oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > 6 sfaturi pentru a diminua frica celui mic de medicul stomatolog

    Obiceiurile pentru obținerea și îngrijirea unei dentiții sănătoase trebuie începute din copilărie. Un regim alimentar sănătos și o igienă dentară riguroasă impusă din copilărie, funcționând după un minim de reguli elementare, îl vor ajuta pe viitorul adult să se bucure de dinți frumoși și sănătoși.

    Majoritatea părinților tind să nu acorde importanță, unei igiene orale precoce, fiind vorba de dințișorii de lapte, care oricum vor fi înlocuiți cu alții permanenți. Fals, pentru că îngrijirea danturii la o vârstă fragedă va pregăti terenul pentru viitor și îl va forma pe micuț în idea necesității unui control stomatologic permanent.

    Prima vizită la medicul stomatolog, cu cel mic, se poate face după apariția primului dinte, mai mult pentru familiarizare, dar ea devine obligatorie după schimbarea dințișorilor. În acest moment, dentiția definitivă este pe cale de formare, iar vizitele la stomatolog urmăresc evaluarea poziției corecte a dinților și diminuarea erorilor de creștere.

    Vizita dumneavoastră la cabinetul stomatologic este probabil o rutină, cu care v-ați obișnuit de mult, dar, din punctul de vedere al uni copil, această excursie poate deveni un coșmar. O cameră necunoscută plină cu zgomote și obiecte nefamiliare, figuri noi cu instrumente metalice, pe care vor să ți le bage în gură, grija și reticența exagerată a tuturor. Se va lăsa cu lacrimi de crocodil și țipete, iar vizita următoare va fi amânată la nesfârșit de micul șantajist.

    6 sfaturi generale de care să țineți cont

    Pentru a face vizita la medicul stomatolog să fie unul dintre lucrurile normale, pe care copilul să le găsească firești și peste care să treacă confortabil, există câteva sfaturi general valabile, de luat în considerare. Primul și absolut obligatoriu este acela de a nu-l forța în nici un fel. Apoi:

    1. Este bine ca micuțul să fie familiarizat din timp cu cabinetul dentar. Eventual la una din ședințele ușoare ale mamei/tatălui, sa fie examinați și primii dinți ai copilului. Vizita trebuie să fie cât mai firească, fără prea multe pregătiri și informații. Iar atitudinea, trebuie să fie, cât mai pozitivă. Astfel, atmosfera de cabinet, mediul înconjurător și procedurile dentare îi vor deveni familiare.
    2. Înainte de prima programare la dentist, joacă-te cât mai des cu copilul tău, simulând ca tu ești dentistul și el pacientul. Recuzita poate fi o periuță de dinți pentru copii, un scaun și o oglindă, cu care acesta să-și verifice dinții. Încurajați-l să se joace la fel și cu păpușa preferată, pe care întâmplător o doare un dinte. Astfel se va familiariza cu rutina unui cabinet adevărat.
    3. Citiți împreună povești ilustrate, eventual reviste, despre copii și întâmplări la dentist. Astfel copiii vor avea o idee mai bună, despre ce s-ar putea la un control stomatologic.
    4. Unul din lucrurile pe care nu trebuie să-l faceți este de a ține secretă vizita la dentist, comunicându-i despre ea în ultimul moment. Nu. Trebuie să-i dați timp să se obișnuiască cu ideea. La fel, răspundeți cât mai simplu la toate întrebările. Nu încercați să va mituiți copii cu recompense de orice fel, pentru a obține reacții pozitive. Una din cele mai frumoase motivații pentru mersul la dentist, este că mergem să ne numărăm dinții și sa ne verificăm zâmbetul. Plus că medicul stomatolog ne ajută să ne curățăm dinții, pentru ca să devină puternici și sănătoși.
    5. Clinica la care mergem cu copilul trebuie să fie una pediatrică, cu doctori dentiști pediatri, familiarizați cu problemele copiilor și cu personal cu limbaj și comportare adecvată micilor pacienți.
    6. Indiferent de ce se întâmplă pe scaun, părinții nu trebuie să se implice, ei trebuie să rămână calmi și să asculte indicațiile personalului.

    Învățați-i de mici pe copii importanța îngrijirii orale, ca pe o investiție în sănătatea lor. Amintiți-le mereu că un dentist este un medic prieten, care are grijă de dinții lor, și care îi să-și păstreze zâmbetul frumos și puternic. Acest lucru îi va ajuta, nu numai să se simtă mai confortabil cu ideea de a face controale dentare regulate, dar, de asemenea, va consolida importanța unei îngrijirii dentare corespunzătoare pentru anii următori.

     


    Vrei să primești și alte sfaturi pe email?

    Abonează-te acum la Newsletter-ul Oralix!