oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > Cum să-l convingem pe cel mic să se spele pe dinți?

    Prima impresie contează mereu. Este știut.

    Contează cum este ceasul, cum sunt ochelarii sau cum este aranjat părul, dar vrem sau nu, cel mai mult contează zâmbetul pe care-l afișăm. Axioma spune că o dantură bine îngrijită afișează un zâmbet cuceritor și plin de încredere.

    Așa cum toate studiile o arată, o dantură de lapte îngrijită, este garanția unei danturi la maturitate fără multe probleme. În practică, asta înseamnă deprinderea încă din copilărie a rutinei spălatului pe dinți. Cu cât cel mic este învățat mai devreme să se spele pe dinți, cu atât mai ușor îi va fi să-și formeze acest obicei.

    Dar cum vom face să-l păcălim și obișnuim pe cel mic?

    Apariția dinților, deși este un proces dureros și cu probleme atât pentru cel mic cât și pentru părinte, trebuie să reprezinte și începutul practicării unei igiene orale la copil. Folosind un tifon curat, îl veți înfășura în jurul degetului și îl veți folosi ca pe o periuță. Dacă la 6-7 luni e mai simplu să-i speli dințișorii, căci totul pare o joacă, mai ales că-i face și plăcere să-i perii gingiile dureroase, când va crește un pic mai mare, e posibil să nu mai fie atât de încântat să umbli cu periuța pentru bebeluși prin gurița lui.

    • Învață copilul să se spele pe dinți încă de mic

    De aceea, periajul trebuie să înceapă la o vârstă fragedă, ca să se obișnuiască cu periuța și oricum, recomandabil este să-l încurajați să se spele singur, atât cât poate la început. Începeți periajul fără să folosiți pasta de dinți. După ce s-a familiarizat cât de cât cu periuța, puteți pune și pasta.

    • Transformă spălatul pe dinți într-o activitate distractivă, distrați-vă împreună

    Nu forțați copilul să se spele pe dinți, nu transformați spălatul pe dinți într-o luptă, încercați să găsiți metode prin care să-l atrageți pe cel mic către periaj și să-i placă acest lucru.

    Cele două minute de periaj corect par o veșnicie dacă copilul vrea la joacă. Deci joacă să fie. Cântați un cântecel, chiar un mic dans, sau trucuri mai murdare ca stropitul oglinzii sau mustăți din pastă de dinți.

    Roagă-ți copilul să te spele pe dinți. E posibil să îți lovească gingiile și să te umple de pastă de dinți pe toată fața, însă această joacă, la care trebuie să pară că te distrezi de minune, îl va face pe cel mic să își dorească să îi speli și tu dinții.

    • Periuța de dinți pe măsură și pasta de dinți gustoasă

    periuta electrica oral-b princessPentru o gurița atât de mică și periuța trebuie să fie pe măsură. Alege o periuță potrivită ca mărime, moale, colorată și cât se poate de atrăgătoare. Cumpără mai multe pentru că nu știi când îi trece prin gând să frece cu ea pe jos, jucăriile sau să își spele păpușa pe dinți. Poate începe cu o periuță de genul Periuța de dinți VITIS Junior Dentaid sau Periuța electrică Oral-B D12.513.K Princess pentru copii și poate continua apoi cu modele și mai atrăgătoare precum Periuța electrică copii GTS1000-P Pink Dr.Mayer sau Periuța electrică copii GTS1000K Blue Dr.Mayer. Și pasta de dinți trebuie sa fie una specială. În general, pastele pentru copii nu conțin fluor și astfel nu exista un mare pericol dacă micuțul o înghite. Ideal ar fi ca prima lecție să fie “cum să scuipe” pasta de dinți din gură și să nu o înghită, dar mici accidente se pot întâmpla.

    • Fii un exemplu pentru copilul tău

    Spală-te pe dinți în fiecare zi. Un copil va întelege mai ușor cum se face dacă îi arăți chiar tu. Mergeți amândoi în baie și încercați periajul. Arată-i cum se fac mișcările și va ține minte mai repede. Regulile pe care trebuie să le învețe:

    • mișcările circulare, precum roțile trenului, cu periuța pe dinți;
    • dinții se spală și pe față, și pe spate;
    • nu uitați de limbă și de gingii, pentru că pot strânge o mulțime de bacterii.

    Copilul va imita mișcările pe care tu le faci și, în timp, o va face din ce în ce mai corect. Mai mult, va căpăta încredere când te va vedea și pe tine că faci același lucru.

    • Transformă spălatul pe dinți într-o rutină

    Introdu obiceiul spălatului pe dinți în rutina de dimineața și seară a copilului, astfel încât să se obișnuiască cu ea. Este important să fie implementată printre obiceiurile lui zilnice, astfel încât să nu uite să se spele pe dinți și să transforme periajul dinților în cea mai importantă măsură de igiena orală.

    • Folosește recompense pentru rezultate pe termen lung

    Nu recompensa copilul de fiecare dată când se spală pe dinți, întrucât igiena orală nu trebuie condiționată de lucruri materiale. Trebuie să înțeleagă și să fie conștient de importanța periajului dentar pentru sănătatea lui și să o facă în acest scop, nu pentru a primi jucării sau daruri.

    Însă există o metodă prin care poți folosi recompensa pentru a stimula copilul să se spele zilnic pe dinți. Promite-i că dacă la următorul control stomatologic nu are nici o carie, datorită faptului că se spală corespunzător pe dințișori în fiecare zi, îi vei lua jucăria la care râvnește atât de mult. În acest fel, copilul va fi stimulat să își ia toate măsurile de prevenire a apariției cariilor.

    • Nu uita de vizita la dentist

    Chiar dacă micuțul tău abia are primii dinți, nu e niciodată prea devreme să faceți o vizită unui stomatolog specializat, care să vadă cât de sănătoși sunt dințișorii lui, dacă se dezvoltă normal și să vă recomande cele mai bune produse pentru igiena orală.

    Abia după vârsta de 4-5 ani, dacă observi că cel mic este destul de meticulos și că face singur o treabă temeinică, îl poți lăsa să se spele singur pe dinți, nesupravegheat. Nu uita să-l verifici totuși periodic pentru a nu pierde bunele obiceiuri.

    O igienă dentară impusă din copilărie va ajuta ca dinții să fie sănătoși la maturitate.

    De aceea părintele își dorește ca piticul său să nu aibă probleme cu dantura, ca aceasta să fie sănătoasă și strălucitoare, iar zâmbetul să fie unul de neuitat.