Blog Oralix - periute electrice si igienca dentara

De ce apar durerile dentare în timpul sarcinii?

Written by blog-admin | Jan 12, 2018 1:40:08 PM

Femeile însărcinate reprezintă o categorie aparte de pacienţi, căreia medicul stomatolog trebuie să îi acorde o atenţie deosebită. În timpul sarcinii se produc o serie de modificări fiziologie, iar precauţiile luate de medicul stomatolog urmăresc pe de o parte sănătatea buco-dentară a mamei şi pe de altă parte sănătatea buco-dentară a viitorului copil.

Cu toții știm că o parte a femeilor însărcinate trec printr-o mulțime de experiențe mai puțin plăcute pe parcursul celor 9 luni. Printre acestea se numară și durerile de dinți, dureri care pot apărea atât datorită modificărilor fiziologice prin care viitoarele mame trec în această perioadă cât și din multe alte motive. De asemenea, acest tip de durere poate apărea și datorită altor factori, precum carii netratate la timp, probleme gingivale, sensibilitate mărită la periere sau chiar fracturi ale dinților.

Indiferent de problema dentară avută, chiar dacă sunteți însărcinată, trebuie să consultați medicul stomatolog. 

Disconfortul pe parcursul sarcinii devine tot mai pronunțat odată cu creșterea bebelușului.

Se poate, totuși, ca o nouă sursă de disconfort să apară pe parcursul celor nouă luni. Multe femei gravide se plâng de dureri de dinți în sarcină.

Probleme dentare în timpul sarcinii

Gingivita de sarcină reprezintă un fenomen specific femeilor însarcinate. Afecțiunile gingivale își fac în general apariția în primul trimestru al sarcinii, până prin luna a treia, datorită unor disfuncții hormonale. Schimbările hormonale ce au loc în corpul dumneavoastră în perioada sarcinii sunt principala cauză de apariție a durerilor de dinți în sarcină și a sensibilității gingiilor. Hormonii de sarcină afectează de fapt modul în care organismul reacționează la bacterii, ceea ce poate duce la infecții parodontale și dureri de dinți sau de gingii. De asemenea, acestea pot să atingă cote maxime în prima parte al ultimului trimestru din perioada sarcinii numindu-se tumora  de  sarcina. Partea bună este că în primele zile de dupa naștere această afecțiune poate să dispară complet.

  • Cariile, datorită creșterii fluxului de sânge, au o frecvență mult mai mare în timpul sarcinii cu pâna la 25%, mai ales în prima perioadă. Totodată, datorită sensibilității sporite, cariile netratate pot cauza dureri dentare mult mai mari decât în mod normal. Corpul tău este suprasolicitat pentru a putea susține micuțul bebeluș ce crește în pântecele tău. Acest proces duce la creșterea fluxului de sânge în organism. Acest flux crescut de sânge poate duce la gingii sensibile, umflate care sunt delicate la atingere.
  • Hiperestezia dentinară este o afecțiune caracterizată prin dureri intense activate de stimuli precum cald, rece dulce sau acru.
  • Boala paradontală afectează țesuturile de susținere a dintelui, putind apărea mobilitate dentară de gradul 1 sau 2.

Metode de tratament ale durerii dentare în timpul sarcinii

  • Dacă aveți probleme de sensibilitate sporită sau chiar sângerări ale gingiilor este bine să folosiți o pastă de dinți concepută special pentru dinți sensibili și care totodată poate ajuta la înlăturarea inflamațiilor care apar la nivelul gingiilor. De asemenea, puteți încerca să utilizați și o periuță de dinți cu peri mai moi, fabricați din fibre naturale. Astfel veți scădea șansa ca gingiile dumneavoastră să sângereze.
  • Dacă aveți carii care vă deranjează din ce în ce mai mult, este recomandat un tratament fie cu carcater local, fie prin administrarea unor medicamente care nu afectează sub nici o formă sarcina dumneavoastră, cu acceptul medicului ginecolog.
  • Un alt factor care poate aduce după sine durerea dentară în timpul sarcinii este infecția dinților. Aceste infecții sunt foarte periculoase, deoarece dacă nu sunt tratate la timp se pot extinde și implicit pot afecta sarcina. Informați de urgență medicul stomatolog despre aceste afecțiuni și totodată nu uitați să mentionați că sunteți gravidă.
  • Este ideal ca intervențiile stomatologice să fie evitate pe cât posibil în timpul sarcinii, mai ales în primele trei luni, deoarece această perioada este una foarte importanta pentru dezvoltarea optimă a bebelușului. Așadar, este bine să vă asigurați că aveți dinții sănătoși deoarece aceștia pot să fie afectați în timpul sarcinii și implicit să vă provoace dureri.

Cum să vă păstrați dantura sănătoasă în timpul sarcinii

Deși sarcina poate limita o parte din intervențiile medicamentelor folosite adesea pentru tratarea dinților și gingiilor, cu o grijă sporită și atenție, vă puteți menține zâmbetul sănătos în timpul celor 9 luni de sarcină. Menținerea tuturor obiceiurilor importante de igienă pe care le-ați dobândit până acum, vă va menține dantura sănătoasă și fără durere.

  • Alegeți o perie moale. Dinții sensibili necesită o periere delicată. O perie de dinți cu perii moi curăță dinții delicat pentru a reduce durerea și sângerarea gingiilor în viitor. Este important, ca și până acum, să efectuați un periaj corect, cu atenție sporită la gingii.
  • Țineți cont de alimentele care vă declanșează sensibilitatea. Ați experimentat o durere de dinți în timp ce ați băut ceai fierbinte sau ați mâncat o înghețată? Cel mai bine este să evitați alimentele și băuturile la temperaturi extreme. În majoritatea cazurilor, sensibilitatea la nivelul gingiilor dispare după sarcină, astfel încât după naștere ar trebui să puteți reveni la vechile obiceiuri de consum.

Încercați, pe cât posibil, să reduceți cantitatea de dulciuri pe care o consumați. Zahărul hrănește bacteriile din gură, ceea ce poate duce la apariția cariilor și la durere de dinți în sarcină.

  • Vizitați medicul dentist. Chiar dacă sunteți însărcinată, nu folosiți sarcina ca scuză pentru a evita verificarea regulată a dinților dumneavoastră. Vizitele la medicul dentist sunt foarte importante mai ales în această perioadă, de schimbări majore. Aceasta vă poate păstra zâmbetul sănătos chiar și atunci când nu vă așteptați. Doar asigurați-vă că ați reamintit medicului dentist că sunteți însărcinată, deci puteți lua măsuri de precauție adecvate, cum ar fi renunțarea la radiografiere.

Este adevărat că sarcina înseamnă o perioadă de schimbare, în special pentru corpul dumneavoastră. Dar nu trebuie să acceptați să suferiți nici un disconfort oral. Vorbiți cu medicul ginecolog pentru sugestii de medicație pe care o puteți lua în siguranță. Cu îndrumare profesională consistentă și îngrijire personală, veți putea să vă bucurați de sarcină fără a vă îngrijora de efectele secundare ce pot avea efect asupra danturii.

Suntem siguri că așa cum vă gândiți la sănătatea dumneavoastră, v-ați gândit de nenumărate ori și la sănătatea bebelușului vostru. Probabil că ați luat în calcul recoltarea de celule stem la naștere. Este foarte bine să vorbiți din timp cu doctorul dumneavoastră despre opțiunea și despre tehnica de recoltare a celulelor stem.