oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Dental detox: obiceiuri și ticuri care afectează smalțul dinților

    Știați că smalțul dinților este cel mai dur material care se regăsește în corpul nostru? Cu toate acestea, el e expus la diverși factori care îi pot slăbi puterile în fiecare zi.

    În momentul în care dintele erupe în cavitatea bucală, celulele responsabile de formarea smalţului îşi pierd funcţionalitatea, de aceea smalţul nu poate fi regenerat în cazul în care acesta este distrus de carii sau eroziuni.

    Datorită organizării structurale complexe şi a gradului ridicat de mineralizare, smalţul dentar este mult mai dur decât osul. În forma sa matură, smalţul conţine mai mult de 95% substanţă minerală, iar duritatea sa dă coroanei dintelui o înaltă rezistență la zgârieturi, abraziune sau şlefuire.

    Eroziunea dentară înseamnă scăderea rezistenței suprafeței dentare, demineralizarea smalțului dintelui, care se subțiază și poate fi ușor de îndepărtat.

    • Eroziunea dentară apare în codițiile în care se menține un mediu acid la nivelul cavității bucale prin consumarea de băuturi dulci acidulate, dulciuri superprocesate, dar și oțet alimentar.
    • Un alt factor care determină eroziunea dentară este periajul agresiv sau făcut prea des.

    Tipuri de afecțiuni care pot afecta smalțul dinților

    Afecțiunile gastro-intestinale sau de conținut gastric acid – care ajung în cavitatea bucală și pe dinți ca rezultat al vomei, regurgitării sau refluxului gastroesofagian sunt unul din factorii interni care au repercursiuni asupra smalțului dentar.

    Xerostomia, senzația de gură uscată – este un simptom care apare în momentul în care nivelul salivei din gură scade, caz în care acizii rămân la nivelul gurii pentru o perioadă mai lungă de timp, afectând mai mult smalțul, favorizând eroziunea dentară și apariția cariilor.

    Bruxismul nocturn, popular cunoscut ca scrâșnitul din dinți – provocat de stres și anxietate, este obiceiul de a lovi și freca dinții în timpul nopții. Acest obicei poate duce la crăparea sau chiar spargerea smalțului dinților, dar cu siguranță la subțierea acestuia. Dacă este provocat de stres, stomatologul îți poate recomanda să mergi la un psiholog, să încerci diverse metode de relaxare sau să folosești gutiera.

    Obiceiuri și ticuri care afectează smalțul dinților

    • Niciodată nu îți folosi dinții pentru a deschide o sticlă, un pachet sau alte recipiente. Iar dacă vrei să îndrepți obiecte metalice de genul zalelor de la un lănțișor sau dinții de la furculiță, evită să folosești dantura 🙂
    • Roaderea unghiilor sau spargerea semințelor pot avea efecte similare asupra smalțului dinților. Semințele au și efecte benefice, dar sigur vor duce la tocirea dinților frontali, iar rosul unghiilor îți va distruge și dinții și unghille. Mai mult, îți vei introduce în cavitatea bucală o grămadă de bacterii. Și de abea acum vei avea un motiv serios de enervare.
    • Ronțăitul bomboanelor sau a cuburilor de gheață poate duce la pierderea smalțului, cât și a dinților. Dacă simți nevoia de a mesteca ceva optează pentru morcovi, mere sau gumă de mestecat.
    • Consumul constant de băuturi acidulate, sensibilizează dantura și favorizează apariția cariilor. Încearcă să te protejezi folosind un pai și consumă-le cu moderație doar în timpul mesei.
    • Periajul prea dur, cu prea multă forță sau incorect poate duce la subțierea smalțului dinților, la sensibilizarea gingiilor și dinților. De asemenea nu trebuiesc periați dinții cam o oră după consumarea de băuturi acide, pentru că atunci smalțul este mai moale.
    • Albirea profesională a dinților este procedura cosmetică cea mai populară, cu cel mai mare grad de satisfacție al pacienților. Se pot obține până la 8 nuanțe mai deschise. Făcută prea des poate afecta smalțul dinților, subțiindu-l și favorizând apariția cariilor.
    • Pasta de dinți nu este întotdeauna benefică pentru dinții noștri fiind un produs care conține substanțe abrazive deși inițial efectul este de albire. Orice pastă de dinți pe poziția 100 este considerată abrazivă, peste 150 nu este indicată, iar peste 200 dăunează smalțului.

    Tu de ce obiceiuri dăunătoare smalțului dinților te faci vinovat? 🙂