oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Ce probleme dentare poți avea dacă eviți aparatul dentar

    Dinţii strâmbi sau care nu sunt aliniaţi corect sunt mai greu de întreţinut, pot fi pierduţi mai devreme datorită carierii şi parodontopatiei, obligând muşchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncţia ale articulației temporo-mandibulare şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dinţilor strâmbi sau nealiniaţi corect.

    Ortodonţia este acea specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Tratamentului ortodontic include o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor.

    Numai medicul dentist sau ortodont poate determina dacă aveţi nevoie de un tratament ortodontic.  Pe baza unor instrumente de diagnostic care includ anamneza medicală şi dentară completă, un examen clinic, mulajul danturii şi radiografii şi fotografii speciale, medicul dentist sau ortodont decide dacă se recomandă tratamentul ortodontic şi elaborează un plan de tratament individual.

    Când pui problema vizitei la medicul ortodont

    Există o serie de semne pe care nu trebuie să le ignori, fie că vorbim de tine sau copilul tău. Oricare dintre semnele de mai jos observate, trebuie să te determine să faci o programare la un dentist ortodont.

    aparat dentar

    • pierderea prea timpurie sau prea târzie a dinților de lapte;
    • dificultăți la mușcat sau mestecat;
    • respirație pe gură;
    • obiceiuri dăunătoare, precum suptul degetelor;
    • dinți aglomerați, deplasați sau blocați;
    • dificultate la vorbire;
    • dinți proeminenți;
    • dinți care se intersectează într-un mod anormal sau nu se intersectează deloc;
    • dezechilibru sau asimetrie facială;
    • măcinarea sau încleștarea dinților;
    • incapacitatea de a închide confortabil buzele.

    Aparatul dentar – lux sau necesitate?

    Cei mai mulți oameni trăiesc cu impresia că un aparat dentar le este util doar pentru a avea dinți mai drepți și mai frumoși.

    Acest lucru este cât se poate de FALS…

    Aplicarea aparatului dentar de către medicul ortodont, precum și urmarea unui plan de tratament personalizat de acesta, pentru fiecare pacient în parte, nu doar că îndreaptă dinții, ci îi scutește pe oameni de o serie de probleme dentare. 

    Cu toate astea, mulți fac greșeala… deși știu că au nevoie de un aparat dentar… să ignore acest aspect sau să-l amâne. Acest lucru se datorează și impresiei de imagine inestetică pe care ei cred că o lasă aparatul, dar și disconfortului creat de acesta. În fine, cauzele pot fi multiple…

    Ceea ce știm însă, este că nepurtarea aparatului dentar poate duce la probleme dentare mai grave.

    Cele mai importante probleme care pot apărea, dacă nu se aplica aparatul ortodontic

    • Igiena dentară îngreunată – aceasta duce la carii interdentare, care vor evolua rapid, precum și la complicații ale nervului. Complicațiile nervului necesită tratament de canal, iar mai apoi îmbrăcarea dintelui;
    • Depuneri de tartru subgingival și interdentar – acesta favorizează apariția parodontopatiei;
    • Sângerări gingivale – care duc la inflamații și apoi infecții gingivale;
    • Masticație îngreunată
    • Leziuni traumatice în smalțul zonelor suprasolicitate – din cauza poziției dinților nu vor exista contacte pe toată suprafața cu care mestecăm, ceea ce va suprasolicita anumite zone;
    • Suprasolicitarea organelor interne și o digestie îngreunată – tot lipsa contactelor masticatorii pe toți dinții duce la înghițirea unor alimente nemestecate suficient, ceea ce suprasolicită organele interne și îngreunează digestia;
    • Suprasolicitarea și pierderea dinților laterali – din moment ce pe dinții din față nu există contacte, funcția de tăiere a alimentelor va fi îngreunată, până când persoana afectată va recurge la dinții laterali, îi va suprasolicita și astfel îi va pierde de timpuriu;
    • Apariția respirației orale – ceea ce nu este normal.

    Dacă medicul ortodont recomandă purtarea aparatului dentar este bine ca recomandarea să fie luată în considerare, nu doar pentru estetica dinților, dar și pentru prevenirea unor probleme dentare mai grave, de tipul celor enumerate anterior.

    Aparatul dentar înseamnă un zâmbet sănătos la orice vârstă!

    Să porți un aparat dentar este, dincolo de necesitate, și o modă. În zilele noastre, tot mai mulți români aleg aparate dentare cu brackeți colorați, care să le redea atât sănătatea dentară, dar să îi ajute și să se simtă bine în pielea lor.

    Vârsta nu este un obstacol pentru un aparat dentar, dinții sănătoși pot fi îndreptați la orice vârstă. Tratamentul ortodontic este o investiție înțeleaptă în favoarea sănătații dinților, a sănătații fizice și emoționale.

    A purta aparat dentar înseamnă beneficii pe termen lung, în sensul îmbunătățirii funcționalității, aspectului și sănătății dentare. Pentru că în urma acestui tratament, riscul de carii și boli gingivale este mult diminuat. Alinierea corectă a dinților produce un efect estetic remarcabil, care influențează pozitiv starea psihologică a pacienților, redându-le încrederea și zâmbetul.