oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > De ce avem dinții sensibili și cum să îi îngrijim

    Dacă atunci când consumi alimente fierbinți sau reci, simți o neplăcere, o durere mai mult sau mai puțin ascuțită, este cazul să te consulți cu medicul dentist despre posibilitatea de a avea dinți sensibili. Alimentele dulci sau acre, aerul rece pot agrava starea de disconfort, care poate fi doar o înțepătură sau poate dura ore. Acesta este un semn de avertizare timpurie a unor probleme dentare mai serioase.

     Mulți oameni suferă de dinți sensibili, dar afecțiunea poate începe în orice moment. Este mai frecventă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, dar poate afecta oamenii și în adolescența timpurie și când au peste 70 de ani. Femeile sunt mai susceptibile de a fi afectate decât bărbații.

    Totul pornește de la smalțul care acoperă partea exterioară a dinților. Acesta este foarte subțire, dar foarte rezistent și probabil cel mai mineralizat țesut al organismului. Rădăcina dintelui este protejată de cementul dentar, acesta fiind mai puțin rezistent decât smalțul și mai puțin mineralizat. Sub cement și smalț se afla dentina, componenta de bază a dintelui, care este un țesut calcifiat. Aceasta are un grad de permeabilitate mărit, datorită unor canale microscopice numite tubuli dentinali. Permeabilitate aceasta este vinovată de perceperea senzațiilor dureroase, pentru că în cazul deteriorării smalțului, dentina își pierde proprietățile protectoare.

    Cauzele sensibilității dentare

    Periajul dentar – realizat prea puternic și incorect, dintr-o parte în alta, poate provoca deteriorarea smalțului și expunerea dentinei. Dentina proaspăt expusă poate deveni sensibilă. Ar trebui să folosești o perie de dinți cu perii moi și să efectuezi periajul la un unghi de 45 de grade față de gingii, pentru a menține smalțul curat și puternic. Obiceiurile dentare incorecte pot cauza chiar, retragerea gingiilor, deci o expunere mai mare a dentinei.

    Eroziunea dentară – înseamnă pierderea smalțului dentar ca urmare a atacurilor de acid din alimente și băuturi acide. Este bine să eviți băuturile carbogazoase, sucurile din fructe, vinul, ceaiurile din fructe, oțetul balsamic. Eroziunea netratată poate duce la apariția durerilor de dinți, la decolorarea sau îngălbenirea, chiar subțierea dinților. În schimb, dieta ar trebui să conțină brânză, lapte, iaurt simplu, alimente bogate în fibre de fructe și legume. Acestea vor umezi gura și vor ajuta la combaterea bacteriilor. De asemenea, aveți posibilitatea de a bea ceai verde sau negru sau a de mesteca gumă fără zahar.

    Retragerea gingiilor – din apropierea unui dinte sensibil, din cauza periajului sau diverselor afecțiuni ale gingiilor, poate conduce la expunerea dentinei și deci la sensibilitate dentară.

    Gingivita – acumulările de placă sau de tartru pot provoca gingia să se retragă în jos și chiar să distrugă suportul osos al dintelui. Buzunarele formate în jurul dintelui, fac zona dificil de curățat.

    Șlefuirea exagerată a dinților și detartrajul excesiv.

    Bruxismul – poate provoca uzura smalțului. De asemenea creșterea presiunii prin încleștarea dinților duce la fisurarea dinților și deci expunerea stratului de dentină.

    Procedurile de albire dentară – pot provoca unora dintre pacienți o sensibilitate temporară. În acest caz, trebuie să discutați cu specialiștii de la cabinetul stomatologic, unde vă tratați.

    Alte cauze pot fi: cariile netratate, plombele fisurate, infecții stomatologice, boala parodontală.

    Ce pot face pentru a trata dinții sensibili acasă?

    Primul lucru este schimbarea pastei de dinți, cu o pastă adaptată necesităților speciale ale dinților tăi. Există pe piață o gamă largă de paste de dinți, care pot ajuta la ameliorarea sensibilității dentare. Ar trebui folosită pasta de dinți cu fluorură de două ori pe zi, pastă cu care după ce vă spălați dinții, puteți freca pe zonele sensibile. La alegerea pastei de dinți puteți consulta personalul, de la cabinetul stomatologic. Specialiștii recomandă, ca ori de câte ori alegem o pastă de dinți sau un produs pentru îngrijirea dinților și cavității bucale, să ne asigurăm că este aprobat de medicii dentiști.

    Pasta de Dinți Desensin Repair toothpaste 75 ml Dentaid sau Pasta de dinți Desensin gel 75 ml Dentaid sunt două produse eficiente cu acțiune desensibilizantă și care permit repararea smalțului de la prima aplicare, datorită compoziției:

    – Nanoparticule cu hidroxypatită 0.45% – repară și protejează smalțul de la prima aplicare, eliminând durerea;

    – Nitrat de potasiu 5% – elimină durerea dentară;

    – Monofluorofosfat de sodiu 1.10% – previne cariile și remineralizează smalțul;

    – Alantoina 0.10% – proprietăți regenerative pentru gingie;

    – Vitamina E 0.30% – antioxidant.

