oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Ce este bine să știi despre măseaua de minte

    Măseaua de minte este molarul care erupe ultimul pe arcadă, la vârste curpinse între 17 și 25 de ani. 

    Denumirea stomatologică a „măselei de minte” este „molarul trei”. O persoană adultă ar trebui să aibă în total 32 de dinți. Molarii trei sau de minte sunt cei mai din spate dinți și sunt cei care erup ultimii, dar există și cazuri în care nu mai erup deloc sau erup doar o parte din cei 4.

    Din cauza faptului că maxilarul e prea mic pentru a cuprinde toți dinții, este foarte posibil să nu mai rămână suficient loc pentru apariția molarilor trei. Neavând suficient spațiu de înmugurire, eruperea molarilor de minte se va bloca fie în dinții din fața lor, fie în osul maxilar. În cazul acesta vorbim despre molari de minte incluși.

    Destul de frecvent molarii de minte nu erup drept, apărând pe arcade în poziții nefirești. Din lipsă de spațiu, molarii de minte pot împinge dinții din fața lor, provocând înghesuirea acestora, iar erupția lor va fi parțială. Vorbim aici despre molarii de minte semi-incluși, adică cei care nu au erupt în totalitate.

    Problemele create de molarii de minte

     

    • Molarii incluși, care din cauza poziției nu au loc să erupă, pot afecta molarii vecini. Cele mai frecvente probleme pe care le cauzează sunt cariile dentare și afectarea poziției danturii.
    • Deși apar ultimii în cavitatea bucală, stând o perioadă foarte îndelungată în maxilar, sau pentru că erup doar parțial, acești molari sunt predispuși apariției cariilor. Erupția parțială creează un mediu propice pentru pătrunderea și dezvoltarea bacteriilor orale. Infecția cauzată de aceste bacterii duce la durere, umflături și stare generală de rău. Molarii de minte semi-incluși sunt foarte predispuși cariilor și afecțiunilor gingivale din cauza faptului că sunt greu de curățat, iar utilizarea aței dentare este aproape imposibilă.

    Renunțăm sau nu la molarii de minte? 

    Molarii de minte au un rol infim sau nu joacă nici un rol în procesul masticației. De aceea, în foarte multe cazuri se recomandă extracția măselelor de minte. Medicul stomatolog va sugera efectuarea unei radiografii panoramice, pentru evaluarea pozițiilor și modului de aliniere a molarilor sau după caz despre situația mugurilor acestor molari.

    Medicul stomatolog poate decide dacă este necesară intervenția unui chirurg sau nu pentru extracție. În unele cazuri, medicul stomatolog sau medicul specialist în chirurgie poate sugera extracția molarilor de minte chiar înainte de a fi afectați de anumite probleme. Aceasta este o metodă de a preveni o extracție mult mai dureroasă și complicată în viitor. Extracția este mult mai ușoară la persoanele tinere, datorită faptului că rădăcinile molarilor nu sunt complet dezvoltate, iar osul este mai puțin dens. În cazul adulților, perioada de recuperare și de vindecare este mult mai lungă.

    Adevăruri & mituri false despre molarii de minte

     

    Adevăruri despre molarii de minte

    • Molarii de minte determină inflamații, infecții, carii dentare și afecțiuni gingivale.
    • Frecvent, molarii de minte determină deteriorarea maxilarului și a dinților adiacenți.
    • Complicațiile sunt extrem de rare atunci când extracțiile sunt efectuate cu tehnici chirurgicale moderne, cu tehnologie avansată și de către specialiști experimentați.
    • Îndepărtarea timpurie a celor patru molari de minte, între vârsta de 15 și 20 de ani, când rădăcinile nu sunt complet formate, iar osul este încă „elastic”, este cea mai bună soluție.

    Mituri false despre molarii de minte

    • Îndepărtarea molarilor de minte determină deplasarea în spate a dinților deja îngrămadiți.

    Fals: Dinții nu se deplasează în spate, iar îndepărtarea molarilor de minte nu determină corectarea dinților îngrămădiți, doar ușurează acțiunea forțelor determinate de aparatul ortodontic, care îndreaptă dinții.

    • Dinții care nu ridică probleme nu ar trebui îndepărtați.

    Fals: Molarii de minte rămași intacți pot dezvolta o serie de probleme, deoarece se ajunge foarte greu cu periuța până la ei, se acumulează placă bacteriană, iar dintele dezvoltă astfel carii și probleme parodontale.

    • Întrucât molarii de minte sunt aproape de un nerv, îndepărtarea poate determina deteriorarea nervului.

    Neintemeiat: În mod normal, există un spațiu între molarii de minte și nerv. Ideal este ca diagnosticul să se facă pe o imagine tridimensională, tomografia dentară, să existe tehnologie avansată în dotare, laser sau piezotom, iar chirurgul să dețină experiența necesară în astfel de manopere. Problemele cu funcția nervoasă sunt rare.

    • Îndepărtarea molarilor de minte afectează forma pomeților.

    Fals: Îndepărtarea molarilor de minte nu are nici un efect asupra formei feței.

    • Dacă nu doare, nu interveni.

    Raționament greșit: Cariile, afecțiunile gingivale și alte forme de patologie dentară, se pot dezvolta rapid la molarii de minte fără simptome și pot afecta ireversibil structurile adiacente.

    Ce nu se știe despre molarii de minte!

     

    • Molarii de minte sunt incluși sau semi-incluși, în spatele molarilor numărul doi și sunt foarte dificili de curățat. Tartrul, împreună cu accesul redus pentru realizarea igienei orale, determină inflamarea gingiei care poate duce la infecție și carii.
    • Molarii de minte pot cauza chisturi la nivelul maxilarului.
    • Totdeauna sunt implicați în deplasarea dinților adiacenți

    Toate acestea sunt motive serioase pentru a ne gândi foarte serios și a nu refuza sugestia medicului stomatolog de a extrage molarii de minte, chiar înainte de a ne crea probleme.