oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Ce fel de apă de gură ar trebui să folosești?

    Utilizarea apei de gură poate fi parte dintr-o rutină foarte sănătoasă, pentru igiena orală și dentară. Folosirea ei previne aparția cariilor, protejează cavitatea bucală și consolidează smalțul dinților. În plus, oferă o respirație plăcută. Cu toate că apa de gură poate ajuta la controlul plăcii și poate preveni apariția cariilor dentare, acest lucru nu elimină nevoia de periaj și de folosire a aței dentare. Avantajul apei de gură în comparație cu periuța de dinți, este că poate ajunge în locuri ale gurii, unde periuta nu ajunge.

     Alegerea din zeci de produse dentare poate fi extrem de dificilă. Evident aceasta depinde de scopul urmărit, există ape de gură pentru: menținerea unei flore orale sănătoase, îndepărtarea bacteriilor, deodorizare, albire, împotriva gingivitei, a paradontozei, stomatitei și chiar halitozei. De multe ori veți găsi pe piață întreaga gama, pastă de dinți plus apă de gură, ambele avănd același scop de soluționat.

    Ce conține o apă de gură?

    Apa de gură este fabricată după reglementari stricte, în general sunt diferite dar au și cateva elemente comune:

    • Apa – Este esențială pentru a fluidifica celelalte ingrediente.
    • Alcoolul – Este un ingredient important în apa de gura, ajutând la eliminarea bacteriilor.
    • Aromele și culoarea – Pentru un gust plăcut și pentru a fi mai atractivă.
    • Detergent – Este vital pentru a elimina placa bacteriana si resturile alimentare.
    • Conservanții – Au rolul de a mentine proprietățile apei de gură și a împiedica dezvoltarea bacteriilor si altor microbi
    • Fluor – Este un ingredient important tot mai prezent în apele de gură, datorită proprietății de a combate acizii care sunt factori de degradare al dintilor.

    Dar atentie! Copiii până la vârsta de șapte ani nu vor folosi apele de gură care conțin fluor.

    • Apele de gură antiseptice pot sa conțina clorhexidină sau alte substanțe și sunt recomandate pentru respirație neplacută, afecțiuni gingivale și infecții bucale. De asemenea, sunt necesare persoanelor care au efectuat o extracție.

    Indiferent de ofertă, cel mai important este ca apa de gură să conțină ingredientele, care au fost clinic dovedite ca eficiente în tratarea diferitelor afecțiuni stomatologice.

    Componenți antibacterieni

    În apa de gură vom găsi cu siguranță, un agent bacterian, care poate ajuta la reducerea numărului de bacterii anaerobe care traiesc în gură, și astfel la reducerea mirosului neplăcut. Acesti agenți antibacterieni sunt chlorhexidină, clorură de cetilpiridinium și / sau triclosanul.

    1. Gluconatul de clorhexidină este un compus antibacterian cu spectru larg. Este frecvent utilizat în stomatologie în tratamentul afecțiunilor gingivale. Ca tratament pentru halenă, este de mare ajutor, deoarece reduce numărul bacteriilor, care produc compușii sulfuroși volatili urât mirositoari.

    Din păcate, utilizarea apei de gură cu clorhexidină creează efecte secundare notabile și din acest motiv ar trebui sa fie utilizată numai sub supravegherea unui medic stomatolog, în special atunci când utilizarea se face pe termen lung. Poate apăea o colorare temporară a limbii și a dinților, precum și o modificare a simțului gustului.

    Produse cu clorhexidină:

    • Perio-Aid® – clorhexidină + clorură de cetilpiridiniuapa-de-gura-perioaid-012-500-ml-dentaid
    • Halita® – clorhexidină + cetilpiridiniu clorură de + lactat de zincapa-de-gura-halita-mouthwash-500-ml-dentaid
    • Peridex®, Perioguard®, Paroex® – gluconat de clorhexidină

     

    1. Clorură de cetilpiridiniu este un alt compus antibacterian care poate ajuta la reducerea mirosurilor respirației. Studiile arata că efectul clorurii de cetilpiridiu este similar cu al gluconatului de clorhexidină.

