oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Cariile dentare – Simptome, prevenție și tratament

    Caria dentară este una dintre cele mai comune afecțiuni orale ale secolului XXI.

    Pe cât de întâlnită este, pe atât de puțin cunoscute sunt modul de acțiune al cariei și etapele dezvoltării acesteia.

    Caria dentară reprezintă deteriorarea învelișului tare al dintelui. Deși această definiție scurtă explică perfect termenul, procesul de apariție al cariei dentare este mai complex de atât.

    Dintele – cea mai dură parte a corpului

    Cunoscut drept cea mai dură parte a corpului nostru, dintele este format din două părți principale: coroana dentară și rădăcina.

    Fiecare dintre aceste două componente are la rândul său substraturi importante, cu roluri bine defenite.

    Coroana dentară este formată din :

    • Smalț – invelișul exterior, de culoare alb gălbuie, puternic mineralizat, care protejează dintele de factorii externi. Acesta nu conține vase de sânge sau nervi, de aceea orice deteriorare a smalțului este nedureroasă.
    • Dentina – stratul aflat imediat sub smalț, cu o duritate mai mică decât a acestuia. Dentina înconjoară pulpa dintelui și este plină de milioane de vase de sânge. Ea trimite către smalțul dentar toate substanțele necesare pentru ca acesta să își păstreze duritatea.
    • Pulpa coronară sau camera pulpară – este țesutul moale aflat în mijlocul dintelui. Aceasta este plină de vase de sânge și terminații nervoase.

    Joncțiunea mucogingivală sau alveola dentară reprezintă linia de întâlnire a dintelui cu gingia. Aceasta se găsește atât la nivelul coroanei, cât și la nivelul rădăcinii. Acest mic spațiu necesită o atenție deosebită în momentul igienizării. Joncțiunea mucogingivală este locul preferat al depunerii de placă bacteriană.

    Radăcina dentară este formată la rândul ei din:

    • Cement – înveliș exterior, cu o duritate asemănătoare cu cea a dentinei, care protejează pulpa și terminațiile nervoase. În cazul retracției gingivale, această porțiune de culoare gălbuie rămâne descoperită, provocând sensibilitate dentară.
    • Pulpa radiculară sau canalul radicular – este țesutul moale, acelasi care se regăsește și în coroana dentară. Fiecare tip de dinte poate avea unul sau mai multe canale radiculare.

    Parodonțiul dentar – este țesutul aflat imediat sub dinte format din osul alveolar, vase, terminații nervoase și ligamente periodontale care ajută la fixarea dintelui în os. Când caria dentară ajunge până la acest nivel(os), dintele de cele mai multe ori nu mai poate fi salvat.

    Caria dentară – etape și tipuri

    Caria dentară reprezintă o boală odontogenă, care se manifestă prin deteriorarea structurii dintelui.  Dacă ar fi să ne luăm după termenii populari, caria dentară reprezintă de fapt putrezirea dintelui.

    În cele mai multe cazuri, caria dentară poate fi îndepărtată rapid, fără a provoca daune majore dintelui. Sunt situații, însă, când o carie dentară neglijată poate ajunge până la os.

    Există câteva etape majore ale formării acesteia, pe care ar fi bine să le cunoaștem, pentru a preveni apariția ei, sau pierderea dintelui.

    În prima fază, caria dentară este doar o simplă pată albă cretoasă pe suprafața dintelui, produsă de demineralizarea smalțului dentar.

    Dacă sunt respectate controalele regulate în cabinetul medicului stomatolog, acestea pot fi depistate rapid și oprite din progres.

    Neglijate, cariile dentare pot evolua rapid în:

    Carii coronare: – sunt de obicei localizate pe suprafața ocluzală, sau interdentar, fiind sub forma unor colorații maronii. Acesta este cel mai frecvent tip de carie dentară. Semnele apariției sunt adesea sensibilitatea dentară și durerea moderată.

    Carii radiculare: – se produc în zona rădăcinii, atunci când există retracție gingivală și rădăcinile rămân expuse. 

    Carii secundare sau recidive de carii: – se produc în zona coroanelor și a obturațiilor. Aceste zone sunt cele mai predispuse la acumulare de placă bacteriană.

    Există cazuri în care o carie coronară evoluează rapid și poate ajunge ușor până la pula dentară sau chiar la os. În cele mai multe dintre cazuri, o carie dentară atât de complexă, poate duce la apariția abceselor dentare.

    Cauze, simptome și tratament

    Cea mai frecventă cauză a producerii cariei dentare este placa bacteriană, acumulată în timp. Consumul de alimente cu aciditate ridicată, bogate în zahăr și o igienă orală nepotrivită, pot facilita apariția cariilor dentare.

    Principalul simptom al cariei dentare este durerea. Aceasta nu poate prevesti apariția ei, ci doar existența. Până ca durerea să se instaleze, poate apare respirația urât mirositoare. La fel de comune sunt și simptome precum:

    • Dureri slabe sau moderate în timpul consumului de alimente,
    • Sensibilitate crescută a danturii

    Tratamentul cariei dentare este divers și variază în funcție de patologia fiecărui pacient.

    Pentru cariile descoperite în fază incipientă(ușoară demineralizare) medicul poate recomanda tratamente profesionale cu fluor, sau folosirea unei paste de dinți cu fluor.

    În cazul în care caria deja a evoluat, locul acesteia va fi curățat și vor fi aplicate diverse tratamente, dupa caz:

    • Plombe dentare/obturații
    • Coroana dentară
    • Tratament de canal
    • Medicamentație specifică
    • Extracție dentară

    O carie dentară neglijata poate duce inclusiv la pierderea dinților naturali. De aceea, cel mai important timp de prevenție și tratament este igiena orală adecvată și o alimentație sănătoasă.