oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Ce cantitate de pastă de dinți pentru copii ar trebui să folosim?

    Părintele își dorește ca piticul său să nu aibă probleme cu dantura, ca aceasta să fie sănătoasă și strălucitoare, iar zâmbetul să fie unul natural și drăgălaș.

    De ce este necesar spălatul dinților

    Odată cu apariția dinților și diversificarea mâncării, gurile copiilor noștri, la fel ca și ale noastre, ajung să conțină mii de specii de bacterii. În cazul în care nu menținem o igienă orală corespunzătoare, aceste bacterii colonizează și formează o pelicula pe dinți, cunoscută sub numele de placă dentară.

    Igiena dentară a sugarilor și bebelușilor cade în responsabilitatea părinților, ei fiind cei ce vor curăța dantura zilnic, dar și cei ce vor încerca să pregătească terenul pentru ca ”piticii” să deprindă obiceiul spălatului pe dinți.

    După apariția celor 20 de ”dinți de lapte” părintele va încerca să-i dea responsabilitatea spălării dinților celui mic, la început prin bunul exemplu al periajului împreună, urmat de obișnuirea cu noul joc al periajului după fiecare masă.

    Periuța de dinți pe măsură

    Apariția dinților trebuie să reprezinte și începutul practicării unei igiene orale la copil. Un tifon curat, înfășurat în jurul degetului va fi folosit ca o periuță de dinți. Totul va părea o joacă, mai ales că-i va face plăcere să-i perii gingiile dureroase.

    Cu timpul vom incepe să folosim o periuță de dinți specială pentru copii de unu-doi ani, o periuță cu mâner din lemn, cu păr natural moale, având capul de 15 mm. Periuța este înmuiată în apă, fără pastă de dinți. Alege o periuță colorată și cât se poate de atrăgătoare. Cumpără mai multe pentru că nu știi când îi trece prin gând să frece cu ea pe jos, jucăriile sau să își spele păpușa pe dinți.

    Lăsați bebelușul să se joace cu ea și să-și descopere gurița.

    Nu forțați copilul să se spele pe dinți, nu transformați spălatul pe dinți într-o luptă, încercați să găsiți metode prin care să-l atrageți pe cel mic către periaj și să-i placă acest lucru. Roagă-l să te spele pe dinți. E posibil să îți lovească gingiile și să te umple de pastă de dinți pe toată fața, însă această joacă îl va face pe cel mic să își dorească să îi speli și tu dinții și să folosească periuța de dinți.

    Lucruri pe care trebuie să le verificați la periuța de dinți

    • Perii sunt bine prinși și nu se desprind, pentru a nu fi înghițiți.
    • Mânerul periuței este solid și nu se rupe.
    • Periuța trebuie să aibă perii moi și flexibili, pentru a curăța eficient spațiile dintre dinți, fără a leza gingiile.

    Pasta de dinți gustoasă

    Pasta de dinți este un produs care conține substanțe abrazive blânde, agenți antibacterieni și fluor. Cele create special pentru bebeluși trebuie să fie fără fluor și cu substanțe abrazive foarte-foarte blânde.

    Fluorul ajută dinții să rămână puternici, însă în cantități potrivite. Cea mai mare problemă legată de igiena dentară la copii este cea de înghițire a fluorului. De aceea pasta pentru bebeluși trebuie să nu conțină fluor și SLS = sulfat de sodiu lauryl.

    După vârsta de 18 luni, caută pentru cel mic o pastă de dinți special creată pentru ei și pune pe periuță o cantitate foarte mică. Pastele de dinți din plante sunt eficiente, conțin și ingrediente de curățare, dar sunt și sigure dacă sunt înghițite de copii.

    Cum alegem pasta de dinți pentru copii

    La alegerea pastei de dinți trebuie să ținem seama că:

    • Lipsa fluorului produce carii dentare, pasta pentru copii trebuie să aibă sub 600 ppm fluor.
    • Prea mult fluor în pasta de dinți poate provoca fluroză.
    • Înghițirea repetată a pastei de dinți cu fluor poate crea afecțiuni ale stomacului.
    • Pasta de dinți cu SLS poate provoca ulcerații la nivelul gurii.
    • Substanțele abrazive din pasta de dinți pot provoca iritații ale gingiilor.

    Pasta de dinți pentru copii ar trebui să conțină:

    • Argilă ca dezinfectant, bactericid și antiseptic-remineralizant.
    • Extract de propolis ca antiinflamatoriu.
    • Aloe vera cu proprietăți calmante și cicatrizante.
    • Extractele de fructe au propietăți tonifiante și remineralizante, reîmprospătând gura.

    Atenție la pastele îndulcite cu aspartam, e un îndulcitor artificial foarte toxic în cantități mari, prezent în Coca Cola și unele gume de mestecat.

    Câtă pastă de dinți folosim în cazul copiilor

    De la apariția primului dinte începem să folosim pasta de dinți în cantitate asemantoare cu un bob de orez. Gândește-te că ai de curățat un singur dinte, poate doi, cu acea cantitate. Restul va fi înghițit. Pe masură ce apar alți dinți, creștem cantitatea. Dupa 2-3 ani, când copilul are toți dinții deja în gură, e nevoie de o cantitate de pastă de dinți cât un bob de mazare, aproximativ.

    Să curațăm corect dinții copilului

    Când copilul e mic-mic, cel mai important este gestul de a peria dinții. Adică formarea obiceiului e mult mai important decât cât de bine i-a periat. Desigur, folosirea unei tehnici corecte e ideală, însă la copii e mai greu. Dacă reușim ca părinți să determinăm copilul să vadă spălatul pe dinți ca pe o normalitate suntem grozavi. Adică așa cum e normal să folosim hârtia după ce mergem la baie, e normal și să ne spălăm pe dinți după ce mâncăm.

    Odată cu periajul copilul trebuie să fie învățat să scuipe pasta de dinți și să nu o înghită. Când această lecție este asimilată, se poate trece la o pastă de dinți cu concentrație de fluor, tocmai fiindcă se presupune că acum știu să nu o mai înghită.

    Pentru a nu lăsa placa să evolueze, până copilul vă învăța să-și perieze corect dinții, îl poți ajuta. Dar nu uita că periajul se face cu fermitate, dar blând, pentru a feri gingiile de eventuale