    Produse cu cetilpiridiniu:

    • Perio-Aid® – clorhexidină + clorură de cetilpiridiniu
    • Halita® – clorhexidină + cetilpiridiniu clorură de + lactat de zinc
    • Crest Pro-Health®, Scope ®, Cepacol®, Colgate Plax®, KForce Balance® – clorură de cetilpiridiniu
    • Breath Rx® – clorură de cetilpiridiniu + zinc + uleiuri esențiale
    1. Preparate din uleiuri esențiale aceste produse au istorie în a fi utilizate în tratamentul bolilor gingivale sau la tratamentul halitozei, din cauza proprietăților lor antibacteriene. Efectul inițial fiind de reodorizare, deci doar acoperire, dar după un timp de 2-3 ore intervine și acțiunea antibacteriană. În ciuda eficacității, din cauza conținutului de alcool, au efect de deshidratare, care crează un efect de uscare a țesuturilor orale.

    Produse cu uleiuri esențiale:

    • Listerine® – uleiuri esențiale
    • Apă de gură generic numită „antiseptică” – uleiuri esențiale
    • Breath Rx® – cetylpyridinium chloride + zinc + uleiuri esențiale
    1. Triclosanul este un compus antibacterian care reduce nivelurile de bacterii din cavitatea orală.

    Produse cu triclosan: Breeze® – triclosan, zinc

    Componenți care afectează compuși volatili ai sulfului (CVS)

    Compuși volatili de sulf sunt molecule urât mirositoare responsabile de mirosul greu al respirației. De aceea în apa de gură ar trebui sa existe ingrediente care să neutralizeze compușii volatili ai sulfului. Vorbim aici de dioxidul de clor (clorit de sodiu) sau compuși de zinc.

    1. Dioxid de clor (sau clorit de sodiu) (ClO2) este un agent oxidant care a fost demonstrat că anihilează aminoacizii pe bază de sulf, care cauzează respirația urât mirositoare. De asemenea, are proprietăți antimicrobiene și, prin urmare, poate contribui la reducerea numărului de bacterii care pot cauza halena, gingivita sau alte afecțiuni dentare. Unele ape de gură au ca ingredient activ clorit de sodiu, care are proprietatea de a se descompune pentru a elibera dioxidul de clor.

    Produse cu dioxid de clor (sau clorit de sodiu):

    • CloSYS®, ProFresh®, TheraBreath®, DioxiCare® – dioxid de clor
    • TriOral®, SmartMouth®, Oxygene®, Oxyfresh® – dioxid de clor + zinc
    1. Ionii de metal (cum ar fi zinc, sodiu, staniu, cupru, magneziu) au capacitatea de a oxida (reacționa cu) tiol (bază de sulf), grupări de molecule găsit pe componentele precursoare ale lui CVS. Ca un beneficiu posibil în al doilea rând, un studiu efectuat de Dadamino (2013) sugerează că zincul are de asemenea proprietati antibacteriene. Compusul de zinc utilizat în formula unei ape de gură ar putea fi clorura de zinc (sau lactat, acetat, citrat, nitrat).

    Produse cu zinc:

    • Halita® – chlorhexidine + cetylpyridinium chloride + zinc lactate
    • Breath Rx® – cetylpyridinium chloride + zinc + essential oils
    • TriOral®, SmartMouth®, Oxygene®, Oxyfresh® – chlorine dioxide + zinc
    • Breeze® – triclosan, zinc

    Există ape de gură, particularizate pentru unele afecțiuni, cum ar fi:

    Ca regulă generală, atât pentru pacienții tineri cât și pentru cei în vârstă, veți obține cele mai bune rezultate folosind clătirea orală după ați periat și curățat dinți și limba.