oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Dieta și sănatatea gingiilor

    Gingivita este afecțiune foarte frecventă, caracterizată de înroșirea și umflarea gingiilor, uneori chiar sângerări, produsă de depunerea treptată a plăcii. Problemele gingivale pot păcăli cu ușurință, deoarece nu provoacă nici o durere. Dacă depistați o depunere lipicioasă, incoloră, albă sau galbenă pe suprafața dinților și a gingiilor, înseamnă că există placă. Placa bacteriană este începutul bolii gingivale.

     Dacă nu este tratată, gingivita poate duce la paradontoză, infecție avansată a gingiilor care provoacă slăbirea și chiar căderea dinților. În același timp, boala este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cardiace.

    Tratamentul presupune existența și cultivarea unei rutine sănătoase privind igiena orală, care să implice periajul dentar cu regularitate, folosind o periuță de dinți adecvată; folosirea zilnică a aței dentare și a apei de gură; un control stomatologic periodic, urmat, eventual, de îndepărtarea plăcii de către dentist. Dar nu numai atât…

    Dieta și obiceiurile alimentare pot influența în bine sau în rău, starea de sănătate a gingiilor. Afecțiunile gingivale debutează ca o infecție. O dietă săracă în substanțe nutritive slăbește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Pentru a evita și trata această problemă, mâncați mai multe fructe și legume proaspete. De multe ori sângerarea gingiilor poate fi datorată deficitului de vitamina C. O dietă echilibrată înseamnă un organism sănătos, dar și gingii sănătoase.

    1. Evitați băuturile răcoritoare, mai ales dacă au zahăr și sunt acide, pentru că ele erodează smalțul dinților, contribuie la formarea plăcii și la apariția gingivitei. În plus au tone de produse chimice dăunătoare sănătății, și contribuie la creșterea în greutate.

    2. Lăsați-vă de fumat, care reduce cantitatea de salivă și produce o lipsă de oxigen la nivel celular în gingie. Astfel, pe lânga faptul că produce îngălbenirea dinților și produce o respirație urât mirositoare, este în mod constant legat de toate bolile dentare și ale gingiilor.

    3. Mestecați gumă de mestecat fară zahar, care vă ajuta la împrospătarea respirației și la curățarea gurii, prin producerea unei cantități sporite de salivă.

    4. Evitați bomboanele mai ales cele gen „bomboane de supt”, care sunt deosebit de dăunătoare, stând în gură o lungă perioadă de timp. La fel chipsurile, crackers-i, cookie-urile, fructele uscate, prăjiturile…..

    5. Renunțați la zahăr, chiar dacă zaharurile reprezintă o sursă importantă în aportul zilnic de energie. Zahărul reprezintă cauza numărul 1 în formarea plăcii bacteriene. În combinație cu bacteriile din cavitatea bucală, acesta începe să fermenteze și creează un acid care atacă dinții. Placa bacteriană, o dată formată determină o listă întreagă de probleme dentare, de la sângerarea gingiilor și până la apariția cariilor dentare.

    6. Pentru o bună sănătate dentară, consumați alimente cu conținut scăzut în zaharuri și amidon. Asigurați-vă o dietă bogată în fibre și lactate, gen iaurt și brânză. De asemenea, ronțăitul rădăcinoaselor, gen morcovi sau țelină sau consumul de branză la sfârșitul mesei, vor îndepărta resturile alimentare de la mese și vor ține gingivita la distanță.

    Pe lângă natura alimentelor pe care le consumăm, este relevant și momentul în care le consumăm. Dulciurile se consumă la masa principală, și nu între mese, pentru că în timpul mesei secreția de salivă crește și astfel majoritatea acizilor sunt neutralizați. La fel evitați consumul între mese de băuturi acidulate sau dulci, înlocuiți-le cu apă sau chiar lapte.

