Vârsta nu este un obstacol pentru un aparat dentar, dinții sănătoși pot fi îndreptați la orice vârstă. Tratamentul ortodontic nu este este doar o decizie cosmetică și la modă, este o investiție înțeleapta în favoarea sănătații dinților, a sănătații fizice și emoționale. În zilele noastre, mulți tineri aleg aparate dentare cu bracket-uri colorate, care să le redea atât sănătatea dentară, dar să îi ajute și să se simtă bine în pielea lor.
Tratamentul ortodontic este o modalitate de îndreptare și aliniere a dinților, de îmbunătațire a imaginii danturii și a modului în care aceasta funcționează. Tratamentul ajută la îmbunătățirea sănătații pe termen lung a gingiilor, dinților și maxilarelor, prin uniformizarea presiunii pe toți dinții.
Majoritatea persoanelor asociază dinții albi și egali cu frumusețea și sănătatea. Dacă dinții tăi nu sunt drepți, ar trebui totuși să te gândești la un tratament cu aparate dentare, atât din motive estetice, cât și pentru sănătatea ta orală.
Dacă eviți să mergi la un medic ortodont pentru un consult, poți urma câțiva pași, care să te ajute sa iei decizia corectă. Ar trebui să porți aparat dentar sau nu?
1. Examinează-ți cu atenție dinții – Uite-te după dinții strâmbi sau înghesuiți, după cei înclinați, suprapuși sau poziționați mult în exterior față de ceilalți. Pentru a determina dacă dinții tăi sunt înghesuiți, folosește ața dentară. Dacă aceasta trece foarte greu printre dinți, aceștia ar putea fi mult prea apropiați.
Dacă ai o respiratie urât mirositoare după ce te-ai spălat pe dinți și după ce folosești ața dentară, este semn că bacteriile nu pot fi îndepartate cum trebuie, fiind bine prinse între dinții aglomerați, deci este nevoie de aparat dentar.
Înghesuirile dentare reprezintă cea mai comună problemă ce poate fi rezolvată cu ajutorul unui tratament cu aparate dentare.
2. Înțelege cum îți poate afecta malocluzia dantura – Malocluzia dentară înseamnă o poziționare incorectă a dinților, care afectează modul în care mușcăm și, după un timp, sănătatea dentară.
Practic, dinții nu respectă alinierea corectă a danturii (ocluzia), prezintă spații, zone înghesuite și forme diferite față de ceilalți dinți. Ocluzia dentară se referă la modul în care se întâlnesc dinții superiori cu cei inferiori, atât static cât și dinamic.
Dinții strâmbi și înghesuiți sunt dificil de curățat, chiar și de către profesioniștii dentari. Rezultatul este că placa bacteriană, se va acumula și depune pe dinți, într-un mediu favorabil, ducând la apariția tartrului, a cariilor și a afecțiunilor gingivale, care, netratate, provoacă parodontoză.
Cauzele pot fi multiple:
- moștenirea genetică – unele persoane au gura mult prea mică, suportul osos al dinilor cu probleme, maxilare inegale…
- erupția molarilor de minte
- folosirea suzetei dupa vârsta de doi ani sau hrănirea cu biberonul mult după depășirea fazei de bebeluș.
3. Uită-te după dinții prea spațiați. – Înghesuirile dentare nu sunt singura problemă și dinții lipsă, dinții mici sau spațiile mari dintre dinți pot afecta mușcătura și poziția dinților. Și această problemă este una din cele mai frecvente, abordate prin tratamentul cu aparate dentare.
4. Examinează-ți mușcătura.- Când muști, dinții trebuie să se potrivească perfect. Dacă între dinții de sus și cei de jos rămâne un spațiu mult prea mare sau dacă aceștia ies cu mult în fața celorlalți, s-ar putea să nu ai o mușcătură corectă. Acest lucru se poate rezolva într-un cabinet stomatologic, cu ajutorul unui aparat dentar.
- Ocluzia dentară inversă –dinții frontali inferiori sunt poziționați în fața celor frontali superiori
- Supraocluzie verticală –dinții frontali superiori ies cu mult în fața celor frontali inferiori
- Ocluzie adâncă –dinții superiori acoperă cu mult pe cei inferiori
- Ocluzie deschisă –dinții superiori și inferiori frontali rămân la distanță când cei din spate sunt în contact
- Înghesuiri dentare –apar atunci când dinții nu au loc să erupă
- Malocluzie pe linia mediană –centrul dinților superiori nu se suprapune cu cel al dinților inferior.
5. Consecințele unei mușcături incorecte – Când mușcătura este nealiniată, șansele ca placa bacteriană și resturile alimentare să îți afecteze dinții și gingiile, cresc. Iar ele pot duce la boli parodontale, gingivită, abcese dentare, și chiar pierderea dinților.
- dificultățile în timpul mestecatului pot duce la dureri de maxilar și probleme gastrointestinale
- când maxilarul superior şi cel inferior nu sunt bine aliniate pe lângă faptul că apar probleme cu masticaţia, mai pot apărea probleme digestive, dureri de cap sau chiar dureri de spate, fracturi/uzuri ale dinților
- tensiunile la nivelul mușchilor pot cauza dureri frecvente de cap
- supraocluzia îți poate afecta gingia
6. Analizează cât de des îți rămân resturi alimentare între dinți
Resturile alimentare rămase, în mod frecvent, între dinți creează un paradis pentru bacteriile orale care duc la apariția afecțiunilor gingivale și a cariilor. Aparatele dentare ajută la eliminarea spațiilor dintre dinți în care se acumulează bacteriile și alimentele.
7. Analizează-ți respirația
Respirația urât mirositoare, chiar și după o igienă dentară corectă (periaj, ață dentară, apă de gură), poate fi un semn că bacteriile rămân între dinții strâmbi sau înghesuiți. Problema poate fi rezolvată ușor, din timp, dacă în cadrul vizitei la medicul dentist acesta îți spune că ai nevoie de un tratament cu aparate dentare.
8. Ascultă cum vorbești
Dacă obsevi o ușoară sâsâială în timpul vorbirii, aceasta poate fi cauzată de malocluzie sau dinți incorect aliniați. Și acest defect se poate rezolva cu ușurință, în cabinetul stomatologic, prin purtarea unui aparat dentar pentru alinierea corectă a dinților și a maxilarului.
9. Suferi de dureri de maxilar
Un maxilarul incorect aliniat, poate pune presiune, provoacând tensiuni inegale pe articulația temporo-mandibulară. Dacă suferi periodic de dureri în această zonă, ar trebui să te adresezi unui medic ortodont. Este posibil să ai nevoie de un aparat dentar pentru a corecta poziția maxilarului.
Simpla ta analiza asupra dinților, nu este suficientă pentru a da un diagnostic corect. Este nevoie să mergi într-un cabinet stomatologic, să soliciți un consult medicului dentist. Acesta îţi va spune dacă e necesar să te vadă un medic ortodont.
Primul pas este o examinare completă la ortodont, ce include radiografii și mulaje ale danturii. Apoi medicul ortodont va stabili tratamentul și modul în care acesta va decurge. Pentru succesul tratamentului, este foarte importantă determinarea pacientului și contactul strâns al acestuia cu ortodontul, precum și păstrarea unei igiene corecte.