oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Trucuri care să te ajute să folosești mai des ața dentară

    Zâmbetul frumos, sclipitor ca de reclamă TV, este clar un deziderat pentru noi toți. Pentru că el, zâmbetul, la fel ca ochelarii și/ sau ceasul, definește persoana la prima vedere, până să ai argumente pentru a o judeca.

    Zâmbetul mult dorit provine dintr-o igienă orală respectată cu regurozitate, ale cărei principii de bază însemnă periajul și folosirea aței dentare zilnic, consultarea periodică a stomatologului și păstrarea unei diete echilibrate, care să elimine alimentele dăunătoare danturii.

    Toate campaniile promoționale care au avut loc după 1900, au făcut ca populația Terrei să înțeleagă, mai ales în ultimii 20 de ani, că prevenția este mai simplă și mult mai ieftină decât tratarea afecțiunilor dentare, iar periajul zilnic este o necesitate.

    Pasul următor este creșterea frecvenței cu care, la periajul zilnic, se adaugă o curățare a spațiilor interdentare și un masaj gingival. Aceasta înseamnă că folosire aței dentare trebuie să devină un obicei, adică fie facută cu regularitate.

    Într-un studiu recent apărut pe internet, de unul din ce mai mari producători de ață dentară, se arată că primele două motive pe care le dau adulții pentru a explica nefolosirea aței dentare sunt că:

    • Pur și simplu au uitat de ața dentară(40 % din repondenți),
    • Nu au avut ața dentară la îndemână când au avut nevoie de ea (30 % din repondenți).

    În cele ce urmează vom încerca să sugerăm câteva trucuri, pentru a face să vă reamintiți că ața dentară trebuie folosită după fiecare masă și că folosirea ei va trebui să vă intre în obișnuință.

    Jurnalistul premiatul Pulitzer, Charles Duhigg, în cartea sa “Puterea obișnuinței (The Power of Habit)“ susține că pentru a vă obișnui cu un anumit obicei trebuie să:

    • Să aveți o tactică simplă și evidentă,
    • Să aveți o recompensă bine definită.

    În felul acesta cu siguranță scopul va fi atins.

    Problema cu folosirea aței dentare nu dă nici o satisfacție instantaneu și nici o recompensă clar definită. Oamenii nu cred că funcționează. Din păcate, creierul nostru nu este totdeauna apt să dezvolte obiceiuri care se vor dovedi sănătoase cu 10 sau 20 de ani mai târziu.

    Folosirea aței dentare va preveni căderea dinților, vă va ajuta să vă păstrați dinții și zâmbetul din tinerețe, pe măsură ce îmbătrâniți, prevenirea recesiunii gingiilor, vă va scăpa de facturile dentare scumpe și dureroase. Este necesar să vă smulgeți creierul dintr-o rutină ușoară și să-l treceți “pe pilot automat“.

    Dacă intenționați să începeți utilizarea frecventă a aței dentare, iată câteva idei la care să vă concentrați, pentru a vă crea din asta un obicei:

    • Creați un indiciu – Încercați să vă creați un indiciu simplu și evident. Spre exemplu, lipiți pe oglinda de la baie un post-it gol. E un semn. Nu scrieți pe el lucruri de genul floss” sau „ață dentară”, sună prea autoritar și disciplinar. De fiecare dată când îl veți vedea, veți ști adânc în inima voastră ceea ce înseamnă cu adevărat. Așa vă veți obișnui, fără a avea impresia că ați fost agresat.
    • Fă ca totul să pară ușor și natural

    Țineți eșantioane de ață dentară peste tot în lucrurile dumneavoastră, în sertarul de la birou, în buzunarul de la bluză sau pantaloni, în portofel lângă cardurile de credit, în husa telefonului sau a tabletei, pe noptiera de lîngă pat. Te vei „întâlni” mai tot timpul cu acest „semn”, ca din întâmplare.

    • Nu o face sub presiune

    Când dentistul sau igienistul a transmis ordinul „folosește ața dentară zilnic”, asta a căzul ca un ciocan în moalele capului, ca o presiune suplimentară adăugată problemelor zilnice. Este ușor să fii frustrat atunci când încerci să faci din folosirea aței dentare un obicei, mai ales că atât de multe coordonate sunt implicate în asta.

    Dacă pacientului i se cere să folosească ața dentară o singură dată pe saptămână, presiunea ar fi mult mai mică, iar după folosirea aței dentare ar apărea evident senzația de separare a dinților și/ sau stimularea gingiilor, senzație atât de plăcută încât o să o dorești din nou, încât se va cere repetată mai des.

    • Configureazăți un reminder

    Toată lumea are un smartphone în zilele noastre, astfel încât este foarte ușor să setați o alertă pentru a vă reaminti de a ața dentară, o dată sau de două ori pe zi. Gândiți-vă chiar la o melodie care vă distrează foarte tare sau vă amintește prin ceva de ața dentară.

    • Decideți momentul cel mai convenabil

    Este simplu să înțelegeți că a obține zonele dintre dinți curățate este normal și benefic. Deși periajul dinților dimineața este un mare beneficiu, folosirea aței dentare după oricare din mese este infinit mai bună decât nefolosirea ei. Alegeți un moment în programul vostru zilnic, în care credeți, în mod constant, că este cel mai probabil să folosiți ața dentară și că aveți acces la ea.

    • Atașați noul eveniment unui obicei mai vechi

    Încercați să împerecheați noul eveniment, folosirea aței dentare, cu un obicei mai vechi, intrat în rutina dumneavoastră, spre exemplu cu dușul făcut zilnic. Găsiți aței dentare un loc convenabil și vizibil, pentru a nu fi trecut cu vederea.

    • Alegeți instrumentul cel mai convenabil, care vă va face plăcere

    Scopul utilizării aței dentare este pur și simplu îndepărtarea plăcii de pe suprafețele dintre dinți, pentru a îmbunătăți sănătatea dinților și a gingiilor.

    Ața dentară tradițional nu este singurul mod sub care se prezintă acest produs. De fapt, folosirea aței dentare tradiționale necesită, probabil, cel mai mare efort, ceea ce este în mod obișnuit o barieră în formarea obiceiurilor. Studiul privind utilizarea aței dentare a constatat, de asemenea, că cele mai mari probleme legate de ața dentară este zdrobirea sau ruperea firului, ceea ce poate fi frustrant. În schimb, pot fi încercate alternativele la acest produs ca scobitorile cu ață dentară în F  sau Y,  cu depănarea aței sau nu, periile interdentare sau chiar dușurile bucale.

    • Înțelege și stabilește motivul pentru care să devină un obicei

    Pierde ceva timp pentru a căuta pe internet, pentru a vă speria, fotografii ce arată consecințele în cazul în care nu respectați curățenia cu ața dentară, imagini ce vă vor afecta emoțional. Puteți chiar să plasați unele dintre aceste imagini în baie sau în oricare alt loc. Acest lucru vă va ajuta să vă motivați la momentele potrivite.

    • Urmăriți progresul

    Puteți urmări săptămână de săptămână sănătatea gingiilor, sau la câteva luni controlul cariilor interdentare la un cabinet stomatologic, și în acest fel să monitorizați efectele înregistrate. Progresul obținut va fi dovada care vă va ajuta la întărirea încrederii că obiceiul este bun și bine de urmat.

    Dacă folosirea aței dentare zilnic, pentru curățirea spațiilor interdentare și masarea gingiilor, va deveni un obicei alături de periajul cotidian, cu siguranță igiena bucală va asigura de-a lungul anilor satisfacția unui zâmbet foarte fotogenic.