oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Ața dentară versus Dușul Bucal

    Dacă ești interesat să ai un zâmbet frumos și sănătos, știi deja cât de important este să ai grijă de igiena ta orală. O igiena orală deficitară poate cauza carii, pierderea dinților, dar și boli ale gingiilor. Ne alegem periuța de dinți și pasta de dinți pentru a ne curăța foarte bine dinții, a îndepărta particulele alimentare, placa și bacteriile din gură.

    Totuși pentru a fi siguri că am îndepărtat toate resturile de mâncare dintre dinți, din zonele dintre coroane și gingie sau de pe lângă implanturi, ne îndreptăm atenția către unelte dentare concepute special pentru acest lucru – ața dentară sau dușul bucal.

     Ața dentară – perfectă pentru zonele unde periuța de dinți ajunge mai greu

    Ața dentară completează igiena orală corectă, deoarece ajută la eliminarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene dintre dinți și de-a lungul gingiei, adică în zonele unde periuța de dinți ajunge mai greu. Fără aportul aței dentare, factorii care favorizează boala parodontală, ar putea deveni critici, ceea ce ar duce la distrugerea osului și pierderea dinților.

    Ața dentară VITIS Suave Dental Floss with Fluoride and Mint

    Ața dentară VITIS Suave Dental Floss with Fluoride and Mint

    Un produs eficient este Ața dentară VITIS Suave Dental Floss with Fluoride and Mint – ață dentară cu fluorură și mentă care reduce eficient și fără durere placa bacteriana din spațiile intra-dentare și de sub linia gingivală.

    Pentru folosirea eficientă a aței dentare, se procedează astfel:

    • Se apucă ferm o bucată de 40-50 cm, între degetul mijlociu și inelarul fiecărei mâini, lăsând o porțiune de ață de 2-3 cm între. Se introduce ața dentară între dinți, folosind o mișcare ușoară. Când ața atinge linia gingivală, se îndoaie de unul dintre dinți și se introduce ușor între dinte și gingie până când se întâmpină rezistență (nu se aplică forțat);
    • Pașii se repetă pentru toți dinții, folosindu-se o porțiune curată de ață pentru fiecare în parte.

     

    Pentru unii ața dentară fixată pe scobitoare este mai ușor de folosit Ața dentară GUM Easy Flossers. Designul unghiular permite accesul la dinți posteriori.

    Companiile de produse stomatologice ne răsfață cu ațe dentare cu diverse gusturi, cele mai bune fiind ațele dentare cerate, ca de exemplu Ața dentară cerată GUM Flosbrush Automatic (250 folosiri) UHMWP, la care în plus doar apăsați pe mâner pentru a scoate o noua bucată de ață, tot în mâner existând spațiu separat pentru ața folosită. Și designul acestui produs permite intrarea la dinți posteriori.

    Dușul bucal – o alternativă pentru o curățare eficientă, dar mai delicată

    În cazul în care folosirea aței dentare vă este incomodă (bracket-uri, implanturi dentare, coroane, punți metalo-ceramice sau pentru cei diagnosticați cu afecțiuni parodontale) sau aveți mobilitate limitată (artrită), investiți într-un duș bucal. Acesta reduce sângerările și gingivita într-o măsura mai mare decât ața dentară. În plus, curățarea dinților este mult mai delicată. Este mai puțin eficientă în înlăturarea plăcii. Dușul bucal proiectează pe suprafața dentară un jet continuu sau pulsații de lichid, cu presiuni variabile.

    • Dușul dentar se folosește înaintea periajului dentar;
    • Se folosește apă călduță și nu la presiune mare;
    • Se poziționează capul de curățare al dușului (sau irigator) bucal la 45 de grade în zonele dintre dinți și gingii și în spațiile inter-dentare. Nu vă faceți probleme, capetele de curățare sunt astfel construite încât să asigure acest unghi al jetului de apă;
    • Se începe cu ultimele măsele. Capul de curățare se plimbă de-a lungul gingiilor, se insistă între dinți, între braket și dinte, între lucrarea dentară și gingie, pe toate fețele dinților;
    • Folosiți apa de gură la sfârșitul igienizării sau chiar împreună cu dușul bucal.

