Ne place sau nu, de cele mai multe ori suntem evaluați după prima impresie și de aceea o considerăm atât de importantă. O dantură bine îngrijită ne poate schimba întreaga imagine, în timp ce una afectată de neglijență poate provoca un complex de inferioritate posesorului său.
Nu există persoană care să nu își dorească o dantură perfectă, cu un zâmbetul natural, strălucitor, care să cucerească de la prima vedere și să fie greu de uitat. Cu toții își doresc un zâmbet de “vedetă”.
Zâmbetul ne definește și spune suficient despre caracterul nostru. De aceea ar trebui ca ingrijirea danturii să respecte câțiva pași de bun simț. Un periaj efectuat corect, de două ori pe zi, alături de o clătire cu apă de gură și utilizarea aței dentare, ar trebui să fie procedura minim necesară.
Foarte puține persoane au într-adevar un astfel de zâmbet, complet alb. Poate că de aceea din ce în ce mai mulți oameni merg la dentistul lor, cerând albirea dinților.
Cauzele modificării de culoare a danturii
- Igiena orală deficitară – Placa bacteriană sau tartrul poate afecta în egală măsură culoarea dintelui natural. Acumularea de resturi pe suprafața dinților poate avea ca rezultat diverse colorații, aceasta fiind de obicei mai intensă în zonele mai greu de curățat, de exemplu în apropierea liniei gingivale.
- Factorul genetic – Culoarea de bază a dinților unei persoane, poate fi în mod natural mai galbenă, maro sau gri, mai mult sau mai puțin închisă, decât ale altor persoane din cauza moștenirii genetice.
- Compusii închiși la culoare din alimente și băuturi – Cafeaua, ceaiul, vinul roșu, afinele, cola, tutunul, pot provoca colorarea dinților în galben, portocaliu sau maro. În cele mai multe cazuri, colorarea este generalizată, ceea ce înseamnă că ea tinde să afecteze dinții și zonele dintre ei.
- Tratamentele stomatologice – Colorări în maro sau gri pot fi cauzate de schimbările care au avut loc în spațiul nervului dintelui, mai ales în timpul intervențiilor pe canal. De asemenea unele lucrări de restaurare dentare, se pot deteriora în timp ducând la colorări locale ale dinților, mai ales pe marginea zonelor restaurate.
- Tratamentele îndelungate cu antibiotice – Petele de pe dinți pot fi galben-brun sau, eventual, albastru-gri, iar modelul poate apărea ca zone izolate sau linii, dar cel mai adesea implică benzi largi sau colorarea întregului dinte.
- Micile traumatisme dentare – Fisurile în smalț, vor favoriza formarea petelor pe suprafața dintelui.
- Vârsta – Cu înaintarea în vârsta, dinții sunt supuși acțiunii unor factori externi care duc la îngalbenirea sau pătarea acestora.
În funcție de cauză și rezultatele vor fi diferite, unele din cauze implicând un tratament stomatologic particularizat înainte. Cu cât culoarea dinților se îndepărtează de la galben spre vineţiu şi cenuşiu, cu atât petele sunt mai greu de îndepărtat. Dacă vă aşteptaţi ca după tratament să beneficiaţi instantaneu de dantură albă strălucitoare, este posibil să fiţi dezamăgiţi. Albirea presupune deschiderea nuanţei de alb cu câteva grade, rezultatul final depinzând de natura şi gravitatea petelor asupra dintelui.
Primul pas în tratamentul de albire al dinților este vizita la un cabinet stomatologic, medicul stomatolog urmând să stabilească dacă pacientul este un bun candidat pentru această procedură, sau nu.
Este momentul când apelăm la tratamentele de albire dentară. Albirea dinților este recomandată practic pentru persoanele care au dinți sănătoși, care nu au tratamente diverse și gingiile lor nu au probleme. Candidaţii ideali pentru albirea dinților sunt persoanele ce prezintă pe dinți pete gălbui sau maronii, cauzate de cafea, ceai, alcool sau medicamente.
