Fatetele dentare reprezinta una dintre metodele cele mai utilizate in acest moment pentru a obtine un zambet perfect. Numerosi pacienti aleg aceasta varianta de a imbunatati estetica zambetului.
Desi pare a fi un trend modern, fatetele dentare se poarta inca din anii ‘30 si isi au originea in industria cinematografica. Dr. Charles Pincus din California, a inventat in 1928 primele fatete dentare temporare pentru a crea zambete perfecte actorilor de la Hallyood.
Celebritati precum Clark Gable din filmul “Pe aripile vantului”, sau Shirley Temple au fost printre primii purtatori ai fatetelor dentare. Cea din urma a aparut pe coperta unei reviste, cu un zambet fatetat, cand avea doar 8 ani.
Astazi, au devenit o metoda permanenta si durabila in materie de estetica dentara.
Cu toate acestea…
Ce sunt fatetele dentare?
Fatetele dentare sunt protectii unidentare din materiale biocompatibile, sub forma de pelicule subtiri, rezistente si durabile ce au ca scop estetica dentara.
Materialele rezistente sunt cele care fac din fatetele dentare produse ce pot avea proprietati masticatorii asemanatoare dintelui sanatos, protejand structura sa naturala.
Proprietatile fatetelor dentare difera in functie de tipul ales. Exista trei feluri de fatete dentare folosite in zilele noastre:
- Fatete ceramice: cu transluciditate mare, apropiate de culoarea naturala a dintelui si duritate ridicata.
- Fatete pe suport de zirconiu: sunt in general utilizate in cazul lucrarilor dentare complexe, variantele de nuante fiind limitate, insa durabilitatea crescuta.
- Fatete din material compozit: reprezinta o alternativa mai putin costisitoare, rapid de realizat si aplicat, de regula fiind utilizata ca solutie temporara din cauza rezistentei scazute.
Multi dintre noi avem tendinta de a asocia o coroana dentara cu o fateta dentara. In realitate, acestea sunt doua lucruri complet diferite.
Coroanele dentare, sunt realizate din aceleasi materiale precum fatetele dentare, insa primele imbraca dintele in intregime pentru a-l proteja, ori sunt parte a unei lucrari de refacere a dintelui (implant, pivot).
Fatetele dentare imbraca doar partea din fata a dintelui, cea vizibila, si au scop pur estetic.
O fateta dentara bine pusa poate rezista intre 2 si 20 de ani, in functie de tipul de material ales.
Cand se pot aplica fatetele dentare?
Raspunsul scurt ar fi: oricand vrei tu. Insa, “oricand vrei tu “ ar trebui sa se alinieze cu recomandarile medicului, care prevad ca pot fi utile atunci cand:
- Dintii au o forma inestetica care il deranjeaza pe pacient: sunt scurti, ascutiti, au spatii mari intre ei, sunt sparti sau ciobiti,
- Dintii au o culoare neplacuta: sunt patati, au zone cu nuante diferite de alb, se doreste albirea permanenta a dintilor,
- Dintii au o pozitie inestetica ce poate fi rezolvata prin fatetare.
In cazul problemelor ce tin de pozitia inestetica se recomanda efectuarea unui control ortodontic inainte. Nu toate deformarile de pozitie ale unui dinte pot fi rezolvate printr-o astfel de interventie estetica.
Tocmai de aceea sunt si situatii in care nu se recomanda aplicarea fatetelor:
- Atunci cand dintii prezinta anomalii de structura, sunt extrem de erodati, au plombe sau carii mari.
- Atunci cand dintii de sus au pozitie defectuoasa in raport cu dintii de jos: se intalnesc in ocluzie inversa, sau cap la cap.
Fiind o procedura estetica minim invaziva, aceasta nu are ca bariera o limita de varsta.
Cu toate acestea, medicii recomanda ca procedurile de infrumusetare dentara sa nu fie realizate la varste fragede, decat in situatii de maxima necesitate.
Cum se ingrijesc fatetele dentare?
Imediat dupa aplicarea fatetelor dentare, tendinta generala este de hiperprotectie.
Avem senzatia ca nu ne spalam corect pe dinti, ca am ratat un spatiu interdentar, sau a intrat mancare in spatele fatetei.
Toate aceste aspecte maresc atentia acordata igienizarii orale. Am putea spune ca teama poate fi de folos in acest caz. Dincolo de ea, trebuie sa intervinta obisnuinta.
Un dinte ce are aplicata o fateta dentara nu necesita o ingrijire diferita fata de cea a unui dinte natural.
Fateta aplicata corect nu are nici un spatiu intre ea si dintele natural, asadar mancarea nu poate patrunde acolo. De aceea nu este necesar sa intervenim cu scobitori sau alte obiecte pentru a “scoate” alimente dintre cele doua parti.
Pentru curatare in profunzie si depasirea barierelor de “murdar” sau “fac ceva gresit”, medicii pot recomanda folosirea unui dus bucal.
Presiunea jetului de apa este asemanatoare cu cea folosita in cabinetele stomatologice, de aceea curatarea este eficienta.
Tehnica de periaj sau produsele utilizate nu necesita inlocuire. Igienizarea dentara se poate efectua precum in cazul dintilor naturali. De 2 ori pe zi, timp de doua minute, folosind pasta de dinti, apa de gura si ata dentara sau dusul bucal.
Alimentatia este un aspect important de care ar fi bine sa tinem cont. Desi fatetele dentare au o rezistenta destul de mare, accidentele se pot intampla oricui. De aceea ar fi bine sa:
- Evitam muscarea alimentelor dure in continuu: merele, perele, morcovii pot fi taiati si consumati in bucati, mestecand cu molarii.
- Evitam alimentele care coloreaza si pateaza dintiii. Daca nu pot fi eliminate complet, cafeaua, sucurile si bauturile colorate ar trebui consumate cu moderatie.
Cea mai eficienta metoda de ingrijire a fatetelor dentare ramane consultul stomatologic. Efectuat la 6 luni sau 1 an, acesta poate preveni aparitia cariilor si a complicatiilor dentare. De asemenea medicul poate efectua o igienizare profesionala eliminand tartrul de pe suprafata dintelui sau a fatetei dentare.