    La fel de importantă este și structura alimentelor

    • Lichidele acționează o perioadă scurtă de timp
    • Alimentele tari produc mai multă salivă și ajută la curățarea dinților, sunt cele mai indicate
    • Alimentele moi și lipicioase, trebuie evitate, pentru că se lipesc de dinți și între dinți, oferind un mediu prielnic păcii bacteriene
    • De evitat o dietă ce include prea multe alimente rafinate, procesate industrial sau moi, ce nu mai lasă gingia și dinții să lucreze, exercitându-și masticația atăt de necesară
    • Atenție la impactul unor alimente tari și la posibilele traumele create de acestea

    Optați pentru o dietă variată și diversificată, bogată în fructe și legume, vegetale cu frunze verzi, carne și cereale integrale, care să furnizeze organismului vitaminele și mineralele necesare pentru sănătatea dinților.

    • Vitamina C are un rol deosebit de important în prevenirea gingivitei, contribuind la susținerea rețelei de colagen a gingiilor.
    • Vitamina A ajută la sănătatea generală a gingiei, iar lipsa acestei vitamine duce adeseori la infecții ale gingiei. Vitamina A este necesară și pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților copiilor.
    • Alimentele sănătoase care trebuie incluse în dieta zilnică trebuie să conțină sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier și magneziu, toate fiind esențiale pentru formarea și păstrarea unor dinți sănătoși.

    Consumați multe alimente cu conținut bogat în fibre cum sunt cerealele integrale, fructele și legumele crude. Alegeți astfel, alimente care combat în mod natural bacteriile, îndepartează placa dentară, întăresc smalțul dinților și împrospătează respirația, păstrându-vă dinții și gingiile sănătoase.

    • Dieta bogată în calciu – lapte, iaurt, brânza – este esențială mai întâi în perioada copilăriei și adolescenței, atunci când dinții sunt și ei în creștere. Apoi aceasta previne apariția cariilor dentare, determinând o secreție abundentă de salivă, este saracă în zahăr și combate carențele de minerale. Brânzeturile prin conținutul lor sărac de carbohidrati și conținutul ridicat de calciu și fosfor, ajută la echilibrarea pH-ului, întretin și refac smalțul. Este bine să înlocuiți seara desertul, cu un cubuleț de brânză.
    • Fructele și legumele trebuie să fie nelipsite din dieta noastră. Fructele și legumele tari, precum merele, perele, țelina, morcovii, au rol dublu pentru dantură. Sunt tari, acționează ca un agent de curățare pentru dinți, iar pentru că necesită mestecare temeinică, asigură curățarea dinților și stimularea gingiei, mentinându-le sănătoase. Sunt bune de ronțăit, în loc de alte gustări, mai ales țelina sau morcovul, care sunt abrazive, vă vor masa gingiile și curăța spațiile interdentare. Un kiwi – conține mai multă vitamina C raportat la mărimea sa decât oricare alt fruct – la micul dejun reprezintă un obicei pe care ar trebui să-l urmați.
    • Carnea şi produsele de origine animală – carnea de vită, pui, curcan, ouăle conţin fosfor. Calciul, vitamina D şi fosforul creează sistemul nostru osos şi ne menţin dinţii puternici şi sănătoşi.
    • Ceaiul verde – conține substanțe care omoară bacteriile din cavitatea bucală, care provoacă cariile și mirosul neplăcut al respirației. Recomandat este și ceaiul de musețel și de gălbenele. Ceaiul negru este la fel de benefic, dar este recomandat cu moderație pentru că poate păta dinții.
    • Semintele de susan – pe lânga acțiunea mecanică de curățare și combatere a plăcii dentare, semințele de susan sunt bogate în calciu.
    • Wasabi – hrean japonez – protejează dinții prin aceeași substanță care îi da gustul picant și care împiedică dezvoltarea bacteriilor provocatoare de carii.
    • Beți multă apă – Ajută la menținerea gingiilor hidratate și stimularea glandelor salivare. Plus că ori de câte ori bem apă, ne curățăm cavitatea bucală și dinții de alimentele și bacteriile rămase în cavitatea bucală după mese.