oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > Cum să îngrijim și curățăm periuța de dinți electrică

    Dantura și gingiile sănătoase ne permit să râdem, să vorbim, să zâmbim… și să ne sărutăm fără inhibiții. Iată, deci, motive suficiente pentru a acorda mai multă atenție și grijă sănătății gurii noastre.

    Periuța de dinți este principalul instrument de igienă dentară, folosit pentru a îndepărta resturile alimentare după masă, pentru îndepărtarea bacteriilor ce cauzează afecțiunile dentare și pentru împrospătarea respirației.

    Dacă nu sunt curățate după fiecare întrebuințare, periuțele dentare pot deveni un adevărat focar de microorganisme, ce provin din mediul înconjurător, de bacterii din placa bacteriană detașată de pe dinți în timpul utilizării sau provenite din infecții anterioare, la nivelul gurii sau căilor respiratorii superioare. Tocmai de aceea, nu este indicată folosirea instrumentelor dentare pe care le-ați utilizat și când ați avut probleme de sănătate, întrucât riscați reapariția bolii sau infecției.

    Cum să ai periuța de dinți mereu curată

     

    1. Puneți periuța de dinți în apă fiartă, clocotită

     

    periuta de dinti in apa clocotitaPrimul pas ar fi, ca înainte de prima utilizare să introduceți pentru câteva minute periuța dentară în apă fiartă. Deși acest lucru poate determina uzura mai rapidă, astfel veți omorî majoritatea bacteriilor. În plus, dacă la fabricarea periuțelor s-au folosit produse ce conțin chimicale, se va neutraliza astfel și efectul negativ al acestora.

     

     

     

    2.  Clătiți periuța de dinți după fiecare utilizare

     

    Periuța trebuie clătită sub jet de apă caldă până dispare orice reziduu de pe suprafața ei, după fiecare întrebuințare. Periuța va fi scuturată energic și va fi așezată vertical, cu capul periuței în sus, relativ îndepărtat de chiuvetă, pentru a nu fi stropită cu apă. Scopul evident este o uscare mai rapidă a periuței. Asigurați-vă că păstrați periuța uscată între periaje, după clătire.

    Tot din acest considerent, ar fi ideal să aveți doua capete de periuțe, unu pe care să-l utilizați dimineața, iar pe celălalt, seara. În acest caz ar fi ideal un suport special pentru a ține capetele de periuță.

     

    3. Folosiți soluții speciale pentru curățarea periuței dentare

     

    Apa de gura Octenidol SchulkePentru îmbunătățirea igienei periuței de dinți, cel puțin odată pe săptămână, se va cufunda pentru câteva minute capul periei într-un recipient cu apă de gură antiseptică, pentru a îndepărta germenii. Același lucru se poate face și cu o soluție de apă oxigenată de 3% în apă plată. Există și diverse soluții de curățare a obiectelor de igienă orală, cu efect rapid.

    Puteți să spălați capul periuței de dinți în mașina de spălat vase și apoi să o clătiți foarte bine sub jet de apă pentru a îndepărta orice urmă de agent de curățare.Temperatura ridicată și apa fierbinte vor îndepărta germenii și bacteriile, dar vor crește gradul de uzură al capetelor periuței de dinți.

     

    4. Evitați folosirea capacului, acesta favorizează umiditatea

     

    Aparent o idee bună, dar acoperirea capului periuței de dinți este o operație ce favorizează umiditatea, mediu propice înmulțirii microorganismelor. De aceea este bine să nu acoperiți capul periuței de dinți, mai  bine să fie asigurată o bună ventilație în baie, să aerisiți încăperea cât mai des, ceea ce va implica uscarea rapidă a periuței de dinți.

    Folosiți totuși un capac din plastic sau un toc special în momentul în care călătoriți. În rest, fiți atenți ca obiectele dumneavoastră personale să nu intre în contact cu cele ale altor persoane și nu le împrumutați sub nici o formă nimănui.

     

    5. Utilizați aparate de igienizare

     

    Unele periuțe de dinți au sistem de igienizare, cum este Periuța de dinți electrică Dr. Mayer GTS2050UV. Aceste aparate de sterilizare cu ultraviolete, înlătură toate bacteriile și virușii existenți pe periuță. Există și aparate de igienizat ce folosesc aburi și temperaturi ridicate.

     

    6. Utilizați carcase de protecție în cazul călătoriilor

     

    periuta electrica ORAL-B PRO 2500 PinkÎn timpul călătoriilor periuța de dinți trebuie ținută într-un suport special pentru a o feri de deteriorări mecanice, dar mai ales pentru a nu intra în contact cu suprafețe contaminate. Unele periuțe sunt dotate cu o astfel de carcasă de călătorie, cum ar fi Periuța electrică Oral-B Pro 2500 Pink 3D White.

    Această carcasă se va închide doar pe parcursul călătoriei, în rest va sta deschisă, periuța fiind păstrată vertical,în aer liber, pentru uscare, în vederea prevenirii înmulțirii bacteriilor.

     

    7. Înlocuiți capului periuței de dinți trimestrial

     

    Este recomandată înlocuirea capului periuței de dinți, cam la trei luni. Dacă capul periuței de dinți are perii prevăzuți cu indicator de culoare, care să amintească de uzură, acest indicator va fi folos.

    Este indicat să înlocuiți capul periuței după o perioadă în care ați fost bolnavi, pentru a preveni reapariția respectivei boli sau infecții.

     

    8. Nu păstrați periuța de dinți în încărcător

     

    După ce a fost încărcată la maxim, se încearcă o consumare a energiei acumulatorului, păstrarea în incărcător a periuței putând reduce viața acumulatorului. Se încearcă o folosire a periuței, până aproape de descărcarea completă a acumulatorului.

    Este recomandat ca la trei – patru luni să se forțeze un ciclu total descărcare – încărcare, cunoscut fiind că acest procedeu poate lungi viața acumulatorului.

     

    9. Curățați de depunerile de calcar

     

    Apa dură va lăsa semne pe corpul periuței de dinți. La cinci – șase luni este recomandată o curățire cu soluție anticalcar a întregii periuțe, urmată de o clătire foarte eficientă, sub jet de apă caldă, pentru totala îndepărtare a soluției.

    Pentru protejarea cavității bucale de bacterii, nu este suficient doar să vă spălați pe dinti, ci trebuie să folosiți și o periuță dentară adecvată care, la rândul ei, trebuie îngrijită corespunzător. În caz contrar, utilizarea unui astfel de obiect, plin cu bacterii, vă poate face mai mult rău decât bine.