Albirea dinților este cu siguranță contraindicată:
- Pacienților cu explozii carioase;
- Persoanele cu lucrări dentare de genul implanturilor, coroanelor sau cu orice alt tip de dinte care nu este natural. În cazul unei plombe de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra suprafeţei dentare, nu şi asupra materialului plombei.
- Persoane cu dinți sensibili sau cu fluoroză dentară;
- Persoane care prezintă fisuri de abraziune sau ale smalțului;
- Persoane care sunt sensibile sau alergice la substanțele din produsele de albire;
- Vârsta prea mică sau sarcina: albirea nu este recomandată copiilor sub 16 ani, deoarece pulpa dentară crește în jurul acestei vârste și s-ar putea irita pulpa; De asemenea, nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează;
- Așteptări nerealiste: persoanele care se așteaptă după acest tratament ca dinții să fie „orbitori” de albi ar putea fi dezamăgiți de rezultate.
Tipuri tehnologice de albire a dinților
La sfatul medicului, dacă prevenirea funcționează și cauzele nu sunt dificile, o bună egienă orală zilnică poate avea rezultate foarte bune, iar tratamentul să fie facut de pacient la domiciliu.
Va fi implicată o periuță de dinți adecuată, dacă este una electrică să aibă sigur atât timer cât și program de albire. În acest sens exemple bune sunt Periuța sonica reîncărcabilă cu sterilizator UV GTS2050UV Dr.Mayer sau Periuța electrică Oral-B Professional Care 3000 Cross Action.
La alegerea pastei de dinți în același scop, vom căuta o pastă de dinți pentru albire.
Un tratament profesional de albire se va face sctrict sub supravegherea medicului stomatolog, o parte importantă a acestui tratament fiind făcut în cabinetul stomatologic:
1. Albirea profesională în cabinet cu lampa profesională de albire și gel cu peroxid de hidrogen sau peroxid de hidrogen. Este procedura cosmetică cea mai populară, cu cel mai mare grad de satisfacție al pacienților. Tehnica implică aplicarea peroxidului pe suprafața externă a dinților, după izolarea gingiilor cu o barieră protectoare, lampa aceelerând procesul de albire. Se pot obține până la 8 nuanțe mai deschise, iar procedeul dureaza circa 45 minute.
2. Albire profesională la domiciliu cu gutiere profesionale și gel de albire ce conține peroxid de hidrogen. În acest caz procedeul este mai îndelungat, pentru că substanța de albire are o concentrație mai mică. Ea se aplică cu ajutorul unor gutiere în care se introduce gelul. Acesta trebuie păstrat pe dinți 4-6 ore pe zi, timp de 2 săptămâni. Practic există Kituri speciale, cu instrucțiuni precise, ușor de folosit precum Opalescence GO Patient Mini-Kit Mint 6%.
În afara gutierelor, albirea dinților se mai poate face cu benzi și geluri – Gelul cu peroxid se aplică direct pe dinți cu ajutorul periuței sau prin intermediul unor benzi subțiri. Substanța de albire trebuie aplicată 1-2 ori pe zi, timp de 2 saptamani.
3. Albirea dinților cu laser. Este cea mai eficientă și mai sigură metodă, timpul de albire este de circa 20 minute și se obține până la 10 nuanțe mai alb. Dar este cel mai costisitor. Există o multitudine de tipuri de geluri care sunt folosite, în funcție de ele diferențiindu-se tehnologiile.
Procedura de albire executată de către medicul stomatolog are cea mai mare eficienţă, deoarece se foloseşte cea mai mare concentraţie de peroxid: până la 38 %. Tratamentul poate dura în jur de 3 şedinţe, iar în urma acestuia pacienţii vor avea dinți cu până la 3 – 8 nuanţe mai albi.
