oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > Pulpita dentară și complicațiile ei

    Pulpita dentară este o inflamație a pulpei dentare, rezultată în urma cariilor netratate, a unor traumatisme sau a unor restaurări multiple.

    Care sunt cauzele apariției pulpitei?

    Pulpita poate apărea când:

    • cariile progresează adânc în dentină, agenții infecțioși după penetrarea smalțului și a dentinei, ajung la nivelul pulpei dentare;
    • un dinte necesită mai multe proceduri invazive;
    • o traumă care perturbă irigarea cu sânge a pulpei dentare.

    Pulpitele se împart în două grupe:

    • Pulpitele reversibile

    Pulpita reversibilă este o inflamație limitată, ca răspuns la acțiunea nocivă a unui agent etiologic, iar dintele poate fi salvat printr-o simplă plombare. În general, agentul etiologic este reprezentat de bacteriile din procesul carios, care nu au penetrat încă pulpa.

    Alți agenți etiologici pot fi stimuli termici, precum o lucrare de șlefuire fără răcire, sau chimici, o substanță nocivă în apropierea pulpei, cum ar fi un medicament dentar care nu a fost îndepărtat la timp.

    Cum recunosc pulpită reversibilă? Semne și simptome.

    pulpa dentara inflamataCreșterea sensibilității dentare la cald, rece sau dulce, este semnul ce trebuie să alarmeze.

    În pulpita reversibilă, simptomele sunt reprezentate prin durere, care apare atunci când un stimul, de genul rece, cald, dulce sau presiune, este aplicat pe dinte. Atunci când stimulul este îndepărtat, durerea încetează în 1, 2 secunde. Durerile sunt sporadice, ele pot apărea, spontan, pe timpul nopții, trezind pacientul din somn.

    Pulpa, în interiorul ei, nu are o inflamare avansată, țesutul pulpar fiind minimal afectat sau chiar deloc.

    Ce tratament există pentru pulpitele reversibile?

    Deoarece țesutul pulpar este foarte puțin afectat, deci nu este infectat și este încă vital, odată ce cauza este îndepărtată, pulpa dentară ar trebui să revină la starea sănătoasă de dinaintea inflamației.

    Este indicată curățarea minuțioasă a cariei, pentru a elimina toți agenții infecțioși și plasarea pe fundul cavității, în imediata apropiere a pulpei dentare, a unor substanțe care vor favoriza vindecarea țesutului pulpar inflamat.

    Dacă evoluția este bună, se va reface dintele fie cu o obturație definitivă din compozit sau „plomba” fie, dacă distrucția este mai avansată, cu o coroană dentară.

    Tratamentul endodontic nu este necesar în acest caz, neexistând țesut infectat.

    Pulpitele reversibile netratate la timp se transformă în pulpite ireversibile.

    • Pulpitele ireversibile

    Pulpitele ireversibile sunt reprezentate printr-o afectare serioasă a țesutului pulpar, care este ireversibilă. Microbii procesului carios au penetrat pulpa, care se necrozează, producând infecții pulpare iremediabile

    Chiar dacă în unele locuri țesutul pulpar este încă vital, introducerea de microbi în interiorul pulpei nu va permite vindecarea acesteia. În fazele mai avansate, întreg țesutul pulpar va suferi un proces de descompunere septică sub influența bacteriilor din interiorul camerei pulpare.

    Cum recunosc pulpită ireversibilă? Semne și simptome.

    Sensibilitatea prelungită și de intensitate crescută, la stimuli termici, apă rece, supă caldă sau la dulce, poate dura un timp îndelungat, după îndepărtarea acestora, acestea fiind semne de necontestat ale pulpitelor ireversibile.

    Episoadele dureroase vor înceta după câteva zile, când apare necroza pulpară. Infecția însă avansează și se extinde, iar dintele devine extrem de sensibil la presiune și la atingere. De multe ori durerea poate iradia la dinții vecini, ceea ce pune probleme în stabilirea diagnosticului. Semnele clinice includ un răspuns redus atunci când este testată vitalitatea dintelui.

    Există și situații în care pulpita dentară nu are niciun simptom și să fie descoperită în urma unui control stomatologic de rutină.

    Ce tratament există pentru pulpitele ireversibile?

    Tratamentul implică îndepărtarea obligatorie și în totalitate a „nervului”, atât din camera pulpară, cât și de pe canalele radiculare, urmat de decontaminarea zonelor infectate și, la final, obturarea acestora cu un material omogen, dens și continuu.

    De asemenea, medicul stomatolog poate să recomande tratamentul cu antibiotice, pentru tratarea infecției.

    O distrucție profundă a coroanei dintelui, făcând imposibilă refacerea acestuia după finalizarea tratamentului endodontic, poate duce chiar la extragere. Medicul dentist poate aprecia aceasta în urma examinării directe și a radiografiei dentare.

    Ce complicații pot apărea în cazul pulpitei dentare?

    Pulpita poate să aibă și complicații, și anume parodontite apicale, adică complicații în țesutul situat sub dinte, abces periapical, osteomielita maxilarului. De asemenea, poate să ducă la apariția sinuzitei purulente, a meningitei, dar și a unui abces cerebral.

    Igiena dentară zilnică, făcută cu simț de răspundere și meticulozitate, și controlul stomatologic periodic, poate face să nu cunoaștem, la propriu, aceste afecțiuni.