    Când alegeți dușul bucal trebuie să țineți seama de câte persoane îl folosesc, gradul de mobilitate necesar, altfel spus cât de des și mult călătoriți și, de asemenea, luați în calcul nevoile specifice ale unor afecțiuni sau terapii în desfășurare (posesor implanturi dentare, punți sau coroane, probleme parodontale, posesor aparat dentar și altele).

    În cazul în care sunteți mai mulți membri în familie și doriți să-l utilizați cu toții (ceea ce e foarte indicat), atunci alegeți un duș bucal fix cu cât mai multe capete. De exemplu, dușul bucal Oral-B OxyJet MD20 folosește tehnologia cu micro bule pentru a ataca placa bacteriană și permite selecția facilă dintre fluxuri rotative și drepte. În plus, permite și reglarea presiunii apei. Filtrul de aer special curăță aerul și îmbogățește apa înainte de a ajunge la duză. Poate fi folosit de până la 4 persoane, având capete de curățare în locuri de depozitare speciale și culori diferite pentru identificarea acestora.

    Recomandăm și dușul bucal Countertop Water Flosser WT5000 Dr. Mayer, care curăță în locurile inaccesibile dintre dinți și în profunzimea buzunarelor gingivale, îndepărtând resturile și tartrul ce contribuie la apariția cariilor, îmbolnăvirea gingiilor și a respirației urât mirositoare. Pachetul conține 4 capete standard și alte 4 pentru probleme speciale. Are 6 trepte de reglare a presiunii jetului de apă și un rezervor mai încăpător.

    dușul bucal Countertop Water Flosser WT5000 Dr. Mayer

    Dușul Bucal Countertop Water Flosser WT5000 Dr. Mayer

    Dacă în cadrul familiei aveți copii ce doriți sa fie educați în privința igienei bucale, puteți alege și unul din modelele făcute special pentru copii, duș bucal Waterpik Nano Ortho WP-260. Acesta oferă pacienților cu bracket-uri cea mai simpla alternativă la ața dentară. Pentru adulți și pentru copiii peste 6 ani, cu aparate dentare fixe (bracket-uri) și pentru cei cărora medicul stomatolog le recomandă folosirea aței dentare, Waterpik vă oferă soluția cea mai simplă, eficientă și distractivă de îndepărtare a plăcii dentare, având 2 capete de curățare, unul normal și altul ortodontic.

    Un duș portabil este de mare interes pentru acele persoane ce călătoresc mult. Este de înțeles că se caută un acumulator performant și un rezervor de apă, nu tocmai mic și toate astea într-un duș bucal suficient de ergonomic ca mărime și design.

    Dușul bucal portabil Waterpik WP-450, oferă o combinatie unică de apă cu presiune și pulsații. Pe lânga capul de curățare standard mai deține unul ortodontic, altul plaque seeker și un curațător pentru limbă.

    Dușul bucal portabil WT2000 Dr. Mayer are două capete de curățare incluse, este pliabil, special conceput pentru a ocupa mai puțin loc și doua trepte de presiune la 1400 pulsații/ minut.

    Contraindicațiile majore ale dușurilor bucale se referă la pacienții cu endocardită, boală reumatismală cardiacă, boli cardiace congenitale, proteze valvulare sau articulare, transplant de organe.

    Bineînțeles, dușul bucal nu va da niciun rezultat dacă nu este folosit cu regularitate și acest lucru este valabil pentru oricare proces de igienă orală, fie că vorbim de periajul dinților, curățarea limbii sau clătirea cu apă de gură. Chiar dacă este folosit și o singură dată pe zi, dușul bucal vă ajuta să aveți gingii mai curate și mai sănătoase și lucrări sau implanturi care vor dura mai mult, plus o respirație mai proaspătă.