oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > > 5 sfaturi pentru un periaj dentar mai eficient

    Igiena dentară corectă trebuie să cuprindă periajul dentar, folosirea aței dentare și a apei de gură. Igiena dentară prin periaj este extrem de importantă pentru prevenirea apariției cariilor și a afecțiunilor parodontale

    Periajul dentar este un obicei atât de folosit, încât puțini dintre noi îi acordăm atenția cuvenită, deși, făcut în mod neglijent, el este cauza principală a apariției cariilor și a afecțiunilor gingivale. Indiferent de cât de multă atenție îi acorzi, sigur ești interesat să afli cum ar trebui să-ți speli corect dinții și ce produse ar trebui să folosești pentru o sănătate orală buna.

    1. Periuța de dinți

    Pentru a evita iritarea dinților și gingiilor, periuța de dinți trebuie să fie alcătuită din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete. Primul pas pentru un periaj eficient, este reprezentat de alegerea unei periuțe de dinți bune. Cel mai bine este ca dintre cele trei oferte, de periuțe de dinți de pe piață – hard, mediu și soft – să o alegi pe cea cu indicatorul mediu, cu perii de duritate medie.

    Periuța cu peri duri, hard, poate toci smalțul și răni gingia, producând retracții gingivale. În schimb periuța cu peri moi, soft, nu curăță la fel de bine placa bacteriană precum periuța medie, însă este indicată pacienților cu afecțiuni parodontale, deoarece menajează gingia. Este recomandat să folosești o periuța cu peri moi, cu capul mic, pentru a ajunge mai bine în toate zonele cavității bucale, inclusiv la dinții din spate.

    Dacă preferi periuța electrică e și mai bine, aceasta ușurând mult tehnica periajului dentar și curățând dinții mult mai bine. Ține periuța pe suprafața dintelui timp de 3 secunde, după care poți trece la următorul!

    Și nu uita că periuța de dinți trebuie schimbată o dată la 3 luni.

    Periuțe clasice – Mai ales cele cu peri soft, de exemplu: Periuța de dinți VITIS Implant Sulcular Dentaid;

    FOTO - Periuta de dinti VITIS Implant Sulcular Dentaid. 5 sfaturi pentru un periaj dentar mai eficient

    FOTO: Periuța de dinți VITIS Implant Sulcular Dentaid

    Periuțe electrice – Se pot folosi, pentru că e mai comod, dar cu precauție, pentru a nu răni gingia, de exemplu: Periuța Electrică ORAL-B Vitality Precision Clean + Pasta Blend-A-Med;

    Periuțe inter-dentare – dacă spațiul inter-dentar este mare se recomandă o astfel de periuță. Acestea au mărimi, textură și design diferit, special pentru a se adapta fiecărui caz, iar cele mai bune sunt cele cu vârf conic. De exemplu, cele de la Dentaid Interprox, care au 7 variante de mărimi și forme, speciale pentru zonele molare și pre-molare.

    2. Alegerea pastei de dinți

    Următorul pas este reprezentat de alegerea unei paste de dinți adecvată problemelor pe care le are pacientul: tartru, sensibilitate dentară, gingivită, parodontopatie, etc. Pentru un periaj corect, este suficientă aplicarea unei cantități de pastă de dimensiunea unui bob de mazăre, o cantitate mai mare producând prea multă spumă, fapt deranjant pentru unele persoane.

     Pasta de Dinti Vitis Whitening toothpaste 100 ml Dentaid – combină efectul de refacere a albului natural și cel de protecție al dinților, prevenind sensibilitatea dentară, datorită unor Nanoparticule de Hydroxyapatită, element natural ce se integrează și repară în mod eficient smalțul dentar.

    FOTO Pasta de Dinti Vitis Whitening toothpaste 100 ml Dentaid

    FOTO: Pasta de Dinti Vitis Whitening toothpaste 100 ml Dentaid

    – Pasta de dinți Halita Fluor toothpaste 75 ml Dentaid – pentru tratarea și controlul halitozei, oferind protecție împotriva petelor și a tartrului datorita componentelor de genul Clorura de Cetilpiridinium și Digluconat de Clorhexidină.

    3. Când executați periajul

    Este obligatoriu să te speli pe dinți dimineața și seara, poate chiar după fiecare masă, să îți clătești gura după fiecare masă și o dată la 6 luni, să îți faci un control stomatologic pentru a depista orice carie în faza incipientă.

    Spală-te pe dinți înainte de micul dejun, pentru a scădea nivelul bacterian, iar în mod normal, ar trebui să faci asta de două ori pe zi. În timpul periajului de dimineață se realizează masajul gingiei, stimularea circulației locale, eliminarea toxinelor secretate pe durata nopții și scăderea nivelului bacterian. Periajul de dimineață este mai puțin eficient, pentru că în timpul somnului saliva devine mai vâscoasă și poate favoriza aderarea alimentelor la placa bacteriană, iar bacteriile au condiții ideale de supraviețuire și multiplicare (căldură, umiditate, întuneric și nivelul minim de salv). Din această cauză periajul de seară este cel mai important. În mod ideal, ar trebui să existe un al treilea periaj, după prânz sau dacă ai consumat dulciuri la finalul mesei ori în afara lor. Situații când periajul trebuie evitat

    Dacă ai consumat alimente cu PH foarte scăzut, precum sucuri acidulate, suc de lămâie, portocală sau grepfrut, timp de 30 de minute nu este recomandată perierea dinților. Aceasta din cauza faptului că, acidului împins prin periaj în profunzime este foarte nociv pentru smalț. Poți clăti cu apă sau apă cu bicarbonat, amânându-se periajul pentru 30 de minute.

