oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > 5 trucuri pentru gingii mai sănătoase

    Majoritatea oamenilor consideră că dacă aleg să se spele pe dinți de două ori pe zi este suficient pentru a-și păstra și gingiile sănătoase, însă asta nu este adevărat. Periajul dinților de două ori pe zi nu ajută din păcate și la îndepărtarea resturilor alimentare rămase între dinți.

    O parte la fel de importantă a gurii nostre este gingia, care formează un manșon de protecție în jurul dintelui. Dacă considerați că dinți sănătoși înseamnă și gingii sănătoase, va trebui să vă spunem că aceasta este o concepție greșită. Dinții pot arăta ca fiind sănătoși, însă asta nu înseamnă că și gingiile sunt în stare perfectă, așa că în final, din cauza lipsei de îngrijire a gingiilor, întreaga gură poate avea de suferit.

    Problemele gingivale ne pot păcăli cu ușurință deoarece nu provoacă nicio durere. Dacă aveți o depunere lipicioasă, incoloră, albă sau galbenă pe suprafața dinților și a gingiilor înseamnă că aveți placă. Placa bacteriană este începutul bolii gingivale.

    Există două tipuri de boli gingivale:

    • Gingivita – Stadiu incipient al bolii gingivale, se manifestă prin gingii inflamate, roșii și lucioase care sângerează ușor.
    • Parodontita – Stadiul avansat al bolii gingivale, se manifestă prin gingii de culoare violacee, sensibile la atingere și care încep să se dezlipească de dinți.

    Deși sună descurajator, vestea bună este că atunci când este tratata din timp vindecarea completă este posibilă. Iar dacă încercăm pe cât posibil să nu ajungem nici în etapa incipientă, cu atât mai bine.

    Igiena orală completă este foarte importantă, iar pentru a preveni eventualele probleme, îți vom arăta 5 trucuri care te vor ajuta să ai gingii mai sănătoase.

    1. Periază-ți dinții cu regularitate, folosind o periuță adecvată

    Acest lucru poate suna ca un clișeu, însă funcționează. Deși majoritatea dintre noi știm că periatul de două ori pe zi este esențial, nu o facem. Dacă dorim să luptăm împotriva bacteriilor din cavitatea bucală este foarte important să ne spălăm pe dinți cel puțin de două ori pe zi, dacă nu este posibil după fiecare masă.

    Să nu uităm totuși că acest periaj trebuie executat și corect pentru a avea efecte pozitive. Iată câteva reguli de urmat pentru un periaj complet și corect:

    • Timpul de periaj trebuie să fie de minim 2 minute;periuta electrica
    • Asigură-te că folosești o periuță potrivită. Periuțele cu peri moi sunt considerate ca fiind foarte bune pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare. Cele cu capete mici sunt și ele considerate ca fiind potrivite, întrucât sunt accesibile în zolele din spatele dinților. Majoritatea însă, preferă periuțele electrice pentru că ajută la o curățare eficientă și permit accesul în zolele greu accesibile;
    • Periajul trebuie să fie blând, cu mișcări scurte, acordând o atenție suplimentară gingiei, suprafețelor greu accesibile din spatele dinților, zonelor din jurul plombelor sau coroanelor;
    • Periuța de dinți trebuie să fie așezată paralel cu gingia, la un unghi de 45 de grade. Începe prin a curăța suprafețele exterioare ale dinților de sus, apoi dinții inferiori. Continuă să cureți suprafețele interioare ale dinților de sus, apoi ale dinților inferiori, suprafețele de mestecat, iar la final, pentru respirație proaspătă asigură-te că periezi și limba cu o periuță specială pentru curățarea limbii;
    • Folosește periuțele interdentare care pătrund în locurile greu accesibile pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor de mâncare.
    • Folosește dușurile bucale care curăță toate locurile inaccesibile dintre dinți și în profunzimea buzunarelor gingivale, îndepărtând toate resturile și tartrul ce contribuie la apariția cariilor.

     

     

    Nu uita că periuțele trebuie înlocuite o dată la 3-4 luni.

    2. Folosește ața dentara o dată pe zi 

    Chiar dacă periajul zilnic este extrem de important, nu trebuie să uitați că folosirea aței dentare cu regularitate este o necesitate și nu un moft. O periuță de dinți nu este capabilă să curețe spațiile unde poate ajunge doar ața dentară.

    Placa și resturile alimentare se adună în aceste spații și dăunează atât dinților, cât și gingiilor.

    Folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi s-a dovedit a fi benefică atât pentru sănătatea dinților, cât și a gingiilor. Cele mai recomandate în acest sens sunt ațele dentare cerate.

    3. Folosește apa de gură cu regularitate

    apa de gura GUM Paroex

    După ce ai terminat de curățat dinții și limba, asigură-te că folosești apa de gură. Aceasta te va ajuta să îndepărtezi orice bacterie care ar putea determina formarea plăcii bacteriene care ar conduce în final la apariția bolilor gingivale. Asigură-te că folosești apa de gură fără alcool, deoarece alcoolul poate usca gura și acest lucru va face dificilă îndepărtarea bacteriilor.

    Nu uita totuși că apa de gură nu înlocuiește periuța și ața dentară, ci doar le completează.

    4. Renunță la zahar

    Zahărul reprezintă cauza numarul unu în formarea plăcii bacteriene. În combinație cu bacteriile din cavitatea bucală, acesta începe să fermenteze și creează un acid care atacă dinții.

    Placa bacteriană, o dată formată determină o listă întreagă de probleme dentare, de la sângerarea gingiilor și până la apariția cariilor dentare.

    De asemenea, încearcă să eviți pe cât posibil băuturile carbogazoase deoarece aceastea erodează smalțul dinților și contribuie la formarea plăcii și la apariția gingivitei.

    5. Mergi regulat la stomatolog

    După cum am menționat anterior, problemele gingivale nu sunt ușor de detectat deoarece nu provoacă durere. Cu toate acestea, vizita la medicul stomatolog trebuie să se facă regulat, de cel puțin două ori pe an. Chiar dacă nu simți niciun disconfort, controlul periodic este foarte important pentru a identifica problemele încă din faza incipientă. Chiar dacă acestea par isignifiante pentru tine, pe măsură ce timpul trece acestea se pot agrava.

     

    Acum că ai aflat că este extrem de important să acorzi atenție deosebită și gingiilor, sperăm să iei în considerare aceste sfaturi pe care ți le-am oferit și să ai grijă de sănătatea gingiilor tale.