oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Cum îți protejezi gingiile inflamate fără să îți schimbi igiena orală

    Inflamarea gingiilor este un simptom întâlnit adesea în rândul persoanelor care au tartru pe dantură. Tartrul este o depunere care conține numeroase bacterii, unele dintre ele provocând mari daune gingiilor. Neîndepărtarea tartrului de pe dinți prin periaj, va duce la acumularea acestuia și la iritarea gingiei, la sângerarea, inflamarea și rănirea acesteia.

    În stadiu incipient, inflamația gingiilor este cunoscută ca gingivită.  Gingivita netratată corespunzător, poate dezvolta afecțiunea numită parodontoză. Parodontoza afectează țesuturile care sprijină dinții și care îi țin la locul lor. Dacă parodontoza nu este tratată, oasele maxilarului pot fi afectate și pot apărea mici spații între gingie și dinți. Dinții devin instabili, se vor mișca și vor cădea.

    Simptomele gingiilor inflamate:

    • umflarea și înroşirea gingiilor,
    • durerea la mestecat sau senzaţia de arsură, accentuată de alimentele iritante,
    • sângerarea și/ sau infectarea gingiilor,
    • respirație urât mirositoare.

    Cauzele gingiilor inflamate:

    • igienă bucală precară,
    • candidoză bucală,
    • cariile şi abcesele dentare,
    • boli infecţioase, virale, viroze sau herpes,
    • stomatită,
    • boală aftoasă (afte),
    • unele medicamente (antibiotice de obicei),
    • diferite traumatisme ce afectează gingia.

    O programare la medicul stomatolog este indicată odată ce gingiile încep să doară, dacă sunt inflamate sau sângerează după periaj.

    Tratament pentru gingii inflamate

    • Tratament stomatologic al bolii de bază, la recomandarea medicului

    După efectuarea unei radiografii dentare pentru a putea observa cu acuratețe situația, se va recomanda un tratament care reduce placa bacteriană, adică un detartraj profesional.

    • Gargară a cavităţii bucale, folosind soluţii dezinfectante

    Se va folosi apa de gură ce inhibă formarea plăcii și ajută în problemele gingivale cum ar fi Apa de gură Curasept HAP 020 PVP-PA ADS 200ml sau Apa de gură VITIS Gingival 500ml Dentaid . Ambele sunt ideale pentru persoanele cu sensibilitate gingivală, au efect antiseptic, antiinflamator și ajută la revitalizarea gingiilor.

    Îndepărtarea după fiecare masă a resturilor de mâncare cu ajutorul dușului bucal va fi foarte eficientă și prin gentilețea jetului care nu va irita gingiile în plus, senzația de durere dispărând cu timpul. În apa de clătire a dușului se pot adăuga până la 20% apă de gură pentru o vindecare mai rapidă.

    Dușul bucal Oral-B OxyJet MD20 și dușul Bucal Waterpik Ultra WP-100 sunt dușuri fixe ce pot fi folosite de mai multe persoane din familie și care pot avea mai multe capete pentru tratarea mai multor afecțiuni gingivale. Există și dușuri bucale portabile precum dușul bucal portabil WT3100 Dr.Mayer  sau dușul bucal portabil Waterpik WP-450 , ambele modele cu mânere ergonomice antialunecare, cu rezervor ușor de umplut și cu 50% mai eficient ca așa dentară.

    Este lesne de înțeles că ața dentară nu este de dorit în această situație, putând crea un disconfort în plus gingiilor.

    • Periajul cu periuțe moi și pastă de dinți puțin abrazivă ce vor atenua senzația de durere

    Igiena orală va trebui îmbunătățită considerabil, chiar dacă la început, din cauza inflamației gingiei și a durerilor gingivale va fi ceva mai greu.

    Periuța de dinți va fi aleasă cu un cap cu peri moi, pentru a proteja gingiile și a reduce senzația de durere, pericolul cel mai mare în această situație fiind evitarea periajului din cauza fricii de durere. Aceste periuțe pot fi manuale, de tipul periuței de dinți GUM SensiVital Ultra soft sau periuței de dinți VITIS Gingival Dentaid , cu capul mic, cu filamente moi dispuse plan, ideale pentru masarea și stimularea gingiilor delicate, sprijinind procesul de vindecare.

    Pentru periuțele electrice vor fi de asemenea folosite capetele sensitive, soft și ultra soft.

    Pastele de dinți sau gelurile folosite vor avea uzură erozivă redusă, ca suport pentru pacienții cu inflamații gingivale, cu efect liniștitor asupra gingiilor și inhibitor asupra bacteriilor cariogene. Recomandările noastre: Cervitec Gel 50g Ivoclar, Fluor Protector Gel 50g Ivoclar, Pasta de dinți CURASEPT ADS 712 cu 0.12% CHX – 75ml sau Pasta de dinți Vitis Gingival toothpaste 100 ml Dentaid

    Dinții sănătoși și, implicit, zâmbetele frumoase, au nevoie de gingii sănătoase. Așa că nu le ignorați în rutina voastră zilnică.