Femeile însărcinate reprezintă o categorie aparte de pacienţi, căreia medicul stomatolog trebuie să îi acorde o atenţie deosebită. În timpul sarcinii se produc o serie de modificări fiziologie, iar precauţiile luate de medicul stomatolog urmăresc pe de o parte sănătatea buco-dentară a mamei şi pe de altă parte sănătatea buco-dentară a viitorului copil.
Cu toții știm că o parte a femeilor însărcinate trec printr-o mulțime de experiențe mai puțin plăcute pe parcursul celor 9 luni. Printre acestea se numară și durerile de dinți, dureri care pot apărea atât datorită modificărilor fiziologice prin care viitoarele mame trec în această perioadă cât și din multe alte motive. De asemenea, acest tip de durere poate apărea și datorită altor factori, precum carii netratate la timp, probleme gingivale, sensibilitate mărită la periere sau chiar fracturi ale dinților.
Indiferent de problema dentară avută, chiar dacă sunteți însărcinată, trebuie să consultați medicul stomatolog.
Disconfortul pe parcursul sarcinii devine tot mai pronunțat odată cu creșterea bebelușului.
Se poate, totuși, ca o nouă sursă de disconfort să apară pe parcursul celor nouă luni. Multe femei gravide se plâng de dureri de dinți în sarcină.
Probleme dentare în timpul sarcinii
• Gingivita de sarcină reprezintă un fenomen specific femeilor însarcinate. Afecțiunile gingivale își fac în general apariția în primul trimestru al sarcinii, până prin luna a treia, datorită unor disfuncții hormonale. Schimbările hormonale ce au loc în corpul dumneavoastră în perioada sarcinii sunt principala cauză de apariție a durerilor de dinți în sarcină și a sensibilității gingiilor. Hormonii de sarcină afectează de fapt modul în care organismul reacționează la bacterii, ceea ce poate duce la infecții parodontale și dureri de dinți sau de gingii. De asemenea, acestea pot să atingă cote maxime în prima parte al ultimului trimestru din perioada sarcinii numindu-se tumora de sarcina. Partea bună este că în primele zile de dupa naștere această afecțiune poate să dispară complet.
Metode de tratament ale durerii dentare în timpul sarcinii
Cum să vă păstrați dantura sănătoasă în timpul sarcinii
Deși sarcina poate limita o parte din intervențiile medicamentelor folosite adesea pentru tratarea dinților și gingiilor, cu o grijă sporită și atenție, vă puteți menține zâmbetul sănătos în timpul celor 9 luni de sarcină. Menținerea tuturor obiceiurilor importante de igienă pe care le-ați dobândit până acum, vă va menține dantura sănătoasă și fără durere.
Încercați, pe cât posibil, să reduceți cantitatea de dulciuri pe care o consumați. Zahărul hrănește bacteriile din gură, ceea ce poate duce la apariția cariilor și la durere de dinți în sarcină.
Este adevărat că sarcina înseamnă o perioadă de schimbare, în special pentru corpul dumneavoastră. Dar nu trebuie să acceptați să suferiți nici un disconfort oral. Vorbiți cu medicul ginecolog pentru sugestii de medicație pe care o puteți lua în siguranță. Cu îndrumare profesională consistentă și îngrijire personală, veți putea să vă bucurați de sarcină fără a vă îngrijora de efectele secundare ce pot avea efect asupra danturii.
Suntem siguri că așa cum vă gândiți la sănătatea dumneavoastră, v-ați gândit de nenumărate ori și la sănătatea bebelușului vostru. Probabil că ați luat în calcul recoltarea de celule stem la naștere. Este foarte bine să vorbiți din timp cu doctorul dumneavoastră despre opțiunea și despre tehnica de recoltare a celulelor stem.