oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Ața dentară – principalul aliat în prevenirea cariilor

    Placa dentară bacteriană

    Placa dentară, acel amestec de bacterii și substanțe provenite din salivă, se manifestă ca o depunere lipicioasă de culoare albă pe suprafața dinților și gingiilor. Atunci când mănânci sau bei, se degajă acizi care distrug smalțul dinților. Când smalțul dinților este deteriorat apar cariile.

    Placa dentară bacteriană neîndepărtată duce la acumularea tartrului.

    Odată cu apariția acestuia se vor instala bolile parodontale, infecți serioase care pot cauza chiar pierderea dinților. Și, întotdeauna, placa dentară bacteriană este responsabilă pentru respirația urât mirositoare sau halena.

     De ce ața dentară?

    S-a arătat că periajul dinților poate înlătura aproximativ 50% din placă. Din cele cinci fațete ale unui dinte, periajul poate curăța numai trei. Bacteriile se așează și în părțile laterale ale dinților, acolo unde peria nu pătrunde. Folosind ața dentară se poate înlătura placa existentă între dinți și de-a lungul gingiilor. Studiile au arată că în momentul în care curățatul cu ața dentară este combinat cu periajul, până la 70% din placă este înlăturată de pe dinți.

    Sunt medici stomatologi care consideră că folosirea aței dentare este mai eficientă decât periajul însuși. De aici am putea conchide că, atunci când combinăm cele două metode de igienă orală, asigurăm sănătatea dentară pentru o perioadă mai lungă de timp.

    Când se folosește ața dentară și cât de frecvent?

    Curățatul dinților cu ață dentară, mai pe scurt flossing-ul, este unanim recomandat ca o completare necesară periajului dentar.

    Folosirea aței dentare trebuie făcută înaintea periajului, pentru a ajuta la eliminarea resturilor de alimente și a plăcii bacteriene dentare, care se acumulează între dinți și sub gingii, astfel încât periajul ulterior le va înlătura mai ușor. Eliminarea resturilor de mâncare şi a plăcii bacteriene este un factor-cheie în prevenirea apariției cariilor, a bolilor gingivale și a mirosului neplăcut al respirației.

    Periuța de dinți nu ajunge în toate locurile ascunse dintre dinți, mai ales la persoanele care au dinții înghesuiţi, aşa că folosirea aţei dentare este o operaţiune importantă în cadrul igienei zilnice a dinţilor.

    Se recomandă folosirea aței dentare chiar și de două ori pe zi, însă cel puțin o dată pe zi. La modul ideal, ar trebui să folosim ața dentară de fiecare dată după ce mâncăm, ca parte a unei rutine zilnice de igienă orală.

    40369161 - close-up of a woman looking in mirror flossing teeth

    Ce fel de ața dentară alegem?

    Ața dentară poate fi de două tipuri:

    • din nailon (multi-filament);
    • din PTFE (mono-filament).

    Acestea la rândul lor pot fi răsucite sau nerăsucite, legate sau nelegate, cerate sau necerate, groase sau subțiri, aromate sau nu.

    Toate tipurile de ața dentară, dacă sunt folosite corect, devin eficace în îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare.

    În încercarea de a acoperi complet cererea pacienților din întreaga lume, companiile farmaceutice au dezvoltat o gamă destul de vastă de tipuri de ațe dentare. Le numim aici pe cele mai importante. Dacă aveți nelămuriri în privința acestei alegeri sau dacă condiția dumneavoastră dentară este specifică, întrebați medicul stomatolog care este alegerea cea mai bună.

    Ață standard – de obicei e produsă din mătase, cu un strat foarte ușor de ceară și de grosime medie. Se potrivește în majoritatea cazurilor și este ața tipică pe care o puteți găsi în farmacii și supermarketuri.

    Ață subțire cerată – utilă în special pentru gingiile sensibile și pentru spațiile interdentare înguste. Nu forțați niciodată aceste spații. Lăsați ața să intre natural și opriți-vă înainte de a o bloca (de exemplu, ață dentară cerată GUM Expanding Floss 30m).

