oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > Cum procedăm pentru a preveni apariția cariilor dentare

    Cariile dentare apar atunci când carbohidrații din alimente, zaharurile și amidonul, în prezența bacteriilor din gură, se transformă în acizi care atacă smalțul dinților, adică stratul exterior al dintelui. Aceștia subțiază stratul și în cele din urmă creează mici cavități, ce în timp se pot lărgi. În acest fel este liber la atacul dentinei, adică stratul interior al dintelui. Combinația dintre bacteriile din cavitatea bucală, cu resturile alimentare și cu saliva, duc la apariția unei substanțe lipicioase denumită placă, care se fixează pe suprafața dinților. Placa dentară ce nu este îndepărtată duce la deteriorarea smalțului și apariția cariilor.

     Slaba igienă orală poate duce și la apariția bolilor gingivale, care determină retragerea gingiilor, în acest fel crescând și suprafața care poate fi afectată de placă și logic, creșterea pericolului apariției cariilor.

    Enumerăm mai jos câteva proceduri importante pentru a prevenii cariile dentare:

    Periajul dinților

    Esențial în lupta contra cariilor este periajul dinților, cu peria adecvată și pasta de dinți cu fluorură. Se udă peria de dinți și se aplică o bandă subțire de pasta de dinți. Acest periaj trebuie făcut zilnic, de cel puțin două ori, pe toate fețele dinților, circa două minute. Important este ca peria de dinți să nu fie foarte rigidă, pentru a nu rănii gingiile. În cazul unei sensibilități dentare sau a unor afecțiuni deja instalate, este de preferat o periuță cu perii subțiri și moi, așa numitele periuțe soft.

    Recomandări:

    Periuța de dinți VITIS Soft Dentaid 

    Periuța de dinți VITIS Medium Dentaid

    Periuța de dinți VITIS Sensitive Dentaid 

    Pasta de dinți trebuie să o alegeți în funcție de preferințele dumneavoastră și de scopul urmărit, încercând să utilizați una care conține fluor, pentru că protejează dinți împotriva cariilor și previne apariția acestora.

    Pasta de dinți clasică sau cu florură

    Curățarea spațiilor inter-dentare

    Resturile de alimente care sunt prinse între dinți, se pot altera în timp, formând acizi și provocând iritarea gingiilor și deteriorarea smalțului dentar. Îndepărtarea cu succes a acestor resturi nu este întotdeauna posibilă prin simplul periaj, pentru că peria de dinți nu are acces chiar în toate spațiile inter-dentare. Folosirea aței dentare în acest caz este totdeauna o soluție potrivită. Zilnic, după masă și înaintea periajului, folosirea aței dentare, așa numitul flossing, este foarte important.

    Și aici există o gamă largă de produse pentru a acoperi diversele configurații ale dinților și ale afecțiunilor deja existente. Alege una care să satisfacă nevoile și situația dumneavoastră, spații largi sau strâmte între dinți. Recomandat este una ce conține fluor. Dexteritatea limitată în folosirea aței dentare poate fi soluționată prin antrenament sau de multe ori prin folosirea unor suporți speciali pentru ață dentară.

    Recomandări:

    FOTO Dus bucal portabil WT2000 Dr.Mayer

    FOTO: Dus bucal portabil WT2000 Dr.Mayer

    Ața dentară VITIS Suave Dental Floss with Fluoride and Mint

    Ața dentară GUM Easy Flossers

    Ața dentară cerată GUM Flosbrush Automatic (250 folosiri) UHMWP

    Folosirea dușului bucal poate ajuta și/ sau înlocui ața dentară.

    Dușul bucal portabil Waterpik WP-450

    Dușul bucal portabil WT2000 Dr. Mayer

    Dușul bucal Oral-B OxyJet MD20

    La sfatul medicului pot fi folosite și periile inter-dentare.

    Mănâncă sănătos

    Nutriția adecvată joacă un rol important în menținerea sănătăți dentare. Limitarea alimentelor cu amidon, a dulciurilor și a băuturilor care conțin zahăr vor diminua apariția și formarea plăcii pe dinți. Alegerea alimentației corecte este un aspect definitoriu în păstrarea unor dinți sănătoși și a unei bune igiene orale. Fructele, laptele, cerealele, pâinea, și unele legume conțin zaharuri și sau amidon. Sucurile carbogazoase, băuturile din fructe dulci și alimentele dulci au un conținut important de zaharuri. Consumul acestora trebuie să fie limitat. Obiceiuri nutriționale stabilite corecte la copii și adolescenți, pot însemna modele de alimentație bune și sănătoase pe tot parcursul vieții.

    Folosirea apei de gură

    O bună întreținere a igienei, respectiv sănătății orale, înseamnă o schimbare a mediului bacterian oral. După ce mâncați, sau după periaj este indicat să faceți o clătire cu apă de gură pentru a schimba pH-ul și mediul bacterian a cavității bucale. Apa de gură conține atât fluor, cât și alte ingrediente antiseptice folositori, pentru reducerea apariției plăcii, până la dispariția ei.

    O foarte importantă procedură, pe lângă clătirea cu apă de gură este și aceea a periajului suprafeței limbii, cu o perie sau cu o racletă special.

    Folosirea gumei de mestecat

    Guma de mestecat fără zahăr poate ajuta prin creșterea fluxului de salivă în gură și în consecință la diminuarea plăcii și respectiv la prevenirea cariilor.

    Etanșarea suprafeței dinților

    Este vorba despre un strat protector, care se aplică pe suprafețele de mestecat ale dinților din spatele molarilor. Materialul de etanșare protejează smalțul dintelui, ecranând suprafața acestuia împotriva atacului bacteriilor și al plăcii. Procedura este mai frecventă la copii, unde se încearcă ajutarea creșterii sănătoase a dinților permanenți, dar și adulții pot beneficia de acest procedeu.

    Vizita periodică la dentist

    Cariile incipiente sau de dimensiuni foarte mici nu pot fi detectate decât prin examinarea atentă de către un dentist sau un control stomatologic cu raze X. Vizita periodică la dentist pentru controlul și curățirea danturii este un factor cheie în prevenirea apariției cariilor și existența unei igiene orale fără cusur. Este mai eficient, mai ieftin și mult mai puțin dureros să previi decât să tratezi o carie. Verificarea periodică la dentist poate preveni o slabă igienă orală și prin consecință apariția unor afecțiuni dentare și medicale: boli ale gingiilor, infecții, pierdere de masa osoasă, boli de inimă, accidente cerebrale și altele.