oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > Alimente care îți pătează dinții

    În afara problemelor de sănătate legate de vârstă sau de diverse tratamente care îți pot păta sau colora dinții (motiv pentru care poți încerca diferite tratamente de albire dentară), există și alte cauze care pot fi evitate. Acestea sunt legate de alimentație, iar efectul lor poate fi anihilat prin păstrarea unei igiene dentare corecte.

     Compușii închiși la culoare din alimente și băuturi, pot provoca pătarea sau colorarea dinților în galben portocaliu sau maro. În cele mai multe cazuri, decolorarea este generalizată, ceea ce înseamnă că ea tinde să afecteze dinții și zonele dintre ei.

    Sănătatea dinților tăi este importantă, există destul de puține băuturi și alimente care pot provoca colorarea dinților, iar dacă le cunoști poți să le eviți sau să iei măsuri de igienă dentară, pentru a le combate efectele secundare.

    Cafeaua – Este pe primul loc în topul băuturilor care pătează dinții, dar are şi efecte benefice pentru organism. Puteţi bea o ceaşca de cafea în care să adaugaţi un pic de lapte, pentru a preveni pătarea dinților.

    Ceaiul – Din cauza taninurilor pe care le conține şi pentru că, în general, este consumat la temperaturi ridicate, ceaiul, precum și cafeaua, are puterea de a păta dinţii. E recomandat să evitaţi ceaiurile de culoare închisă şi alegeţi-le pe cele de culoare verde, albă sau alte culori mai deschise.

    Sfecla – Sfecla conține agenţi de colorare foarte puternici. Mai ales în formă lichidă pătează cel mai rău dinții, din cauza concentrației de coloranţi naturali. Este indicat să îți perii dinții la o oră de la consumul de suc de sfeclă pentru că, astfel, petele să nu aibă timp să se formeze.

    Sucurile acidulate închise la culoare – Inclusiv cele fără adaos de zahăr pot păta destul de serios dinții și chiar deteriora smalțul, din cauza culorii, acidului și temperaturii de servire. Se recomandă consumul acestora de maxim 2 ori pe săptămână. Temperaturile extreme favorizează creșterea porozității dinților, prin contracții repetate, iar acidul fosforic, acidul citric şi îndulcitorii din sucurile carbogazoase, închise la culoare, favorizează apariția cariilor dentare.

    Sosurile – Nu doar băuturile închise la culoare pot păta dinţii, ci şi aproape toate lichidele închise la culoare, utilizate pentru a oferi aromă sau a colora produsele alimentare Sosul de soia, sosul de roșii, sosul de curry sau alte sosuri intens colorate sunt un pericol pentru dinții albi. După consumul acestora, asigură-te că îți clătești gura extrem de bine, ca să eviți pătarea dinților.

    Coacăze, zmeura, mure şi afinele (fructele de pădure) – Aceste fructe, recomandate pentru aportul lor de antioxidanți şi vitamina C, conţin şi un colorant semi-permanent foarte puternic ce pătează dinții, mai ales dacă sunt consumate sub formă de suc.

    Vinul roşu – Este cunoscut faptul că strugurii negri pătează orice, iar dinții nu fac excepţie. Vinul roșu conține cromogeni, particulele din struguri care îi oferă culoare. Acidul din vin îți slăbește smalțul, iar cromogenii se pot fixa mai ușor pe dinte De aceea este recomandat să fie consumat mai rar sau chiar evitat dacă ţii la culoarea albă a dinților tăi. Din cauza acidului, același lucru este valabil și pentru vinul alb.

    Covrigii – Ți se pare că ești motivat, să alegi covrigii pentru o gustare, gândindu-te că nu e dulce și nu îți afectează dinții. Însă carbohidrații din covrigi sau biscuiți sărați, se transformă în zaharuri foarte repede în cavitatea bucală. În plus, covrigii și în general produsele din cocă rămân lipite de dinți și favorizează apariția bacteriilor și, implicit, cariilor. În aceeași categorie intră și chipsurile din cartofi sau cartofii prăjiți.

    Ciocolata – Din cauza conţinutului ridicat de cacao, este un alt aliment care va modifica nuanţa dinților sau îi va păta. Mai mult decât atât, consumul constant de ciocolată duce la apariția cariilor, din cauza cantității mari de zahăr pe care o conține. Se recomandă consumul cu moderație.

    Citricele – Lămâia, portocala şi grapefruitul, dar şi sucurile acestora, conţin acizi care erodează smalţul dinților, rezultând decolorarea și pătarea lor. Sunt benefice sănătății, dar daunele provocate de acizi nu se pot anula. De aceea este recomandat să limitezi consumul acestora, la numai câteva pe săptămână.

    Acadele și guma fără zahar – Acadelele conțin coloranți artificiali, așa că, nu doar pătează dinții în mod semnificativ, dar favorizează apariția cariilor dentare. Foarte multe persoane mestecă gumă fără zahăr imediat după masă. Deși guma ajută la eliminarea resturilor dintre dinți, tot ea reduce sau elimină și o parte din bacteriile bune din interiorul gurii. Acest lucru accelerează apariția cariilor dentare și pătarea dinților.

    Oțetul balsamic – Atât de faimos pentru proprietățile sale și oțetul balsamic poate provoca pătarea dinților. Se recomandă folosirea lui în combinație cu salata verde, care formează o barieră de protecție și scade puterea de colorare a acestuia.

    Murăturile – sunt vinovate de colorarea dinților ca urmare a acizilor pe care îi conțin.

