oralix-logo-1431094947

    Dacă ați urmat tratamentul cu aparat dentar, la finalul acestuia va fi nevoie de aplicarea unor dispozitive speciale, numite aparate de contenție. Deci contenția este faza finală a tratamentului ortodontic, după îndepărtarea aparatului dentar. Scopul acesteia este de a menține alinierea corectată a dinților în timpul fazei active a tratamentului. În această perioadă ligamentele care fixează dinții în os sunt foarte elastice, țesuturile gingivale și osoase din jurul dinților se mișcă sau își remodelează poziția, uneori, dinții se pot alinia mai rapid decât țesuturile din jurul lor. Odată aparatul îndepărtat, elasticitatea ligamentelor tinde să readucă dinții spre poziția inițială, pierzându-se astfel aspectul ocluziei pentru care medicul și pacientul au depus atâta efort.

     De asemenea, contenția poate fi soluția pentru a trata mai multe probleme ortodontice minore, cum ar fi un mic decalaj sau un singur dinte ușor nealiniat.

    Principiile contenției

    • Contenția se va realiza imediat după îndepărtarea brakeților.
    • Contenția trebuie să fie adaptată la malocluzia inițială, iar forțele aplicate să continue acțiunea celor exercitate de arcul aparatului ortodontic.
    • Contenția va fi, pe cât posibil, fixă, în funcție și de dorința pacientului. O contenție mobilă nu este la fel de eficientă ca una fixă, intermitențele sunt frecvente, de obicei din cauza pacientului.
    • Contenția este o procedură îndelungată, până la atingerea obiectivelor principale: terminarea creșterii viscerocraniului (oasele feței), obținerea unui echilibru muscular și ocluzal.

    Aparatele de contenție

    În cazul în care aparatul de contenție nu este aplicat la finalul tratamentului ortodontic, dinții își vor modifica poziția, revenind în următoarele 12 luni, la forma anterioară tratamentului ortodontic. Prin urmare, dinții pot părea a fi drepti, dar odată ce aparatele dentare sunt eliminate, poate apărea recidiva, motiv pentru care se apelează la contenție. Cu ajutorul aparatului de contenție, dantura se “obișnuiește” cu poziția corectă adoptată în timpul purtării aparatului dentar, păstrându-se rezultatul tratamentului ortodontic.

    Aparatele de contenție sunt sunt dispozitive ortodontice particularizate, realizate din sârmă de oțel inoxidabil și plastic și pot fi detașabile sau fixe. Sunt concepute cu atenție pentru fiecare pacient, în parte după o matriță a dinților.

    Cât timp trebuie purtat un aparat de contenție?

    Utilizarea aparatelor de contenție trebuie să înceapă imediat după scoaterea aparatelor dentare.  Medicul ortodont va sfătui fiecare pacient cum să poarte un aparat de contenție pe baza nevoilor individuale; în funcție de vârstă și de gravitatea problemei tratate; de la câteva luni la câțiva ani, în funcție de complexitatea problemei ortodontice tratate.

    În general contenția trebuie să aibă o durată de cel puțin o jumătate din durata tratamentului activ. Cu alte cuvinte, o persoana care a purtat aparat ortodontic timp de 2 ani, trebuie să mai poarte 1 an aparatele de contentie.

    Când tratamentul ortodontic a fost realizat la vârsta copilăriei sau a adolescenței, medicul stomatolog poate recomanda purtarea aparatului de contenție până la aproximativ 25 de ani sau până la vârsta la care se oprește dezvoltarea maxilarului, iar dentiția finală este completă.

    Deoarece organismele umane sunt în continuă schimbare, cei mai mulți pacienti vor trebui să poarte aparate de contenție de-a lungul vietii. Contenția ajută la consolidarea noii pozitii a dinților, în timp ce oasele și gingiile se adaptează la noua aliniere.

    Câte ore trebuie purtat pe zi?

    Uneori este suficient dacă purtați retainerul noaptea, alteori este necesar ca acesta să fie purtat aproape tot timpul. Nu trebuie însă ca pacienții să fie preocupați de această posibilitate, pentru că retainerul este mult mai ușor de purtat, decât aparatul dentar fix.

    Din ce este realizat aparatul de contenție?

    Cele mai comune tipuri de retainer sunt gutiera transparentă, care se mulează pe dinți și respectiv retainerele fixe, cu plastic și sârmă

    • Aparatul fix de contenție se aplică imediat după ce a fost îndepărtat aparatul dentar, punându-se în spatele dinților frontali. Pacientul va fi nevoit să aibă grijă să nu provoace desprinderea aparatului. Aparatul fix de contenție este format dintr-o sârmuliță fină, care nu incomodează și cu care pacientul se va obișnui foarte repede.
    • Aparatul de contenție mobil, se realizează în laborator, folosindu-se acrilat transparent sau colorat. Se va aplica parțial pe cerul gurii sau pe partea linguală a parodonțiului inferior. La această plăcuță adaptată perfect la dinte, este atașat un arc al cărui rol este de a ține aliniați dinții dinspre fața externă.

    Tipuri de retainere

    Există două tipuri de aparate de contenție: fixe, sub forma unei sârmulițe care se lipește în spatele dinților și mobile, gutiera sau aparatul mobil pentru contenție. Dispozitivele mobile se pot purta doar în timpul nopții, în timp ce acelea fixe trebuie purtate în permanență, până la finalizarea tratamentului.