    Practic, este nevoie de două ore de repaus alimentar după masă, pentru ca procesul de remineralizare și sistemele de apărare locală să poată acționa favorabil. Din acest motiv, gustările și ,,ronțăitul” non-stop sunt dușmanii sănătății dentare.

    4. Cum se periază corect dinții

    Periajul corect se face cu arcadele îndepărtate, spălând pe fiecare suprafața întâi dinții de sus, apoi pe cei de jos, nu ambele arcade deodată. Un periaj adecvat ar trebui să dureze aproximativ 3 minute. Nu uita să cureți cu grijă și implanturile, coroanele, punțile și protezele dentare.

    Există de fapt mai multe tehnici de periaj:

    – Periajul orizontal – tehnica cea mai ușoara și mai folosită, nu este aprobată de toți medicii stomatologi, deoarece poate produce eroziunea smalțului;

    – Periajul vertical – tehnică similar, doar că periajul se va efectua sus-jos și de preferat pe fiecare parte, pentru rezultate bune trebuie efectuată dinspre gingie spre vârful dintelui;

    – Periajul rotativ – tehnică mixtă între cele 2, în principiu periuța mișcându-se în cerc;

    – Periajul unghiular – metoda mai agresivă, care implică și periajul rotativ, periuța apăsând pe partea inferioară și superioară a gingiei sub diferite unghiuri;

    – Periajul „neortodox” sau neconformist.

    Stomatologul tău te poate ajuta să faci alegerea potrivită pentru dantura ta. Dar indiferent de tehnicile de periaj, există câteva mișcări comune:

    – se așează periuța de-a lungul gingiei, în unghi de 45 grade fată de dinți, perii trebuind să atingă atât gingia, cât și suprafața dinților;

    – se periază cu blândețe suprafața exterioară a 2-3 dinți, descriind o mișcare dinspre gingie spre dinte;

    – se mută apoi periuța pe următorii 2-3 dinți și se repetă mișcarea; păstrând unghiul de 45 grade față de dinți și suprafața de contact a periuței, se periază suprafața interioară a dinților tot cu mișcări circulare, din spate către față;

    – se așează apoi periuța în poziție verticală, în spatele dinților din față și se periază folosind jumătatea superioară a periuței;

    – se pune periuța pe suprafața orizontală a dinților și se descrie o mișcare stânga-dreapta;

    – la sfârșit, nu uita să perii ușor limba și obrajii, pentru împrospătarea respirației și pentru îndepărtarea bacteriilor.

    Evaluarea corectitudinii periajului dentar, mai ales pentru copii, se poate face cu ajutorul unor tablete care se țin în gură păna se topesc și care colorează zonele pe care a mai ramas placa bacteriană, identificându-se zonele în care nu s-a efectuat o curățare corectă.

    Același lucru îl poți face cu periuțele electrice Oral B de ultimă generație, pe care le conectezi prin Wi-Fi sau Bluetooth, la un program pe calculator sau telefon. De exemplu:

    Periuța electrică Oral B PRO 6000 – tehnologie Bluetooth 4.0 care se conectează la aplicația Oral-B și oferă indicații de periaj în timp real, înregistrează activitatea de periaj și ajută la crearea de programe de periaj personalizate;

    Periuța electrică Oral-B Genius 9000 – tehnologie Bluetooth 4.0 care se conectează la aplicația Oral-B și oferă indicații de periaj în timp real, înregistrează activitatea de periaj și ajută la crearea de programe de periaj personalizate.

    5. Cât timp se efectuează periajul

    Periajul trebuie făcut cu mișcări lente, fără grabă și fără a apăsa excesiv, deoarece îți poate afecta smalțul dintelui sau gingia. Medicii stomatologi apreciază că un periaj corespunzător, adică îți perii dinții din față, de deasupra, din spate, stând în mod egal pe fiecare dinte, se face în 3-5 minute, dacă folosești periuța manuală. Iar dacă folosești periuța electrică, durata periajului este de 2 minute. Cu periuțele electrice este mai simplu, acestea putând avea timer, cu cele manuale trebuie să ai imaginație. De exemplu să asculți, în timpul periajului, melodia preferată despre care știi că durează 3 minute aproximativ.

    Periuța sonică Slim Sonic Toothbrush GTS2020 Dr.Mayer – periuță sonică, 31000 pulsuri / minut, 3 moduri de periaj, puternic, sensibil și masaj, cronometrul de 2 minute asigură periajul recomandat de dentist, intervalul de 30 de secunde asigură perierea fiecărei zone a cavitații orale.

    Periuța sonică Sonic Toothbrush GTS2060 Dr.Mayer – periuță sonică, 40000 pulsații / minut, 3 moduri de periaj, puternic, sensibil și masaj, cronometrul de 2 minute asigură periajul recomandat de dentist, intervalul de 30 de secunde asigură perierea fiecărei zone a cavitații orale.

    FOTO Periuța sonică Sonic Toothbrush GTS2060 Dr.Mayer

    FOTO: Periuța sonică Sonic Toothbrush GTS2060 Dr.Mayer

    Toate aceste sfaturi pentru un periaj dentar eficient, sunt foarte importante de urmat, dar doar periajul dinților, nu te pot scăpa în totalitate de problemele dentare. El trebuie să fie însoțit de periajul limbii, foarte important în eliminarea bacteriilor și a mirosului neplăcut, de folosirea aței dentare, măcar o dată pe zi și a apei de gură,  de câte ori e nevoie. Dușurile bucale mai recent apărute nu înlocuiesc periajul, ci doar îl completează.