    Alimente care îți pătează dinții - 46175816 - dental cartoon vector, compare healthy and unhealthy teeth

    Anumite alimente pătează dinții mai mult decât altele. Dacă vrei să fii atent la alimentația ta, este nevoie să urmărești trei elemente care se regăsesc în compoziția unora din alimentele responsabile de colorarea dinților:

    Cromogenii – compuși cu pigmenți puternici care se fixează ușor pe smalțul dinților;

    Taninurile – compuși pe bază de plante, care pătează foarte ușor dinții;

    Acizii – acestia slăbesc smalțul dinților făcându-l mai moale și mai poros, favorizând fixarea petelor.

    Băuturile închise la culoare, cum ar fi cafeaua, băuturile tip cola, vinul roşu, sucurile şi anumite ceaiuri. Din fericire, nu trebuie neapărat să elimini din dietă astfel de alimente sau băuturi, pentru a-ți păstra dinții albi. Există câteva trucuri care îți pot păstra dinții albi cât mai mult:

    – Dacă bei ceai sau sucuri acidulate din când în când, folosește un pai, care va ține departe băutura de partea din față a dinților și astfel riscul de a-ți păta dinții este mai mic.

    – Bea ceaiul și cafeaua neîndulcite.

    – Înghite repede băuturile care pătează, nu le da prea mult răgaz să stea în cavitatea bucala.

    – Clătește-ți gura cu apă imediat, după ce ai consumat un aliment care pătează dinții.

    – Spală-te pe dinți abia la 30 de minute după ce ai consumat băuturi sau alimente dulci ori acide, pentru că smalțul dinților este mult mai sensibil în această perioadă, iar periajul îl poate eroda.

    – Întărește-ți dinții consumând alimente bogate în fier, calciu și fosfor (salată verde, spanac, brânză și lactate)

    – Dacă nu ai nimic la îndemâna folosește periajul cu bicarbonat de sodiu.

    -Introdu în alimentaţia zilnică alimentele care necesită un timp îndelungat de mestecare, deoarece sunt abrazive şi ajută la curăţarea plăcii bacteriene.

    – Ţine la birou o trusă de îngrijire, cu o periuţă, o pastă de dinți şi aţă dentară şi foloseşte-le la nevoie. Dacă eşti la restaurant atunci ai grijă să îţi clăteşti bine gura cu apă din abundenţă.

    – Respectă igiena orale zilnic, de cel puţin 2 ori pe zi, prin folosirea periei, pastei de dinți, aţei dentare şi apei de gură.

    Pentru că pe lista alimentelor care pătează dinții vei vedea că există alimente la care nu poți renunța, pentru că sunt alegeri bune pentru sănătatea ta, atunci regula de bază rămâne respectarea unei rutine de îngrijire a dinților, care implică periat, curățat cu ață dentară și apă de gură. Foarte important, dacă este cazul este renunțarea la fumat și neapărat continuarea tratamentului efectuat în cabinet, cu un tratament disponibil la domiciliu.

    Alimente care curăță dinții

    Există și câteva alimente cu efect invers, care curăță dinții în mod natural. Așa că, dacă nu ai periuţa de dinţi la îndemână, poţi să optezi pentru alimente de genul:

    morcovii, merele, țelina, gutuile, guliile – oricare fructe sau legume crocante au un conținut mărit de apă care diluează conținutul de zaharuri și stimulează producția de salivă. În consecință, se realizează o spălare mai bună a particulelor de mâncare, se diminuează aciditatea fructelor și poți lupta mai eficient cu cariile;

    căpșuni – conțin acid malic, un înălbitor natural pentru dinți, dar atenție să folosiți ața dentară după;

    brocoli – aceste legume verzi sunt bogate în fier, care ajută la fortificarea dinților contra bacteriilor, ce produc pete si carii;

    salate – spanacul, rucola și orice tip de salată verde sunt bogate în fier și ne ajută să ținem colesterolul sub control, ajută digestia, dar, poate cel mai important, necesită masticație mai mult decât alte alimente. Astfel, îți curăță dinții în timp ce mănânci, pentru că aceste salate conțin multă apă și, în același timp, produci multă salivă.

    ananasul – conține “bromelaina,” care este un amestec de enzime naturale destinate special digerării proteinelor;

    apa – ne ajută să clătim zaharurile și acidul de pe dinți

    Pentru dinți albi și sănătoși există produse de îngrijire dentară, pe care le poți folosi cu succes acasă:

    – Pasta de Dinți Vitis Whitening toothpaste 100 ml Dentaid – VITIS WHITENING PASTA – singura formulă de pastă pentru albit care combină efectul de refacere a albului natural si cel de protectie al dinților prevenind sensibilitatea dentara. Pasta are formula exclusivă a Tehnologiei Inovatoare Dentaid Nanorepair, care conține nanoparticule de hydroxyapatită – element natural ce se integrează și repară în mod eficient smalțul dentar.

    – Folosirea unei ape de gură care să albescă eficient dinții prin îndepărtarea petelor și să prevină formarea acestora, precum si sensibilitatea dentară, făra a afecta smalțul, de exemplu Apa de gura Vitis Whitening Mouthwash 500 ml Dentaid. Și ea este bazată pe tehnologia Dentaid nanorepair, conține nanoparticule cu hidroxipatite care formează un inveliș protector rezistent

    – Folosirea unei paste de dinți care să mențină albul dinților și să ofere protecție împotriva petelor și a tartrului, de genul Pastei de dinți Halita Fluor toothpaste 75 ml Dentaid.

    – Utilizarea unor periuțe de dinți eficiente care să mențină dantura curată şi sănătoase, având efect de îndepărtare a placii dentare și de albire, cum ar fi periuța electrică ORAL-B Vitality D12-513 3D White sau periuța dinți sonică GTS2000 Dr.Mayer.