Dureri, discomfort sau aspectul inestetic sunt doar cateva dintre temerile pacientilor care au nevoie de un astfel de dispozitiv.
Din fericire medicina moderna se remarca prin evolutii majore. Astazi pe piata se gasesc numeroase dispozitive ortodontice, potrivite pentru situatii diverse. Sunt chiar frumoase si usor de purtat.
Insa, atunci cand urmeaza sa purtam un dispozitiv ortodontic, cu totii vrem sa stim ce ne asteapta. De cele mai multe ori teama ne opreste sa aflam tot ce ne dorim.
Am pregatit pentru tine 10 raspunsuri folositoare pentru intrebari pe care nu apuci niciodata sa le rostesti in cabinetul medicului.
Aparatul dentar este un dispozitiv ortodontic, fix sau mobil, menit sa indrepte dintii, sa regleze ocluzia(muscatura) si rapoartele dintre cele doua maxilare.
Daca in trecut existau putine variante din care puteai alege, astazi exista peste 10 tipuri de aparate dentare. Fiecare cu functii specifice, performante diferite potrivite patologiilor diverse.
De la bracheti metalici, din ceramica, safir, sau chiar aur si pana la aparatele dentare invizibile, posibilitatile sunt nenumarate. Si costurile pe masura. Preturile pot varia de la 2 000 de lei pana la 10.000 de euro.
Durata tratamentului este tot o variabila si ea. In functie de nevoile pacientului, aparatul dentar poate fi purtat intre 6 luni si 2- 3 ani.
Cand vine vorba de corpul nostru, fiecare suntem stapani pe propria persoana. Insa, recomandat este sa dam Cezarului ce este al Cezarului si ortodontului… Ei bine, toata increderea.
Un ortodont bun va recomanda varianta potrivita nevoilor fizice si financiare ale pacientului sau. Insa la fel de importanta este si implicarea pacientului.
Un aparat dentar “invizibil”, vazut la cine stie ce persoana, nu este neaparat varianta potrivita situatiei cu care noi ne prezentam la ortodont.
Doar specialistul poate stabili cu exactitate ce tip de aparat dentar ni se potriveste, care este perioada de tratament necesara si mai ales rutina post aplicare.
In primele ore dupa aplicarea aparatului dentar poate apare un discomfort. Din fericire acesta poate fi alinat cu ajutorul unui pahar cu apa rece. Lichidele reci pot fi de ajutor pe tot parculsul tratamentul orthodontic.
Supele, ciorbele sau piureurile de legume pot fi esentiale in primele zile cu un aparat dentar. Specialistii recomanda consumarea lor cu preponderenta pe tot parcursul tratamentului.
Alimentele dure nu sunt excluse cu totul. Poti manca mere sau alte fructe si legume crude, daca le tai in bucati mici si mesteci incet. Desigur dupa perioada de acomodare.
Dintii sanatosi nu merita asa presiune, cu atat mai putin cei cu aparat dentar. Muscatura pe obiecte nealimentare, trebuie evitata.
Pana se acomodeaza cavitatea bucala cu noul dispozitiv, pot apare mici iritatii provocate de componentele aparatului dentar. Poate fi aplicata cu usurinta pe suprafetele care deranjeaza, pentru a inlatura disconfortul.
Ceara ortodontica poate fi un ajutor si atunci cand apar mici fisuri ale aparatului dentar. Aplicata peste aceste locuri, salveaza situatia pana ajungi la dentist.
In cavitatea bucala se afla un corp strain, care poate facilita acumularea bacteriilor si a resturilor alimentare. De aceea, curatarea dintilor in acest caz se face mult mai des, de preferat dupa fiecare masa.
Periuta de dinti ortodontica, periutele interdentare, ata dentara si dusul bucal devin aliati perfecti.
Accidentele se pot intampla oricui. Fie ca vorbim de o fisura a aparatului dentar sau o bucata de salata care nu vrea sa se desprinda, trebuie sa fim mereu pregatiti.
Mini trusele de calatorie, pot fi cumparate de-a gata, sau pot fi compuse personal, din obiecte individale.
Oricum ar fi, ceara ortodontica, ata dentara sau periutele interdentare nu ar trebui sa lipseasca din geanta ta.
Spatiile interdentare au nevoie de o curatare suplimentara, nu doar de simplul periaj. Ata dentara este utila in aceasta privinta.
In plus te poate ajuta sa indepartezi mai usor resturile alimentare din jurul bracketilor. Periutele interdentare sunt o alternativa buna, atunci cand ata dentara nu iti este pe plac.
Stim cu totii ca regulile nu pot fi respectate cu strictete tot timpul.
Insa, in acest caz, regulile incalcate pot provoca accidente precum caderea braketilor, sau chiar fisurarea unui dinte. Aceste lucruri nu fac decat sa prelungeasca durata de tratament initiala. Eficienta tratamentului ortodontic poate fi ingreunata.