Blog Oralix - periute electrice si igienca dentara

Beneficiile fluorului pentru sănătatea dentară

Written by blog-admin | May 25, 2017 10:19:25 AM

Fluorul este un microelement mineral, foarte important pentru cavitatea bucală, care ajută la întărirea smalțului dentar, pe care îl face mai rezistent la acțiunea cariilor. Îl putem găsi în câteva alimente și mai ales în apa potabilă, cantitatea de fluor din apă variind de la regiune, la regiune. În organismul uman este localizat în tendoane, oase și dinți, sub forma de florurat de calciu sau de fluoroapatită. Fluorura ajută la prevenirea cariilor la copii și la adulți, prin întărirea suprafeței exterioare a dinților (smalțul), făcând-o mai rezistentă la atacul acizilor ce cauzează apariția cariilor dentare.

 Efecte benefice

  • Fluorul ajută la sănătatea dinților, întărind smalțul și făcandu-l mai rezistent la carii.
  • Totodata, fluorul ajută la remineralizarea cariilor incipiente și scade cantitatea de acizi pe care bacteriile din cavitatea bucală îl produc.

Mecanismul de acțiune al fluorului

  • Fluorul este absorbit în smalțul dinților, mai ales în perioada de formare și creștere a acestora. În momentul în care copiii consumă alimente și lichide care conțin fluor, acesta intra în sange contribuind la formarea dinților. În smalț, fluorul se combină cu cristalele de hidroxiapatită, compuși de bază ai smalțului, rezultând cristale mai mari și mai rezistente, adică cristale de fluoroapatită.

Astfel, duritatea smalțului crește, acesta devenind mult mai rezistent la procesele de demineralizare acidă. Mai mult, dacă sunt sub efectul fluorului în perioada de formare, molarii și premolarii vor erupe cu șanțuri ocluzale mai puțin adânci, permițând îndepărtarea mai ușoară a plăcii dentare de la acest nivel.

  • Și adulții beneficiază de efectele benefice ale fluorului. Atunci când sunt înghițite diverse lichide care conțin fluor, acestea se combină cu saliva fortifiind dinții și scăzând acțiunea acizilor asupra smalțului dinților Dacă placa dentară și alimentele (în special zaharurile) nu sunt îndepartate eficient de pe suprafața dinților, bacteriile din placă vor ataca smalțul și dentina, producând demineralizarea lor. Acest proces are ca rezultat distrugerea progresivă a țesuturilor dentare și apariția cariei dentare. Mineralele precum fluorul, sunt redepozitate în stratul de smalț ajutând la remineralizarea acestuia și oprirea procesului carios, acest mecanism fiind, însă, valabil doar pentru cariile mici, incipiente.

Metode de fluorizare

1. Fluorul se găsește în multe alimente și în apă. În mod natural, găsim fluor, în toate sursele de apă, râuri, lacuri, fântani și chiar oceane. În ultima perioadă, fluorul a fost adăugat și în apa potabilă, tocmai pentru a ajuta populația pentru un aport crescut de fluor. Cantitatea de fluor din apele potabile variază de la regiune la regiune și este posibil ca nu în toate zonele, fluorizarea apei să fie făcută corect. În privința alimentației, doar peștele și ceaiul conțin niveluri mai mari de fluor, restul alimentelor având niveluri insesizabile de fluor.

