oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > Dental detox: La cât timp se schimbă periuța de dinți?

    Gura este „reședința permanentă” a unei multitudini de microorganisme. Aceste microorganisme sunt bacterii și pot fi atât benefice, cât și dăunătoare pentru sănătate. Problemele apar când există un dezechilibru între aceste bacterii. Bacteriile dăunătoare sunt cauzatoare de boli și conduc la o serie de probleme ale sănătății orală, cum ar fi respirația urât mirositoare, gingivită, parodontită, cariile și formarea plăcii bacteriene.

     Periuţa ta de dinţi te poate îmbolnăvi?

    Igiena orală o asigurăm în principal prin periajul cavității bucale cu periuța de dinți. Astfel că periuța de dinți devine un depozitar constant al acestor bacterii dăunătoare.

    Indiferent câte bacterii avem în gură sau câte lăsăm pe periuţa de dinţi, sistemul imunitar va lupta impotriva lor şi este puţin probabil să ne alegem cu vreo infecţie doar spălându-ne pe dinţi. Asta nu înseamnă că putem deveni delăsători în legătură cu igiena periuței.

    Cum să îngrijim și curățăm periuța de dinți

    Dacă nu sunt curațate după fiecare intrebuințtare, periuțele dentare pot deveni un adevărat focar de microorganisme, ce provin din mediul înconjurator, de bacterii din placa bacteriană detașată de pe dinți în timpul utilizării sau provenite din infecții anterioare, la nivelul gurii sau căilor respiratorii superioare.

    • Nu folosiți instrumentele dentare utilizate când ați avut probleme de sănătate întrucât riscați reapariția bolii sau infecției.
    • Introduceți periuța de dinți în apă fiartă, clocotită înainte de prima utilizare, pentru câteva minute. Deși acest lucru poate determina uzura mai rapidă, astfel veți omorî majoritatea bacteriilor.
    • Este recomandată clătirea periutei de dinți după fiecare utilizare sub jet de apă caldă până dispare orice reziduu de pe suprafața ei, după fiecare intrebuințare. Periuța va fi scuturată energic și va fi așezată vertical, cu capul periuței în sus. Scopul evident este o uscare mai rapidă a periuței. Asigurați-vă că păstrați periuța uscată între periaje, după clătire.

    Tot din această cauză, ar fi ideal să aveți două periuțe, una pe care s-o utilizați dimineața, iar pe celălalt, seara. În acest caz ar fi ideal un suport special pentru a ține periuțele.

    • Soluții speciale pentru curațarea periuței dentare cel puțin odată pe săptămână prin cufundarea pentru căteva minute a capul periei într-un recipient cu apă de gură antiseptică, pentru a îndepărta germenii. Același lucru se potae face și cu o soluție de apă oxigenată de 3% în apă plată. Există și diverse soluții de curățare a obiectelor de igienă orală, cu efect rapid.
    • Evitați acoperirea periuței de dinți cu capac pentru că favorizează umiditatea creând un mediu propice înmulțirii microorganismelor. De aceea este bine să fie asigurată o bună ventilație în baie, să aerisiți încăperea cât mai des, ceea ce va implica uscarea rapidă a periuței de dinți.
    • Utilizați aparate de igienizare, aparate de sterilizare cu ultraviolete, care înlătură toate bacteriile și virușii existenți pe periuță.

    Unele periuțe de dinți au sistem propriu de igienizare, cum este Periuța de dinți electrică Dr. Mayer GTS2050UV.

    • Utilizați carcase de protecție în cazul călătoriilor pentru ca periuța de dinți trebuie ferită de deteriorări mecanice, dar mai ales pentru a nu intra în contact cu suprafețe contaminate sau cu obiectele altor persoane. Această carcasă se va închide doar pe parcursul călătoriei, în rest va sta deschisă, periuța fiind păstrată vertical,în aer liber, pentru uscare, în vederea prevenirii înmulțirii bacteriilor.

    Unele periuțe sunt dotate cu o astfel de carcasă de călătorie, cum ar fi Periuța electrică Oral-B Pro 2500 Pink 3D White.

    • Curățarea periuței de depunerile de calcar este necesară pentru că apa dură va lăsa semne pe corpul periuței de dinți, aceste zone favorizând acumularea bacteriilor.

    Când să arunci periuţa de dinţi?

    Este recomandat să înlocuieşti periuța de dinți la fiecare trei sau patru luni. Înlocuirea periuței de dinți trimestrial este recomandată pentru a permite “detoxifierea acesteia”, procedură mai sigură și mai eficientă.

    • Dacă capul periuței de dinți are perii prevăzuți cu indicator de culoare, care să amintească de uzură, folosiți cu incredere acest indicator.
    • Dacă perii au devenit fragili, dacă eşti bolnav sau ai sistemul imunitar slăbit, schimb-o mai des. Dacă foloseşti o periuţă de dinţi electrică schimbă-i capul la fel de des.
    • Este indicat să inlocuiți periuța după o perioadă în care am fost bolnavi, pentru a preveni reapariția respectivei boli sau infecții.

    Pentru protejarea cavității bucale de bacterii nu este suficient periajul dinților, ci trebuie să protejați și periuța de dinți de acestea. În caz contrar, utilizarea unui astfel de obiect, plin cu bacterii, vă poate face mai mult rău decât bine.