oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Cum ne sabotează dinții galbeni viața socială?

    Ca reacție la importanța exagerată pe care societatea contemporană o acordă înfăţişării exterioare, tot mai multă lume își dorește un zâmbet alb strălucitor. Asta pentru că zâmbetul este un mijloc de comunicare care trece de limitele limbajului.

    Zâmbetul ne definește și spune câte ceva despre caracterul nostru.

    Este limpede că dinții galbeni sabotează viața socială. Fără prea mare efort, dinții galbeni vor însemna pentru societatea noastră o delăsare față de propria persoană și o lipsă de respect față de cei din jur.

    Ce reprezintă modificarea culorii danturii?

    • Igienă orală deficitară – Placa bacteriană sau tartrul poate afecta în egală măsură culoarea dintelui natural. Acumularea de resturi pe suprafața dinților poate avea ca rezultat diverse colorații, aceasta fiind de obicei mai intensă în zonele mai greu de curățat, de exemplu în apropierea liniei gingivale.

    • Factorul genetic – Culoarea de bază a dinților unei persoane poate fi în mod natural mai galbenă, maro sau gri, mai mult sau mai puțin închisă, decât ale altor persoane din cauza moștenirii genetice.

    • Compusii închiși la culoare din alimente și băuturi. Cafeaua, ceaiul, vinul roșu, afinele, cola, tutunul, pot provoca colorarea dinților în galben, portocaliu sau maro. În cele mai multe cazuri, colorarea este generalizată, ceea ce înseamnă că ea tinde să afecteze dinții și zonele dintre ei.

    • Tratamentele stomatologice – Colorări în maro sau gri pot fi cauzate de schimbările care au avut loc în spațiul nervului dintelui, mai ales în timpul intervențiilor pe canal. De asemenea unele lucrări de restaurare dentare, se pot deteriora în timp ducând la colorări locale ale dinților, mai ales pe marginea zonelor restaurate.

    • Tratamentele îndelungate cu antibiotice – Petele de pe dinți pot fi galben-brun sau, eventual, albastru-gri, iar modelul poate apărea ca zone izolate sau linii, dar cel mai adesea implică benzi largi sau colorarea întregului dinte.

    • Micile traumatisme dentare – Fisurile în smalț, vor favoriza formarea petelor pe suprafața dintelui.

    • Vârsta – Cu înaintarea în vârsta, dinții sunt supuși acțiunii unor factori externi care duc la îngălbenirea sau pătarea acestora.

    În funcție de cauză și rezultatele vor fi diferite, igienă orală deficitară este principala cauză a modificării culorii danturii.

    Ce trebuie să clarificăm este faptul că pentru societate îngălbenirea dinților nu reprezintă numai igienă orală precară, ci reprezintă de fapt apariția plăcii dentare și a tartrului, care duc la apariția cariilor, a bolilor gingivale și în final la pierderea dinților.

    Semnalul este brutal, pentru că toată lumea a înțeles că a preveni este mai ușor și mai eficient decât a trata problemele dentare.

    Tipuri tehnologice de albire a dinților

    La sfatul medicului, dacă prevenirea funcționează și cauzele nu sunt dificile, o bună igienă orală zilnică poate avea rezultate foarte bune, iar tratamentul să fie făcut de pacient la domiciliu.

    Va fi implicată o periuță de dinți adecvată, dacă este una electrică să aibă sigur atât timer cât și program de albire. Ca de exemplu Periuța sonică reîncărcabilă cu sterilizator UV GTS2050UV Dr.Mayer sau Periuța electrică Oral-B Professional Care 3000 Cross Action

    La alegerea pastei de dinți se va urmări același scop, deci vom căuta o pastă de dinți pentru albire

    Un tratament profesional de albire se va face sctrict sub supravegherea medicului stomatolog, o parte importantă a acestui tratament fiind făcut în cabinetul stomatologic:

    1. Albirea profesională în cabinet cu lampa profesională de albire si gel cu peroxid de hidrogen sau peroxid de hidrogen. Este procedura cosmetică cea mai populară, cu cel mai mare grad de satisfacție al pacienților. Tehnica implică aplicarea peroxidului pe suprafața externă a dinților, după izolarea gingiilor cu o barieră protectoare, lampa aceelerând procesul de albire. Se pot obține până la 8 nuanțe mai deschise, iar procedeul dureaza circa 45 minute.

    2. Albirea profesională la domiciliu cu gutiere profesionale și gel de albire ce conține peroxid de hidrogen. În acest caz procedeul este mai îndelungat pentru că substanța de albire are o concentrație mai mică. Ea se aplică cu ajutorul unor gutiere în care se introduce gelul. Acesta trebuie păstrat pe dinți 4-6 ore pe zi, timp de 2 săptămâni. Practic există Kituri speciale, cu instrucțiuni precise, ușor de folosit precum Opalescence GO Patient Mini-Kit Mint 6%.

    În afara gutierelor, albirea dinților se mai poate face cu benzi și geluri. Gelul cu peroxid se aplică direct pe dinți cu ajutorul periuței sau prin intermediul unor benzi subțiri. Substanța de albire trebuie aplicată 1-2 ori pe zi, timp de 2 săptămâni.

    3. Albirea dinților cu laser. Este cea mai eficientă și mai sigură metodă, timpul de albire este de circa 20 minute și se obține până la 10 nuanțe mai alb. Dar este cel mai costisitor. Există o multitudine de tipuri de geluri care sunt folosite, în funcție de ele diferențiindu-se tehnologiile.

    Procedura de albire executată de către medicul stomatolog are cea mai mare eficienţă, deoarece se foloseşte cea mai mare concentraţie de peroxid: până la 38 %. Tratamentul poate dura în jur de 3 şedinţe, iar în urma acestuia pacienţii vor avea dinţi cu până la 3 – 8 nuanţe mai albi.

    Un alt lucru care trebuie menționat pacienților înainte de tratament este faptul că substanța de albire funcționează numai pe material organic. Ce înseamnă asta? După albire, toate reparațiile și protezele, adică implanturile și coroanele nu vor schimba culoarea, arătând destul de inestetic, culoarea lor fiind fixată după culoarea dinților din momentul lucrării. Prin urmare, se recomandă modificarea acestor lucrări vechi după tratamentul de albire. La tratarea cariilor înainte de albire, plombele vor fi făcute cu un material temporar care va fi schimbat ulterior cu unul definitiv.

    Dinții îngălbeniți sunt totuși doar o problemă de estetică, dacă după consult medicul stomatolog nu a găsit alte probleme de sănătate a dinților. El este cel ce trebuie să decidă și asupre remediilor în cazul dinților îngălbeniți, pentru că stratul de smalț este destul de subțire pentru a suporta diverse metode agresive de albire a dinților.