oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , , > Cum putem prelungi durata de viata a unei periute de dinti

    De cate ori nu te-ai intrebat: “Ce o fi cu periuta mea de dinti de se toceste atat de repede?”.

    Probabil te-ai gandit ca materialul din care e facuta, ori brandul ales nu sunt de calitate.  Desigur, aceasta poate fi o cauza, insa nu e intotdeauna principalul motiv al deteriorarii premature.

    Periuta de dinti este un instrument de igienizare caruia trebuie sa ii acordam o atentie sporita. De la modul in care o alegem si folosim, pana la felul in care o curatam si depozitam, toate sunt aspecte ce influenteaza durabilitatea.

    Pentru multi conteaza doar ca periuta de dinti sa curete, nu si cum arata aceasta.  Si nu ar fi nimic gresit daca aspectul periutei de dinti nu ar fi in stransa legatura cu eficienta acesteia.

    O periuta de dinti tocita va indeparta mai putina placa bacteriana decat una cu perii sanatosi. De asemenea, aceasta poate fi un mediu perfect pentru depunerea si inmultirea microbilor.

    Principalele cauze ale deteriorarii unei periute de dinti pot fi: presiunea prea mare in timpul utilizarii, curatarea acesteia si modul de depozitare. 

    De aceea exista cativa pasi importanti de ingrijire a periutei de dinti, pe care ar fi bine sa nu ii ratam.

    Daca suferim de afectiuni gingivale, ori ne confruntam cu sensibilitatea dentara, periuta de dinti ar trebui sa fie blanda cu aceste zone. De aceea, specialistii recomanda folosirea unei periute de dinti cu peri moi. In cazul ingrijirii post chirurgicale  filamentele pot fi moi sau foarte moi.


    1. Alege corect periuta de dinti

    De ce? O periuta de dinti mult prea dura poate rani zonele deja afectate. Mai mult, atunci cand nu ne place un lucru, tindem sa nu il mai folosim, ori sa il neglijam pana la deteriorare

    Daca periuta ta de dinti nu iti ofera confortul dorit in timpul utilizarii, alege-o pe cea corecta.

    2. Controlul presiunii este important

    Prea multa presiune aplicata in timpul periajului poate deteriora atat suprafata dentara, gingiile, cat si periuta de dinti. Daca obijnuiti sa frecati dintii apasand cu putere, periuta de dinti se poate toci din prima saptamana de utilizare. O periuta de dinti cu filamentele tocite nu mai poate curata eficient.

    Schimbarea obiceiurilor de igienizare poate fi greu de realizat. In acest caz, insa, solutia poate fi simpla. O periuta de dinti cu duritate medie sau mare, ofera senzatia de “ scarpinare” pe care majoritatea o asociaza cu dinti curati.  Asadar o presiune suplimentara nu mai este necesara.

    Atentie, insa, la punctual doi.

    3. Curatare, clatire, uscare

    Dupa fiecare utilizare este recomandat sa curatam temeinic filamentele periutei de dinti sub jet de apa calduta. Pot fi utilizate produse de igienizare speciale sau sapun lichid pentru a curata periuta de dinti. La final clatiti cu apa din abundenta.

    Dupa clatire periuta de dinti trebuie scuturata energic si pusa intr-un pahar sau suport special, in pozitie verticala.  Recomandat este ca periuta sa fie asezata cu spatele la chiuveta si la 1,5 m distanta de vasul de toaleta. Aceasta pozitie fereste produsul de stropii accidentali, vaporii de apa si bacterii excesive.

    O periuta de dinti se poate usca complet in 12 pana la 24 de ore. Din acest motiv, unii medici pot recomanda folosire a doua periute de dinti, una dimineata si cealalata seara.

    Uscarea mai rapida poate fi facilitata daca periuta de dinti este tinuta intr-un mediu deschis (nu dulapuri), ferita de cele mentionate anterior.

    In cazul in care folosesti o periuta electrica, trebuie sa stii ca ar fi mai usor de intretinut daca:

    • Dupa utilizare scoti capatul periutei si il clatesti separat de manerul acesteia, respectand acelasi procedeu ca in cazul periutei manuale
    • Pui periuta in suportul ei dupa uscarea completa. Daca dupa clatire punem capatul periutei la loc in maner, pe acesta se pot scurge stropi de apa. Un mediu ud favorizeaza inmultirea bacteriilor.
    • Dupa folosire stergi manerul periutei inainte de a-l pune in suport. Capatul de curatare trebuie uscat separat.

    In cazul in care utilizati periuta tip miswak simpla caltire si uscare sunt suficiente. Dupa 2 -3 utilizari capatul folosit trebuie scurtat.

    4. Si manerul este important

    Bacteriile daunatoare se pot depune pe intreaga suprafata a periutei de dinti, nu doar pe filamentele acesteia. Depunerile de calcar si microbi se intalnesc adesea la baza periutei de dinti, sau in jurul varfului.

    Daca periuta ta de dinti are diverse striatii pe maner, sa nu te mire de ce in timp pare sa isi schimbe culoarea.

    Bine ar fi ca,  o data pe saptamana periuta de dinti sa fie curatata in intregime. Pot fi folosite produse anticalcar pentru maner, sau poate fi curatata in intregime cu apa si sapun lichid.

    Se recomanda stergerea manerului inainte de a-l pune in pahar sau suport, pentru a evita formarea unui mediu ud.

    Daca utilizezi o periuta electrica, intretinerea si curatarea ei sunt usor diferinte si le-am descries pas cu pas, aici.

    5. Dezinfectare sau sterilizare

    Specialistii recoamnda ca, macar o data pe luna, sa dezinfectam periuta de dinti  folosind produse special destinate. In lipsa lor pot fi utilizate apa de gura atiseptica, alcoolul sanitar, sau apa oxigenata(3%) diluata cu apa plata(97%).

    Periuta de dinti se lasa in astfel de solutii  intre 5 si 10 minute, dupa care se clateste din abundenta.

    Daca un astfel de procedeu ti se pare complicat, poti alege varianta de sterilizare folosind lapi  UV, sau poti achizitiona o periuta de dinti electrica cu sterilizator UV, precum aceasta.

    Oricare ar fi tipul de periuta preferat, curatarea  ei este un element important pentru un zambet sanatos.

    Nu uita sa schimbi periuta de dinti la fiecare 3 luni, atunci cand prezinta semne majore de uzura, sau dupa fiecare episod de boala.