    Ață de mătase necerată, groasă – este de preferat pentru persoanele care au spațiile dintre dinți mari (de exemplu, Ață dentară cerată GUM ButlerWeave Mint 55m).

    Ață cu efect de albire – este folosită pentru a albi suprafețele pe care trece, dar efectele sunt neglijabile (de exemplu, Ață dentară cerată GUM Original White Floss 30m).

    Ață cu arome – poate fi din oricare din tipurile de mai sus și aduce un plus de confort în gură prin arome de tipul zmeură, mentă, fructe de pădure, etc.

    Cum se folosește corect ața dentară?

    Recomandată de a fi utilizată zilnic, prea puțină lume chiar știe să o folosească corect, motiv pentru care există și o oarecare reticență când vine vorba de ața dentară. Utilizată însă în mod corect, aceasta ne poate proteja dantura de riscul apariției cariilor și a afecțiunilor gingivale.

    Pentru a folosi ața dentară într-un mod eficient, respectați următorii pași simpli:

    1. Rupeți o bucată din ața dentară de aproximativ 30-40 cm lungime.

    2. Bucata de ață dentară ruptă se înfășoară pe degetul arătător de la ambele mâini. Între degete se lasă aproximativ 3-5 cm de ața dentară liberă pentru lucrul efectiv.

    3. Pentru a introduce ața dentară între dinții de sus, împingeți ușor degetele, alternativ, folosind o mișcare de zig-zag. În cazul dinților foarte apropiați, apăsați ușor în jos ața dentară printre dinți, printr-o mișcare de zig-zag.

    4. Deplasați cu atenție ața în sus și în jos în spațiul dintre dinți. Asigurați-vă că ața dentară alunecă pe întreg spațiul dintre dinți, astfel încât să curețe și zona dintre dinte și gingie. Curbați ața dentară la baza fiecărui dinte, în forma literei C. Nu forțați pentru a nu vă răni.

    5. Scoateți ușor ața dintre dinți.

    6. Desfaceți o bucată mică de ață dentară curata de pe unul dintre degetele arătătoare. Porțiunea de ață dentară utilizată pentru curățare va fi înfășurată pe celălalt deget, astfel încât să rămână liberă o bucată de ața dentară nefolosită. Cu aceasta repetați procedura de igienizare la următoarea pereche de dinți.

    7. Repetați aceste etape pentru a curăța spațiile dintre toți dinții, inclusiv dinții din spate.

    8. Clătiți-vă bine cu apă pentru a elimina reziduurile alimentare și cele din placa bacteriană.

    Utilizarea aței dentare este o abilitate pe care o veți stăpâni mai bine, cu cât aveți mai multă experiență. Dacă tehnica vi se pare dificilă solicitați medicului stomatolog mai multe detalii. Practica duce la perfecțiune.

    ata-dentara-gum-flosbrush-automatic-250-uses-floss-uhmwp-cerata

    FOTO: Ață dentară cerată GUM Flosbrush Automatic (250 folosiri) UHMWP

    Au apărut pe piață, pentru cei cu mai puține abilități și ațe dentare în suporturi în formă de F sau Y. Puteți alege în funcție de care vi se potrivesc mai bine sau le puteți controla mai ușor. Ambele pot fi cu rezervă de ață, care pe măsura folosirii este trasă într-o cameră separată pentru a nu intra în contact cu cea nefolosită (Ață dentară cerata GUM Flosbrush Automatic – 250 folosiri) sau un suport cu o bucată de 2 cm de ață, care după ce este folosită se aruncă.

    Beneficiile aței dentare

    Folosirea în mod regulat a aței dentare duce la:

    – reducerea riscului formării tartrului localizat la baza dinților și chiar sub gingii, fapt ce mărește perioada de viață a dintelui, reducând posibilitatea bolilor periodontale;

    – elimină resturile alimentare dintre dinți și de-a lungul gingiilor, reducând posibilitatea deteriorări smalțului;

    – controlează respirația urât mirositoare.


    Ața dentară versus Dușul Bucal

    Placa dentară – cauze, simptome și tratament