Odata cu toamna, apar si provocarile pe toate planurile. Nu doar acomodarea cu noile inceputuri este o prioritate ci si adaptarea la schimbarile bruste de temperatura.
Atunci cand este ba cald, ba frig, la intervale scurte de timp, intreg organismul poate fi afectat. Diminetile de toamna sunt cunoscute pentru “clantanitul dintilor” din cauza frigului, in timp ce dupa-amiezile aduc temperaturi placute.
Dantura noastra necesita atentie sporita la fiecare inceput de nou sezon. Astea presupune pastrarea rutinei de igienizare, dar si adoptarea unor obiceiuri noi.
Fie ca vorbim despre adulti, fie ca vorbim despre copii, cu totii avem nevoie de extra ingrijire in anotimpul rece.
Am pregatit pentru tine 4 pasi simpli care pot ajuta in prevenirea disconfortului si afectiunilor dentare provocate de schimbul de temperatura.
Introduceti produse pentru sensibilitate dentara in rutina voastra
Produsele pe baza de fluor protejeaza smaltul dentar si ii ofera o rezistenta sporita atat impotriva cariilor, cat si in cazul fluctuatiilor termice. Daca cel mic nu utilza pasta de dinti pentru copii, pe baza de fluor, inceputul toamnei este momentul potrivit sa introduce fluorul, cu moderatie.
Pentru adulti poate fi vorba doar despre pasta de dinti pentru sensibilitate dentara sau apa de gura. Se recomanda reinnoirea produsele de igiena orala cu unele ce contin fluor si agenti desensibilizanti.
Nu e nevoie de un periaj mai des, sau mai puternic, insa un aport mineralizant nu strica niciodata. Atentie, insa, ca dozele utilizate sa fie conform recomandarilor unui specialist.
La fiecare inceput de anotimp ar fi bine sa inlocuim vechea periuta de dinti. Cel putin pentru prima parte a sezonului rece nu ar fi rau sa introducem in rutina periute de dinti cu peri moi.
Fie ca sunt electrice sau manuale, pentru adulti sau copii, periutele de dinti trebuie sa fie prietenoase cu dintii si gingiile.
Adoptati o dieta alimentara echilibrata
Toamna cu temperatuile ei scazute ne influenteaza considerabil alimentatia. Tindem sa consumam mai multe mese grase, bogate, pline de carbohidrati.
In sezonul rece productia salivara scade, iar consumul de alimente nesanatoase poate eroda smaltul dentar mai rapid.
Frigul poate scadea interesul pentru activitati fizice si creste sedentarismul.
Cand suntem in cautarea unui loc cald, cautam si sa rontaim mai des.
Mai ales cand filmele in familie merg perfect cu cipsuri, popcorn si bauturi carbogazoase, nu?
Specialistii recomanda, asadar, atentie sporita la alimentatie. Este recomandat sa evitam gustarile formate din alimente prea dure sau bogate in zaharuri si acizi.
Hidratati-va!
Un pahar de apa este o idee grozava mereu. Mai ales atunci cand corpul nu mai poate produce singur hidratarea optima de care are nevoie.
Frigul este un inhibitor natural al productiei salivare. Acesta poate favoriza uscarea cavitatii bucale, impiedicand reducerea normala a bacteriilor.
In lipsa unei hidratari corespunzatoare acestea se pot depozita si inmulti mai usor.
Medicii recomanda consumul de lichide la temperaturi moderate.
Acestia nu interzic consumul bauturilor colorate precum ceaiul sau cafeaua. Insa recomanda moderatia si eliminarea zaharului din componenta. Bauturile acide ar trebui evitate.
In cazul in care simplul consum de lichide nu este de ajutor, exista produse intens hidratante, ideale pentru cavitatea bucala, precum gama Hydral.
Aceasta gama poate fi utilizata usor de intreaga familie.
Consultati un specialist
Cel mai important ramane consultul stomatologic. Pentru dintii sanatosi si nu numai, toamna si vara este recomandata efectuarea celor doua vizite periodice la medicul dentist.
Odata cu inceperea scolii sau reluarea activitatii profesionale, creste expunerea la virusi si bacterii. Acest lucru poate creste riscul aparitiei sau dezvoltarii cariilor.
Asadar, in sezonul rece dentistul este un aliat de nadejde. Poate ajuta la prevenire sensibilitatii dentare si depistarea problemelor in stare incipienta.
Evaluarea la timp a cavitatii bucale poate preveni afectiuni severe.
*Spune-ne ce ti-a placut si ce nu ti-a placut in textul de mai sus, printr-un comentariu. Imparte cu prietenii informatia si incurajeaza-I sa isi exprime parerea.
Daca te intereseaza un aspect anume, stomatologic sau de igiena dentara, da-ne de veste. Noi vom veni cu informatiile pe care le cauti, intr-un nou articol.