oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Mituri despre albirea dintilor care pot afecta dantura

    Nu există persoană care să nu își dorească o dantură perfectă, cu un zâmbet de un alb natural, care să cucerească de la prima vedere și să fie greu de uitat. Cu toții își doresc un zâmbet de “vedetă”, alb strălucitor.

     Asta pentru că zâmbetul este un mijloc de comunicare care trece de limitele limbajului.

    Pentru a îndeplini acest deziderat, unii dintre noi apelăm și la trucuri sau leacuri auzite din bătrâni sau aflate de pe Internet.

    Așa ajung, prin rotație, diverse produse panaceu universal. Locul aspirinei, spre exemplu, a fost luat de bicarbonatul de sodiu alimentar. Cu el începem, așadar, lista de mituri care pot dăuna danturii în definitiv.

    • Dinții se albesc cu bicarbonat de sodiu

    Fals! Bicarbonatul de sodiu nu are nici un efect asupra albirii dinților. Mai mult, folosirea prafului ar putea afecta echilibrul bacterian din cavitatea bucală. În acelaș timp bicarbonatul este un fin abraziv ce poate afecta în timp smalțul dinților. Așa că este de evitat această soluție „băbească”.

    • Dinții se albesc DOAR cu pastă de dinți specială

    Fals! Oricâte promisiuni aduc produsele, o schimbare considerabilă în coloratura danturii nu va fi obținută niciodată doar cu pasta de dinți. Deși aceasta conține ingredientele potrivite, cantitatea și expunerea la acestea este prea mică. Pentru a avea efect, ar trebui să vă spălați minimum 20 de minute pe dinți. Și nu o singură dată, ci de fiecare dată.

    • Lămâile și căpșunile albesc dinții

    Adevărat! Dar parțial. Folosirea acestora ca soluție permanentă de albire a dinților afectează stratul protector al dinților și astfel ajungeți să faceți mai mult rău decât bine, pe termen lung.

    • Implanturile sau coroanele dentare se pot albi

    Fals! Albirea dinților se face doar pe suprafață naturală. Dacă vreți să schimbați culoarea implantului sau a coroanei dentare, trebuie să faceți o lucrare nouă.

    • Albirea dinților se poate face la orice vârstă

    Fals! Albirea dinților nu este recomandată copiilor decât în anumite cazuri, excepționale, și doar la recomandarea medicului. În caz contrar, poate fi afectat țesutul viu din interiorul danturii, lucru care va afecta sănătatea dinților. 

    • Albirea dinților este permanentă

    Fals! Bine ar fi dacă ar fi așa. În realitate, această procedură trebuie reînnoită din când în când, în funcție de obiceiurile tale zilnice, cum ar fi consumul de cafea sau fumatul.

    • Albirea dinților nu are efecte adverse

    Fals! Deși multe persoane consideră că nu li se poate întâmpla nimic rău dacă apelează la albirea dinților, este bine să știi că această procedură nu este scutită de efecte adverse. De la declanșarea sensibilității dentare, până la ulcerații bucale și alte afecțiuni, pe toate le poți avea de la o simplă albire de dinți.

    • Detartrajul este o procedură de albire a dinților

    Fals! Detartrajul este o tehnică medicală prin care se îndepărtează piatra dentară care conduce la formarea cariilor. Multă lume confundă adesea tehnica de albire profesională a dinților cu detartrajul. Prin îndepărtarea colorațiilor de pe dinți, a petelor, detartrajul ajută la albirea ușoară a dinților, însă nu acesta este scopul procedeului. 

    • Detartrajul afectează smalțul dinților

    Fals! Detartrajul profesional realizat cu ultrasunete nu afectează smalțul și nici nu sensibilizează dinții. Aceasta este o temere nefondată a multor pacienți. Detartrajul îndepărtează doar colorațiile și depozitele de tartru de la suprafața dintelui. Acumularea plăcii bacteriene pe dinți este cea care duce la slăbirea smalțului și la apariția cariilor și a parodontozei. 

    • Detartrajul este necesar doar la persoanele care nu au o igienă orală corectă

    Fals! Tartrul sau piatra dentară este o problemă cu care se confruntă toata lumea, nu doar persoanele care au o igienă deficitară. Periajul dentar și folosirea aței dentare scad riscul formării plăcii bacteriene și, implicit, a cariilor, însă nu protejează complet împotriva acestora. Exista zone și spații interdentare în care periuța nu poate pătrunde, iar ața nu reușește să le curețe complet, devenind astfel un mediu propice pentru acumularea tartrului și carierea dinților. Detartrajul este un procedeu pe care toate persoanele trebuie să îl aibă în vedere cel puțin o dată la șase luni, indiferent dacă au sau nu probleme stomatologice.

    • Radiografiile dentare fac rău organismului

    Fals! Medicina evolueză continuu, ceea ce înseamnă că și radiologia dentară a evoluat și se folosesc proceduri care nu pun în pericol sănătatea. Astfel, doza de radiații care se emite în urma unei astfel de proceduri nu este dăunătoare. Însă este important de știut că femeilor însărcinate le sunt contraindicate aceste proceduri.

    • Adulții nu au de ce să mai poarte aparat dentar

    Fals! Aparatele dentare pot fi purtate nu doar în adolescență, ci și de către persoane care au 30, 40 de ani, chiar și peste. Aspectul danturii poate fi considerabil îmbunătățit, mai ales că în prezent există mai multe tratamente ortodontice disponibile. 

    Dacă ești decis să apelezi la albirea dinților sau alte proceduri stomatologice, nu te lăsa descurajat de aceste mituri. Cel mai bine este să îți faci un consult stomatologic și, împreună cu medicul tău, să stabiliți care este cea mai potrivită metodă de albire, curățare sau alte proceduri.