2. Poate fi aplicat și direct pe suprafața dinților cu ajutorul pastelor de dinți fluorizate sau al apelor de gură.

  • Pastele de dinți cu fluor au contribuit considerabil la scăderea apariției cariilor, încă din anii 1960. Citiți pe eticheta pastei de dinți și asigurați-vă că are fluor în compoziție înainte de a o cumpara. Este bine să vă spălați pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara. Pastele de dinți de la Dentaid sunt recomandate deoarece au acțiune desensibilizantă, datorita conținutului de Nitrat de Potasiu și de Fluorură de Sodiu și ajută la remineralizarea smalțului datorită conținutului de Fluorură de Sodiu. Acțiunea desensibilizantă dublă, a pastelor de dinți Dentaid se datorează formulei inovatoare Dentaid nanorepair, bazată pe nanoparticule cu hidoxiapatită și nitrat de sodiu care inhibă transmiterea stimulilor externi la rădăcina nervului. Nanoparticulele cu hidroxipatită garantează integrarea completă cu smalțul dintelui, fiind depozitate pe suprafața smalțului și sigilează tubulii dentinari, formând un strat protector rezistent la umezeală, strat ce blochează transmiterea stimulilor externi cauzatori de durere.
  • Copiii mai mici de 3 ani – începeți să îi spălați pe dinți, imediat ce aceștia apar, însă folosiți mai puțină pasta de dinți cu fluor, de preferat în cantitate cât mărimea unui bob de orez.
  • Copiii între 3 si 6 ani – cantitatea de pastă de dinți ce trebuie să fie folosită este cât mărimea unui bob de mazăre.
  • Este recomandată supravegherea copilului când se spală pe dinți, pentru a vă asigura că se spală corect și că nu folosește pasta de dinți în exces. Este bine să folosiți o pastă de dinți pentru copii precum Pasta de dinti VITIS Junior Gel Toothpaste 75ml Dentaid, pentru copii peste 3 ani, care conține Fluorura de sodiu pentru remineralizarea smalțului și prevenirea cariilor și Xylitol care previne apariția cariilor și împrospătează gura.
  • Apa de gură cu fluor, ca cea din gama Dentaid, bazată pe DENTAID nanorepair technology conține nanoparticule de hidroxiapatită care asigură o integrare completă cu smalțul dintelui și care sigilează tubulii expuși, creând un inveliș protector care blochează transmiterea stimulilor externi ce cauzează durerea, este foarte eficientă pentru tratarea și prevenirea cariilor. Copiii sub 6 ani nu trebuie să folosească apă de gură, decât dacă le este recomandat de către medic, pentru că exista riscul să o înghită.

3. Există și metode de fluorizare profesională, aplicate de medicul stomatolog la cabinet, sub formă de geluri sau lacuri. Acestea conțin o cantitate mai mare de fluor decât pastele de dinți sau apele de gură din comerț. Gelurile și lacurile cu fluor se aplică pe dinți cu ajutorul unor linguri, care se poziționează pe dinți pentru căteva minute.

4. Există și suplimente cu fluor sub formă de pastile (Zymafluor) sau soluții care sunt prescrise copiilor, de către medicul stomatolog. Este important să respectați exact doza indicată. Eliberate numai pe bază de rețetă, suplimentele cu fluor vin în formă de tablete, pastile sau picături. Suplimentele cu fluor sunt indicate mai ales copiilor care trăiesc în medii în care apa potabilă nu conține fluor, prezentând astfel, un risc ridicat de dezvoltare a cariilor.

Când este important aportul de fluor

  • Primii care trebuie să beneficieze de aportul de fluor sunt copii, în perioada de formare a dinților temporari și definitivi, până în jurul vârstei de 14 ani. Medicul stomatolog va prescrie cantitatea optimă de fluor, bazându-se pe concentrația de fluor din apă, fiecare regiune poate avea altă concentrație și aportul de fluor din alte alimente.
  • Aportul de fluor este important și în perioada adultă. Pastele de dinți cu fluor, apele de gură sau tratamentele de fluorizare profesională nu trebuie neglijate. Anumite afecțiuni pot crește riscul apariției cariilor dentare:
  • Xerostomia (sau „gura uscată”) este cauzată de diverse afecțiuni ale glandelor salivare (sindromul Sjogren), anumite medicamente (antialergice, antihistaminice, hipotensive) sau tratamente iradiante în zona capului și gâtului.

