, dureroase și/ sau la pierderea dinților și pot duce la afectarea întregului organism.

    Periajul corect și temeinic, cu periuța dumneavoastră electrică de dinți, este cel mai bun mod de a vă menține dinții și gingiile curate și sănătoase.

    Este foarte important să vă perfecționați tehnica de periaj. O acumulare de placă pe dinți poate provoca inflamația gingiilor, gingivită, care, în timp, poate duce la pierderea țesutului gingival. Este vital ca placa să fie îndepărtată cât mai mult posibil.

    Cheia succesului în curățarea dinților este periajul pentru o perioadă lungă de timp și care lucrează sistematic atât în interiorul cât și în exteriorul tuturor dinților. Nu este însă suficient doar periajul dinţilor, trebuie să o facem şi corect și cu eficiență.

    1. Curățați bine și uniform

    Periajul dentar trebuie să fie efectuat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Este important să fie făcut în mod corect pentru a nu răni gingiile sau deteriora smalțul. Periajul se începe de la nivelul implantării dintelui în gingie spre marginea liberă a acestuia, atât la cei superiori cât și la cei inferiori. Dacă ne periem de la maginea liberă spre gingii, vom lua tot ce se află pe dinte și-l vom împinge sub gingii. Periajul trebuie să dureze peste două minute pentru a înlătura eficient placa. Periați-vă dinții cel puțin două minute de fiecare dată. Curățați ambele părți ale dinților, exteriorul, lângă obraji și buze, și interiorul, lângă limba sau gură. Asigurați-vă că se curăță în mod uniform toți dinții: de sus și de jos, în interior și în exterior.

    Dacă folosești periuța electrică, durata periajului este de 2 minute, aceasta fiind mult mai eficientă. Multe dintre periuțele electrice au timer ca Periuța sonică Slim Sonic Toothbrush GTS2020 Dr.Mayer  sau Periuța electrică ORAL-B Vitality D12-513 3D White.

    2. Alegerea unghiului potrivit de atac al periuței de dinți

    Se așează periuța de-a lungul gingiei, în unghi de 45 grade față de dinți, perii trebuind să atingă atât gingia, cât și suprafața dinților. Se periază cu blândete suprafața exterioară a 2-3 dinți, descriind o mișcare dinspre gingie spre dinte. Se mută apoi periuța pe următorii 2-3 dinți și se repetă mișcarea; păstrând unghiul de 45 grade față de dinți și suprafața de contact a periuței, se periază suprafața interioară a dinților tot cu mișcări circulare, din spate către față. Se așează apoi periuța în pozitie verticală, în spatele dinților din față și se periază folosind jumatatea superioară a periuței. Se pune periuța pe suprafața orizontală a dinților și se descrie o mișcare stânga-dreapta.

    Utilizați o pastă de dinți care conține fluor, folosirea acesteia reducând pericolul apariției cariilor.

    3. Curățați un rând de dinți odată

    Începeți cu spatele suprafețelor exterioare și periați ușor fiecare dinte dinspre gingie spre vârful dintelui, până când ajungeți la mijlocul gurii. Nu periați prea tare, peria ar trebui să treacă cu ușurință peste dinte. Presiunea mare pe dinte riscă să distrugă smalțul care protejează dinții. Acest lucru duce la creșterea sensibilității dinților. În continuare periați și fața dinților. Repetați operațiunea și pentru cealalt rând de dinți.

    Dacă la periuța manuală se puteau deosebi mai multe tehnici de periaj, la periuța de dinți electrică acestea nu mai sunt 100% valabile, mișcarea periuței, oricare ar fi aceasta, este mai eficientă.

    Periajul devine o tehnică mixtă între cel rotativ și cel vertical, care pentru rezultate bune trebuie efectuată dinspre gingie spre vârful dintelui.

    Se poate vorbi și despre un periaj mai agresiv, periuța apăsând pe partea inferioară și superioară a gingiei sub diferite unghiuri.

    Este motivul pentru care periuțele electrice au atât timer de funcționare, cât și senzor de torsiune, oprind periuța în caz că presiunea pe dinte e prea mare. De aceea vă recomandăm Periuța electrică ORAL-B PRO 4000 Cross Action

    4. Curățați suprafețele interioare

    Din nou, începeți din spate, curățați din partea de sus spre partea de jos a fiecărui dinte și lucrați spre centrul din fiecare parte a gurii. Împingeți peria și utilizați vârful pentru a peria interiorul dinților din față.

    Acordă atenţie periajului şi observă exact locul în care curăţă periuţa. Este foarte uşor să ratezi zona dintre gingie şi dinte care este cea mai importantă. Aceasta este partea în care tartrul, bacteriile şi placa se adună şi se dezvoltă, ceea ce duce la inflamarea gingiilor. De asemena aruncă o privire asupra molarilor din spate, deoarece este posibil ca periuţa ta de dinţi să nu îi cureţe în totalitate.

    Evaluarea corectitudinii periajului dentar se poate face cu ajutorul unor tablete care se țin în gură până se topesc și care colorează zonele pe care a mai ramas placă bacteriană, identificându-se zonele în care nu s-a efectuat o curățare corectă.

    Același lucru îl poți face cu periuțele electrice de ultimă generație, care se conectează prin Wi-Fi sau Bluetooth, la un program pe calculator sau telefon. Periuța electrică Oral B PRO 6000  sau Periuța electrică Oral-B Genius 9000 oferă indicații de periaj în timp real, înregistrează activitatea de periaj și ajută la crearea de programe de periaj personalizate.

    5. Periați suprafețele masticatorii

    Încheiați rutina de periere, curățând de-a lungul suprafețelor masticatorii ale dinților. După ce ați terminat periajul, scuipați pasta de dinți, dar nu clătiți – acest lucru vă va ajuta să păstrați mai mult fluorul din gură și să lucrați împotriva cariilor.

    Pasta și periuța de dinți trebuie să fie alese în funcție de starea de sănătate a cavității bucale. În cazul în care medicul dentist depistează o afecțiune, poate să recomande o pastă de dinți specializată, cu acțiune complementară procedurilor efectuale în cabinetul stomatologic.

    Pentru albire, pasta de dinți trebuie să fie aleasă în consecință, de exemplu Pasta de Dinti Vitis Whitening toothpaste 100 ml Dentaid, în timp ce pentru dinți sensibili putem alege Pasta de dinti GUM Sensivital.

    La recomandarea doctorului pasta de dinți se poate alege dintre cele terapeutice,  în funcție de afecțiunea depistată.

    Evitați pastele de dinți cu un nivel ridicat de abrazivitate, deoarece agresează dantura.

    Folosirea cu regularitate a aței dentare este eficientă pentru spațiile greu accesibile periuței de dinți. Specialiștii recomandă folosirea aței dentare după fiecare masă. În acest mod se reduce riscul apariției cariilor în spațiile interdentare sau pe partea interioară a dinților.

    Majoritatea dentiștilor consideră că periajul deși foarte important nu este de ajuns, trebuie folosită și ața dentară și apa de gură