oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > Cum pregătim copilul pentru prima vizită la dentist

    Colegiul Medicilor Dentişti din Romania recomandă ca bebeluşii să fie văzuţi de un medic dentist în termen de şase luni de la primul dinte apărut, dar nu mai târziu de vârsta de un an. Pare surprinzător dar trebuie să ne aducem aminte că dinții de lapte pot dura până la 12 sau 13 ani, și deci trebuie să stabilim obiceiuri bune cât mai devreme, să se examineze dinții copilului, să se verifice primele semne de degradare sau de boală a gingiei și să se discute despre igiena orală viitoare.

     Vizita precoce la medicul stomatolog, încă din primul an de viață este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului.

    Chiar dacă uneori uităm acest lucru, este foarte important să ținem cont de faptul că reprezentăm un model pentru copiii noștri. Cu alte cuvinte, nu doar ei trebuie pregătiți pentru vizita la medicul dentist, ci și părinții.

    1. Să îndepărtăm teama față de dentist, înainte de prima sa vizită la cabinetul acestuia.

    • Copilul se va simţi mult mai confortabil să aibă dinţii examinaţi la un cabinet stomatologic, dacă a experimentat deja acest lucru acasă. Nu este un efort prea mare pentru a observa dinţii copilului, gingia şi limba în mod regulat. La această vârstă, chiar dacă el nu are dinţi, ar trebui să îi ştergi gingiile uşor cu o compresă curată şi umedă, după mese. Poţi, de asemenea, stimula gura cu o perie mica, moale. Toate aceste activităţi îl vor pregăti pentru un consult profesionist.
    • Înainte de prima programare la dentist, vorbeşte cu copilul şi explică-i la ce să se aştepte în cuvinte pe care el le înţelege şi care nu-l sperie. Spune-i că medicul se va uita în guriţa lui şi îi va număra dinţişorii. În nici un caz nu trebuie să-i sugerezi că are probleme cu dinţii.
    • Asigură-te că întâlnirea cu medicul dentist este la o oră potrivită, când copilul este odihnit și într-o stare de spirit bună.
    • Este bine să păstrați o atitudine optimistă atunci când vorbiți despre dentist. Tratează întâlnirea ca pe ceva simplu, de rutină și pozitiv. Pentru un plus de confort îi poți aduce jucăria lui preferată.
    • În ciuda eforturilor tale, este normal ca bebeluşii de vârstă de un an să fie agitaţi sau supăraţi în cadrul vizitei la medicul dentist. Este posibil să-i treacă, dar dacă nu se opreşte din plâns, nu forţa problema. E mai bine pentru toată lumea dacă laşi puţin timp să treacă, iar apoi să mai încerci încă o dată.

    2. Să transformăm vizita la dentist într-o experiență plăcută

    • Un cabinet stomatologic pediatric este mult mai oportun și prietenos pentru cel mic, vizita punându-l în fața unor noi jucării și eventual a noi prieteni.
    • Lăsați medicul sau personalul clinicii să vorbească cu cel mic, pentru că ei au mai multă experiență. Lăsați-i să recompenseze copilul după efectuarea vizitei. La rândul dumneavoastră, îl veți putea încuraja și răsplăti verbal.
    • Chiar dacă cel mic plânge, nu vă lăsați afectat. Copiii se tem adesea de tot ceea ce este nou și străin, iar plânsul este doar o reacție absolut firească la frică. De aceea, dacă este nevoie, îl puteți ține în brațe, pe scaunul dentistului, în timpul consultației.
    • Încercați să nu folosiți în prezența lui cuvinte de genul „ac”, „durere”, „injecție”, „înțepătură”, „seringă”, ce l-ar putea speria sau neliniști.

    3. Să-i arătăm că suntem alături de el și în timpul vizitei, astfel copilul se va simți în siguranță

    • Personalul îi va prezenta scaunul dentar și instrumentarul într-un mod pozitiv, jucăuș și adecvat vârstei sale.
    • Medicul va încerca să transforme examinarea într-o joacă. Trebuie să-l sprijiniți.
    • Copiii vor uita de frică cu ajutorul medicului care va folosi tehnica “spunem – arătăm – aplicăm”, tehnica ”Zânei Măseluță”, prin care îl va pregăti pe cel mic pentru tratamentul dentar înainte de a începe procedura.

    4. Sfaturi pentru o vizită la stomatolog mai ușoară

    • Înainte de a merge la stomatolog trebuie să-ți asumi că cel mic ar putea face o criză de isterie pe scaun sau ar putea apela la alte tehnici menite să te șantajeze emoțional. Și, în plus, copilul nu are nimic personal cu medicul dentist, deocamdată, până ce nu face cunoștință cu freza stomatologică.
    • Citește-i cărți ilustrate și jucați-vă de-a stomatologul acasă.
    • Chiar dacă am suferit, ca părinte, o trauma legată de tratamentele dentare și ne este frică de medicul dentist, va trebui să ne mascăm neliniștea și să îi transmitem copilului încredere.

    Oricât de bine ați pregăti copilul pentru vizita la stomatolog, trebuie să vă așteptați mereu că ar putea apărea plânsete, scandaluri, țipete și refuzuri. Dacă simți că se împotrivește și că nu este pregătit, mai amână puțin momentul primei vizite la dentist. Dar nu prea mult!