    1. Aparat fix de contenție – retainer colat – realizat dintr-un fir metalic, adaptat dinților fiecărui pacient în parte, care va fi lipit pe spatele dinților. Acest tip de aparat este excelent pentru menținerea poziției incisivilor la sfârsitul tratamentului. Față de alte tipuri de retainere, acesta nu poate fi îndepărtat de către pacient.

    2. Aparate mobile – retainerul mobil și gutiera transparentă

    • Retainerul mobil – este fabricat dintr-un fir metalic care înconjoară dinții și îi ține în loc. Acesta este ancorat într-un arc confecționat din acrilat.
    • Gutiera transparentă – este realizată dintr-un material plastic transparent foarte subțire, fiind o variantă mult mai estetică a aparatului de contenție. Un dezavantaj al acestui tip de retainer este faptul ca nu este foarte rezistent, având în vedere materialul din care este confecționat, fiind necesară înlocuirea acestuia în timpul tratamentului.

    Aparatele de contenție mobile sunt cele care prezintă mai multe variante constructive:

    • Retainerul Hawley – variantă realizată dintr-o parte acrilică și așezat pe bolta palatină, putând fi ajustat să mute dinții continuu cu ajutorul unui arc adaptat la suprafața externă a dinților.
    • Retainerul Zendura – variantă realizată pe bază de presiune, fiind foarte rezistent.
    • Modelul Essix – în cazul căruia gutiera este realizată pe bază de vacuum, fiind transparentă, comodă și având un aspect similar aparatelor Invisalign.

    Posibile probleme

    În primele zile de la montarea aparatului de contenție, pacientul ar putea simți un anumit grad de disconfort sau chiar durere. În anumite situatii, medicul ortodont poate interveni pentru ajustarea aparatului și potrivirea acestuia.

    • Hipersalivatia – aparatul de contenție, fiind un corp străin în gură, poate irita glandele salivare care vor produce mai multă salivă.
    • Discursul – poate fi afectat în primele zile de purtare, se va remedia în scurt timp.
    • Activitățile sportive – aparatul de contenție trebuie îndepărtat pentru a preveni deteriorarea.
    • Curățarea periodică a retainer-ului – pentru a preveni acumularea plăcii dentare pe suprafața acestuia.

    Factori care influențează negativ rezultatele procesului de contenție

    • Erupția molarului de minte – în ciuda unei terapii corecte, poate deplasa niște dinți perfect aliniați, împingând dinții atât la nivelul coroanei, în lipsa spațiului suficient pe arcadă, dar și la nivelul rădăcinilor, în cazul molarului de minte inclus.
    • Viteza instituirii terapiei de retenție – esențială și dictează rezultatul favorabil, urgența fiind cu atât mai mare, cu cât există dinți rotați în statusul dentar antecedent al pacientului.
    • Echilibrul planului de ocluzie – în pofida unui aspect estetic satisfăcător, un dezechilibru la acest nivel va determina un tonus muscular deficitar, favorizând recidiva malocluziei.
    • Incongruența dento-alveolară – relația inversă între dimensiunea maxilarelor și a dinților (maxilare mici/dinți voluminoși sau maxilare dezvoltate/dinți mici) este o cauză frecventă a eșecului terapiei de contenție.

    Ce se întâmplă în cazul în care nu se folosește aparatul de contenție?

    Riscul de recidivă a dinților este foarte crescut în cazul în care pacientul nu poartă aparatul de contenție. Se întâmplă adeseori ca dinții să se miște, iar pacientul să simtă durere purtând aparatul, ceea ce îl va face să renunțe la el. Există riscul de recidivă și dacă perioada de utilizare va fi mai mică decât cea recomandată.

    Pentru a scădea riscul de apariție a durerii dinților, este indicat să se aleagă contenția mobilă care să fie purtată în fiecare noapte.

    Cum se întreţine aparatul de contenție?

    Se recomandă igienizarea în cabinet cel puțin o dată la 6 luni.

    Majoritatea aparatelor de contenție sunt mobile, deci vă puteţi scoate aparatul pentru masă, pentru periaj şi când folosiţi aţa dentară. Din această cauză, este uşor să îl pierdeţi. O soluţie ar fi ca de fiecare dată când îl scoateţi să îl ţineţi în cutia lui specială. Ca măsură de precauţie, nu lăsaţi niciodată cutia pe masă sau pe o bancă, puneţi-o imediat în ghiozdan, geantă sau buzunar.

    Medicul dentist vă va explica cum să îl curăţaţi şi să aveţi grijă de el, în funcţie de tipul aparatului. Cât timp sunteți acasă puteți să folosiți ața dentară sau periuțe speciale.

    De fiecare dată cand vă periați dinții, periați-vă și aparatul de contenție, dar nu cu pastă de dinți. In plus, o dată pe zi sau cel putin o dată pe săptămână, dezinfectați-vă aparatul de contenție într-o soluție pentru curațarea protezelor. Adăugați soluția într-o cană plină cu apă caldă, apoi clătiți bine aparatul de contenție cu apă plată, înainte de a-l reintroduce în gură.

    Sursa: http://www.clinicaortodontie.ro/tipuri-de-contentii/