oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Ingrijirea protezei dentare

    Există multe cauze care pot duce la pierderea dinților. Confruntați cu această problemă, sigur v-ați consultat cu medicul dumneavoastră dentist, în vederea alegerii unei proteze dentare. Proteza dentară este un înlocuitor artificial al dinților naturali, pe care tocmai i-ați pierdut. Materialul este de obicei rășina acrilică, un tip special de plastic și uneori un metal ușor, astfel încât dinții să arate cât mai naturali.

    Tipuri de proteze dentare

    • Proteze dentare totale, superioare şi inferioare – se utilizează atunci când trebuie înlocuiţi toţi dinţii naturali. Protezele dentare superioare înlocuiesc dinţii de sus, iar protezele dentare inferioare înlocuiesc dinţii de jos.
    • Protezele dentare parţiale – se utilizează atunci când trebuie înlocuit cel puţin un dinte. De asemenea, acestea permit menţinerea alinierii dinţilor rămaşi şi împiedică deplasarea acestora.

    La fel ca dinții naturali, protezele totale sau parțiale necesită o îngrijire constantă pentru a fi păstrate mereu curate și funcționale. O igienă orală riguroasă este la fel de importantă în cazul protezelor ca și în cazul dinților naturali.

    1.  Curățarea protezelor dentare

    • Cât de des trebuie curățate protezele dentare

    O igienizare riguroasă este indicată odată cu igienizarea dinților naturali, deci de cel puțin două ori pe zi, dar și după anumite mese, dacă este nevoie, puteți clăti proteza sub jet de apă.

    Nu uitați, că atunci când vă îndepărtați proteza pentru clătire, trebuie să vă curațați și dinții rămași, gingiile și mucoasele orale, precum și limba.

    • Cum se curăță protezele dentare

    Curățați proteza deasupra unui vas cu apă sau deasupra chiuvetei pline cu apă, pentru a evita spargerea protezei în cazul nefericit că o scăpați.

    Folosiți periuțe cu peri moi, cu cap mic sau mediu. Evitați periuțele cu peri tari care pot deteriora suprafața protezei. Să stiți că există perii speciale pentru curățarea protezei.

    Folosiți produse specifice pentru curățarea protezei, săpun sau lichid de spălat vase, pentru a curăța proteza. Evitați detergenții puternici sau pastele de dinți foarte abrazive, mai ales produsele pentru albire.

    Periați cu grijă toate suprafețele protezei, inclusiv cea înterioară, având grijă să nu îndoiți materialul acrilic. Dacă proteza conține capse, croșete sau alte elemente de ancorare, aveți grijă să nu le îndoiți sau rupeți.

    Curațați cu atenție și cavitatea bucală, folosind o periuță cu peri moi. Periați cu mare atenție dinții pe care se sprijină elementele de ancorare ale protezei (capse, croșete), deoarece acesta este un loc predilect în care se poate acumula placă dentară. Nu uitați de mucoasa palatului, gingii și limbă.

    • Există produse speciale pentru igienizarea protezelor dentare

    Există produse speciale pentru igienizarea protezei dentare, periuțe speciale, paste de curățat sau soluții. Pastilele efervescente de curățat reprezintă un produs de curățat extrem de eficient. Proteza introducându-se într-o soluție preparată din 1 sau 2 pastile dizolvate într-un pahar cu apă. Soluțiile efervescente au un grad ridicat de curățare, îndepărtând petele care nu ies la periaj și împrospătând aspectul protezei. Este important să respectați instrucțiunile din prospectul fiecărui produs.

    • La ce trebuie să fiți atenți

    Nu folosiți apă fierbinte, deoarece poate deforma proteza.

    Dacă proteza este căptușită cu material pentru gingii sensibile, întrebați medicul stomatolog care este produsul indicat pentru curățare.

    Pentru protezele cu elemente de ancorare (capse, croșete) folosiți materiale de curățare, care să nu deterioreze metalul.

    2. Ingrijirea protezelor dentare

    • Păstrarea în timpul nopții

    Majoritatea medicilor vă vor recomanda să îndepartați proteza din gură în timpul nopții, mai ales în cazul protezelor totale, pentru a oferi mucoaselor orale o perioadă de repaus. În timpul noptii, protezele trebuie păstrate în apă pentru a nu se usca și deforma.

    De fapt, ori de câte ori nu sunt purtate, protezele trebuie păstrate în apă sau într-o soluție speciala pentru proteze. Nu folosiți apă prea caldă pentru a nu deforma protezele.

    Nu tineți în soluții antiseptice protezele cu atașamente metalice, deoarece aceste substanțe ar putea afecta metalul.

    Înainte de introducerea în gură, clătiți bine protezele cu apă pentru a elimina orice urme de substanțe antiseptice. Este indicat să vă igienizați cavitatea bucală în fiecare dimineață, înainte de introducerea protezelor. Această operațiune îndepartează placa de pe mucoase și dinți, stimulează circulația și împrospătează respirația.

    • Planificarea controalelor periodice

    Imediat după finalizarea protezei, în una sau mai multe sedințe se va face adaptarea protezei, pentru a elimina zonele unde aceasta jenează mucoasa.

    Apoi medicul stomatolog va fixa cu dumneavoastră o frecvență de cel mult 6 luni, pentru a verifica stabilitatea protezei, eventualele leziuni ale mucoasei și efectuarea unui periaj profesional.

    La anumite perioade de timp, protezele pot necesita înlocuirea unor sisteme de ancorare sau alte operații de recondiționare, de exemplu rebazarea. Nu uitați că gingia este vie.

    Vizitați medicul stomatolog de fiecare dată când simțiți dureri sau disconfort în purtarea protezei.

    Nu reparați singur proteza și nu folosiți agenți de lipire nespecifici din comerț, căci pot fi extrem de nocivi pentru mucoasa orală.