oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Erupția dentară la bebeluși – primii pași către un zâmbet sănătos

     

    Erupția dentară este un proces normal în dezvoltarea celui mic. Pentru unii părinți și copii poate fi una dintre cele mai delicate perioade pe care le traversează.

    Adesea, apariția primului dinte vine însoțită de febră ușoară, lipsa poftei de mâncare, sensibilitate și iritabilitate. Miturile și obiceiurile nesănătoase pot influența în mod negativ evoluția acestui proces.

    Dinții bebelușului se formează încă din săptămâna 14 de sarcină și erup între lunile 5 și 7 de viață ale sugarului. Sunt cazuri în care primul dinte apare fie mai repede(la 3 luni), fie mai târziu(la 12 luni), ambele situații fiind perfect normale.

    Până la vârsta de 2-3 ani, vor erupe 20 de dințișori, denumiți popular și dinti de lapte. Aceștia sunt foarte importanți pentru formarea cavității bucale sănătoase. Ei influențează atât forma feței, cât și modul în care vor crește dinții permanenți.

    Apariția primului dinte – simptome și soluții

    Atunci când erupe primul dinte apar și o serie de simptome care prevestesc marele eveniment. Parte dintre acestea se manifestă până la 1-2 zile după ce dintele erupe. Multe dintre simptome pot fi asociate și cu alte afecțiuni, de aceea confuziile se pot face destul de ușor.

    Simptome frecvente:

    • Febra ușoară, până în 38.5o, poate fi una dintre simptome, dar aceasta nu persistă.
    • Iritabilitatea și problemele cu somnul sunt cele mai comune semne ale erupției dentare. Însă acestea nu durează mai mult de 2-3 zile înainte și 1-2 zile după apariția dintelui.
    • Lipsa poftei de mâncare sau nevoia de a consuma alimente lichide, este de asemenea o manifestare comună.

    Gingii umflate, sensibile și durere accentuată sunt primul semn că bebelușul tău va avea primul dinte. Adesea acest simptom este semnalizat de episoade de plâns scurte dar intense, sau nevoia de a roade ceva.

    Soluții:

    • Nevoia de a roade trebuie încurajată. Jucăriile pentru dentiție lăsate câteva minute în frigider, înainte de utilizare, pot alina rapid durerea celui mic. La fel de folositoare pot fi alimentele tari, în cazul în care primul dinte apare în timpul diversificării.
    • Masajul gingival este la fel de benefic. Poate fi folosit un deget curat, ud cu apă ușor rece pentru a masa gingiile celui mic.
    • Gelul gingival este una dintre soluțiile cel mai des recomandate de către specialist. Acesta poate fi aplicat atât cu degetul curat, cât și cu o periuță degetar, pentru a spori efectele benefice.

    Igiena orală a bebelușlui – când începem și cum procedam

    La fel precum igienizarea mâinilor, îngrijirea corpului, a părului sau a tenului și igiena orală este un factor decisiv pentru o viață sănătoasă.

    Ea poate ajuta atât la creșterea corectă a dinților cât și la acomodarea cu periajul dentar. De asemenea, poate reduce semnificativ disconfortul creat de erupția dentară.

    Igienizarea cavității bucale poate fi începută încă din primele zile de viață. Pare mult, greu și poate nefolositor. Printre atâtea lucruri noi cu care trebuie să te acomodezi, de ce să fie spălatul pe dinți important, când aceștia nici nu există?

    Faptul că ne îngrijim de cavitatea bucală a celui mic, ajută atât dinții încă ne erupți, cât și tranzitul. Elimină excesul de lapte din cavitatea bucală și bacteriile nebenefice. Previne riscul apariției cariilor sau a altor tipuri de afecțiuni.

    Cum procedăm?

    • Folosim o bucată de tifon înfășurată în jurul degetului și curățăm obrajii, limba și gingiile celui mic, puțin câte puțin. Cu mișcări line, putem repeta acest proces după mesele principale.
    • După apariția primului dinte poate fi înlocuit tifonul cu o periuță degetar sau cu o periuță de dinți specifică vârstei. Putem folosi doar apă la început, sau o  pastă de dinți pentru bebeluși, fară substanțe dăunătoare. În acest caz, trebuie să ne asigurăm că cel mic nu înghite pasta. Este recomandată folosirea unei cantităti mici de produs, cam cât un bob de grâu.

    Produse potrivite – copii fericiți

    Cele mai importante criterii pe care te poți baza atunci când alegi produsul de îngrijire orală pentru copilul tău, sunt:

    • Sfaturile medicului pedodont
    • Ingredientele din care sunt făcute
    • Materialele din care sunt confecționate
    • Eficiența produselor alese

    Vitis Baby Gel ține cont de aceste criterii și folosește doar materiale prietenoase și substanțe permise în dezvoltarea sugarului.

    Periuța de dinți aigură un periaj prietenos și plăcut, datorită filamentelor moi, din Tynex. Vitis Gel baby conține extract de mușetel cu efect calmant, ideal în timpul erupțiilor dentare.

    Alantoina din componența acestuia întreține Ph-ul corect în cavitatea bucală și protejează mucoasa orala. De asemenea, protejează și tonifică gingiile datorită Provitaminei B5 în concetrație 1.00%.

    Nu conține arome, zahăr, derivate din lapte, gluten, fluor sau SLS. Cu toate acestea este indicată utilizarea lui doar în dozele recomandate de medic.