    FOTO: Pasta de Dinti Desensin Repair toothpaste 75 ml Dentaid

    FOTO: Pasta de Dinti Desensin Repair toothpaste 75 ml Dentaid

    Avantajele folosirii pastelor de dinți de acest gen:

    – Acțiune desensibilizantă dublă, datorată formulei inovatoare Dentaid nanorepair, bazată pe nanoparticule cu hidoxypatită și nitrat de sodiu care inhibă transmiterea stimulilor externi la rădacina nervului;

    – Nanoparticulele cu hidroxypatită garantează integrarea completă cu smalțul dintelui, fiind depozitate pe suprafața smalțului și sigilează tubulii dentinari, formând un strat protector rezistent la umezeală, strat ce blochează transmiterea stimulilor externi cauzatori de durere;

    – Ajută la remineralizarea smalțului datorită conținutului de Fluorură de Sodiu;

    – Întărește și protejează gingiile datorita conținutului de Provitamina B5 și Alantoina.

    Pasta de dinți specială trebuie folosită zilnic (cel puțin de 2 ori pe zi) pentru protejarea smalțului, regenerare gingivală și prevenirea reapariției sensibilității dentare.

    Avem nevoie să mergem și la dentist?

    Dacă ați încercat să va tratați dinții sensibili câteva săptămâni și nu ați remarcat nici o îmbunătățire, este bine să consultați medicul dentist. Acesta va constata în timpul consultului care sunt dinții care provoacă sensibilitatea și va găsi cea mai buna metodă de tratament. Pentru început, se va încerca curățirea dinților, iar dacă procedura provoacă durere, se poate aplica un anestezic local. Apoi, după ce dinții sunt curățați, se aplică o combinație de substanțe pe bază de fluor, sub formă de gel sau lac, care să protejeze dinții. În unele situații sensibilitatea dispare după tratarea unor posibile carii, dentina fiind astfel protejată de stimulii acizi sau termici.

    În cazurile foarte grave, când sensibilitatea este insuportabilă și nici o metodă de tratament nu se dovedește eficientă, medicul poate recurge la desensibilizare chirurgicală și obturația canalului.

    Cum putem preveni dinții sensibili?

    – Folosește o periuță de dinți cu peri moi, de preferință una special creată pentru persoane cu dinți sensibili. Nu peria dinții prea puternic sau mai frecvent decât recomandă dentistul și folosește la periaj mișcări circulare, de la gingie spre dinte. Periuța de dinți VITIS Gingival Dentaid – este o periuță de dinți proiectată special pentru persoanele cu gingii delicate sau inflamate. Are capăt mic, filamente moi, este flexibilă, oferă periaj ușor și confortabil și nu afectează restaurările, previne hipersensibilitatea.

    FOTO: Periuta de dinti VITIS Gingival Dentaid

    FOTO: Periuta de dinti VITIS Gingival Dentaid

    – Schimbă periuța de dinți la fiecare două-trei luni sau mai devreme, în cazul în care aceasta se uzează. Nu-ți peria dinții imediat după masă, lăsă timp de cel puțin o oră înainte de a te spăla pe dinți.

    – Ai grijă de igiena orală, prin folosirea aței dentare, pentru a preveni afecțiunile gingiei, ce pot sta la baza retragerii gingiilor.

    – Folosirea unei paste de dinți special concepute pentru dinții sensibili, cu conținut mare de fluor.

    – Folosește complementar la tratamentele pentru dinții sensibili o apă de gură non-alcool, dar cu un conținut mare de fluor. Unele dintre ele sunt concepute special pentru a reduce sensibilitatea. Acestea ar trebui să fie utilizate de două ori pe zi, dupa periaj și înainte de a merge la culcare, astfel încât apa de gură să nu se mai clătească când bei sau mănânci. Apa de gură Desensin Repair Mouthwash 500 ml Dentaid – repară smalțul dintelui și ușurează durerea provocată de sensibilitatea dentară, fiind bazată pe o formulă cu nanoparticule de hidroxiapatită, nitrat de potasiu, monofluorofosfat de sodiu și alantoină.

    Avantaje:

    – Acțiune dublă de desensibilizare – datorată nanoparticulelor de hidroxiapatită DENTAID nanorepair technology și a nitratului de potasiu, care interfereză cu transmiterea stimulilor externi la capetele nervilor;

    – Tehnologia DENTAID nanorepair technology conține nanoparticule de hidroxiapatită care asigură o integrare completă cu smalțul dintelui și care sigilează tubulii expuși, creând un înveliș protector care blochează transmiterea stimulilor externi ce cauzează durerea;

    – Atinge zonele inaccesibile și reține ingredientele active în cavitatea orala pe perioade lungi și completează perfect pasta de dinți Desensin Repair Toothpaste;

    – Evită alimentele care conțin zahăr și băuturile acide, cum ar fi sucurile de fructe, vinul, sosurile de salată pe bază de oțet, băuturile carbogazoase;

    – În cazul în care scrâșnești sau strângi dinții, folosește o gutieră de protecție pe timpul nopții;

    – Dacă te gândești la o albire dentară, discută despre posibila sensibilitate, cu echipa de specialiști înainte de începerea tratamentului;

    – Consultă medicul dentist regulat, pentru a efectua curățarea profesională a dinților și a obține recomandări despre îngrijirea dinților și despre sensibilitatea dentară.