Un alt lucru care trebuie menționat pacienților înainte de tratament este faptul că substanța de albire funcționează numai pe material organic. Ce înseamnă asta? După albire, toate reparațiile și protezele, adică implanturile și coroanele nu vor schimba culoarea, arătând destul de inestetic, culoarea lor fiind fixată după culoarea dinților din momentul lucrării. Prin urmare, se recomandă modificarea acestor lucrări vechi după tratamentul de albire. La tratarea cariilor înainte de albire, plombele vor fi făcute cu un material temporar care va fi schimbat ulterior cu unul definitiv.
Tratamentele de albire dentară sunt considerate a fi proceduri stomatologice sigure atunci când sunt efectuate corect, de către profesionişti. Există însă cazuri speciale, când apar unele efecte secundare neplăcute:
- Hipersensibilitatea dentinară şi iritaţia gingivală.
- Colorarea inegală a dinţilor, acest lucru apare atunci când pacientul are şi dinți artificiali, doar cei naturali căpătând o nuanţă mai albă.
- Sensibilitatea dintelui – Este bine să așteptați 2 săptămâni de la ultimul tratament de curățre al dinților și tratamentul de albire. Sensibilitatea poate fi termică, ca răspuns la variațiile de temperatură calde și reci, cum ar fi cele create de alimente și băuturi. Pentru evitarea acestor probleme se poate folosi o substanță de albire mai puțin corozivă, deci mai puțin concentrată, apoi urmând să se ia unele medicamente anti-inflamatoare și să se foloseasca o pasta de dinți pentru dinți sensibili, de exemplu Pasta de Dinți Vitis Whitening toothpaste 100 ml Dentaid, care combină efectul de refacere a smalțului natural și cel de protecție al dinților prevenind sensibilitatea dentară.
Efectul de albire a dinților dureaza de obicei 2-3 ani, dar pentru aceasta pacientul trebuie sa urmeze cu strictete instructiunile post-albire:
- La câteva zile după terminarea tratamentului, el trebuie să vină la clinică pentru o sesiune de fluorurare;
- Igiena orală impecabilă;
- Trebuie să evite contactul dinților cu băuturi și alimente colorate, ca vin roșu, cafea, cola, pepsi, fanta, adică acele băuturi ce conțin coloranți alimentari încorporați în cantități mari;
- La fumătorii, dacă nu renunță la fumat, durata de păstrare a albirii va fi considerabil mai scurtă;
Acest tratament poate fi repetat periodic pentru menținerea esteticului dorit.
Dacă se evită alimentele despre care se știe că modifică culoarea dinților, colorând-o, trebuie să amintim că există alimente ce curăță dinți în mod natural, care te vor ajuta chiar și în momentele dificile, când nu poți proceda la un simplu periaj:
- morcovii, merele, țelina, gutuile, guliile, oricare fructe sau legume crocante au un conținut mărit de apă care diluează conținutul de zaharuri și stimulează producția de salivă. În consecință, se realizează o spălare mai bună a particulelor de mâncare, se diminuează aciditatea fructelor și poți lupta mai eficient cu cariile;
- căpșunile conțin acid malic, un înălbitor natural pentru dinți, dar atenție să folosiți ața dentară după;
- broccoli, acestă legumă verde, bogată în fier, care ajută la fortificarea dinților contra bacteriilor, ce produc pete și carii;
- salatele, spanacul, rucola și orice tip de salată verde sunt bogate în fier și ne ajută să ținem colesterolul sub control, ajută digestia, dar, poate cel mai important, necesită masticație mai mult decât alte alimente. Astfel, îți curăță dinții în timp ce mănânci, pentru că aceste salate conțin multă apă și, în același timp, ajută să produci multă salivă.
- ananasul, conține “bromelaina,” care este un amestec de enzime naturale destinate special digerării proteinelor;
- apa – ne ajută să clătim zaharurile și acidul de pe dinți.
Sănătatea dinților tăi îți va menține și un zâmbet seducător și de neuitat așa cum îți dorești.