Xerostomia este caracterizata prin scăderea cantității de salivă. În lipsa salivei, care neutralizează aciditatea produsă de bacteriile din placa dentară, crește riscul apariției cariilor. Pentru protecția dinților și gingiilor, folosiți o pasta de dinți cu fluor, de genul Pasta de Dinți Xeros toothpaste 75 ml, alegeti ape de gură dedicate, care nu conțin alcool, precum Apa de gură XEROS mouthwash 500 ml Dentaid  și nu neglijați controalele periodice

  • Gingivita sau retracția gingivală poate expune zone din suprafața rădăcinii, care sunt mult mai sensibile, la atacul cariilor. Periajul profesional are ca scop îndepărtarea plăcii dentare rămase după detartraj, precum și a diverselor pete sau colorații de pe suprafața dinților. Pasta cu care se execută periajul profesional are un conținut bogat în fluor, fiind aplicată pe suprafața dinților cu ajutorul unor cupe din cauciuc atașate la micromotor.
  • Anumite persoane pot avea o predispozitie genetică pentru acumularea plăcii dentare și apariția cariilor.
  • Riscul apariției cariilor generate de lucrările dentare, apare în zonele unde lucrarea dentară are contact cu dintele sau în jurul croșetelor sau altor sisteme de ancorare care se sprijină pe dinți. Și în cazul aparatelor ortodontice există un risc crescut în aparitia cariilor.
  • Pentru a preveni apariția sensibilității dentare, majoritatea măsurilor nu sunt dedicate exclusiv prevenirii sensibilității dentare, ci ajută și la menținerea sănătății orale în general. Folosiți o pastă de dinți cu fluor care protejează atât smalțul cât și eventualele zone dezgolite de pe suprafața rădăcinilor, așa cum este Pasta de Dinți Desensin Repair toothpaste 75 ml Dentaid.  Gelurile sau soluțiile cu fluor se pot aplica la cabinetul stomatologic de medicul stomatolog, fie cu ajutorul unor pensule, fie cu ajutorul unor linguri, care se poziționează pe dinți pentru câteva minute.
  • Pentru a preveni eroziunea dentară folositi paste de dinți și ape de gură cu fluor, pentru că fluorul ajută la remineralizarea și protejarea smalțului. În asemenea situatii, este bine să se considere un tratament de fluorizare suplimentar. Mulți medici stomatologi aplică tratamente de fluorizare profesională în cadrul controalelor periodice.

Efectele secundare ale fluorului

Cel mai cunoscut efect secundar este fluoroza. Fluoroza apare mai ales la copii și se datorează ingerării unei cantități prea mari de fluor. Aceasta se poate datora prescrierii de suplimente cu fluor (Zymafluor), în zone în care apa potabila este deja fluorizată. Unii copii pot înghiți paste de dinți fluorizate, de aceea, supravegherea părinților este atât de importantă.

Exista doua forme de fluoroză :

  • Fluoroza ușoară – caracterizată prin apariția de mici pete gălbui sau albicioase pe suprafața dinților;
  • Fluoroza severă – caracterizată prin apariția unor pete mai mari de culoare maro și/sau decolorarea smalțului. Fluoroza severă poate afecta și alte organe (de exemplu, oasele).

 

Atenție!!!

  • nu folosiți pasta de dinți cu fluor pentru copiii cu vârsta mai mică de 18 luni
  • alegeți pasta de dinți concepută specială pentru copii între 18 luni – 6 ani
  • aplicați doar puțină pastă de dinți pe periuță și forțați pasta să pătrundă printre perii periuței de dinți
  • asigură-te că cel mic scuipă pasta de dinți, după ce a terminat de spălat
  • depozitați pasta de dinți pentru adulți departe de locurile accesibile copiilor, aceștia iubesc gustul pastei de dinți și o vor mânca de câte ori vor avea ocazia.

În general, oamenii de știință sunt de acord că fluorul are un efect benefic asupra sănătății dentare și nu are efecte asupra sănătății generale, cu condiția să fie administrat corect. Din acest motiv, este important să consulți medicul stomatolog, înainte de a începe orice tratament de fluorizare pentru tine sau copii tăi.

Sursa: www.mouthhealthy.org