Îngrijirea sănătății orale implică periajul dentar, folosirea aței dentare pentru curățarea spațiilor interdentare și a gingiilor, dar și raclajul limbii.
O limbă sănătoasă are, în mod normal, o culoare rozalie. Orice depunere albicioasă sau gălbuie la nivelul limbii indică prezența unor toxine sau bacterii.
1. Ce înseamnă limba încărcată
Dacă dimineața, la trezire, suprafața limbii este acoperită de o peliculă albicioasă sau gălbuie exista posibilitatea existenței unei infecții sau a unor probleme la nivelul sistemului digestiv, al rinichilor ori al intestinelor. Astfel:
– dacă pelicula albicioasă/gălbuie se întinde spre rădăcina limbii, ea poate indica un nivel de toxine mai ridicat în intestinul gros;
– încărcarea limbii pe centrul ei semnalizează un nivel ridicat de toxine la nivelul intestinului subțire;
– depozitul albicios pe suprafața limbii poate indica o indigestie;
– depozitul gălbui poate indica o tulburare digestivă, o infecție sau o inflamație în organism.
Așa numita limbă geografică poate fi motivul unui miros neplăcut al gurii. În afara depozitului albicios pe suprafața limbii, la o examinare mai atentă putem vedea fisuri și crăpături în care s-au acumulat tot felul de bacterii și germeni care se înmulțesc constant. Dacă nu sunt eliminate la timp, aceste acumulări pot provoca probleme în toată cavitatea bucală.
De multe ori, aspectul gălbui al limbii este însotit de febră deoarece apare în timpul răcelilor banale şi dispare imediat odată cu vindecarea. Încărcarea limbii este adesea provocată de o dezvoltare excesivă a candidei din cauza unui pH bucal acid, provocat de un reflux gastro-esofagian accentuat.
Alte cauze care pot duce la așa numita „limbă incărcată” sunt: deshidratarea, probleme hepatice sau biliare, fumatul, alergiile, sarcina, lipsa de vitamine din complexul B sau de fier, psoriazisul, sifilisul, dezechilibrul florei intestinale, insuficiența renală cronică, problemele dentare, consumul de alcool, constipația, diabetul zaharat, intoxicația cu mercur și unele medicamente ca steroizii, antiacizii sau antibioticele.
Indiferent de culoarea pe care o are, acest depozit este plin de toxine, reziduuri și bacterii pe care organismul încearcă să le elimine. De aceea curățarea limbii de aceste substanțe dăunătoare este absolut necesară. Dacă este reînghițită, această depunere devine o sursă de toxine pentru ficat. De asemenea, în paralel, se urmărește eliminarea cauzelor care duc la încărcarea limbii prin procedee specifice fiecărei afecțiuni.
2. Beneficiile curățării limbii
Prin eliminarea depunerilor de pe limbă, adică prin eliminarea stratului alb, dispare mirosul neplăcut al gurii, așa numită halenă, senzațiile gustative devin mai clare și ai mai multă energie deoarece ficatul este mai puțin solicitat.
– Eliminarea mirosului neplăcut al gurii – înseamnă eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală, bacterii care sunt produse în procesul de descompunere a celulelor alimentelor. Această reacție chimică naturală produce un miros foarte greu. Curățarea limbii te ajută să elimini milioanele de particule de alimente și de bacterii blocate în fisurile limbi care provoacă halena.
– Îmbunătățirea sănătății dinților – prin eliminarea bacteriilor de la nivelul limbii, scade prezența bacteriilor la nivelul întregii cavități bucale. Aceste bacterii sunt responsabile de apariția cariilor și pot duce la apariția unor infecții.
– Ameliorarea simțului gustului – este beneficiul imediat al îndepărtării stratului gros de bacterii ce separă alimentele de papilele gustative. O bună curățare a suprafeței limbii îți dă posibilitatea să savurezi alimentele și să simți toate aromele acestora.
– Prevenirea reabsorbției toxinelor – când dormi, corpul încearcă să scape de toate toxinele și produșii chimici nedoriți ce plutesc în sistem. Când nu îți cureți limba, acel strat gros și alb de toxine riscă să fie înghițit odată cu saliva, introducându-le înapoi în sistem. Curățarea limbii și a dinților dimineața la trezire este, din acest moment, primul lucru recomandat.
– Stimularea organelor interne – este făcută odată cu curățarea limbii pentru că, la fel ca în cazul tălpilor, terminațiile de la nivelul limbii sunt o oglindă a organelor interne. Atingerea acestor terminații prin periere stimulează activitatea inimii, splinei, vezicii biliare și a ficatului.
3. Metode de curățare a limbii
Pentru a curăța limba s-au folosit de-a lungul timpului periuța de dinți, lingurița sau produse ca mălaiul sau uleiul alimentar.
Periuța de dinți este într-o mare măsură eficiență, însă fiindcă este făcută pentru a acționa pe suprafața netedă a dinților nu va este întocmai recomandată pentru suprafața rugoasă, cu pori mici a limbii.
Lingurița este mai eficientă pentru raclare dar trebuie mânuită cu atenție din cauza duritații.
Atât periuța de dinți cat și lingurița se clătesc foarte bine după fiecare folosință.
Raclarea limbii se face și mestecând bine o linguriță de mălai sau de ulei alimentar, timp de 5-10 minute. Se scuipă și se clăteste gura cu apă, după care se folosește lingurița sau periuța de dinți. În afara faptului că metoda durează destul de mult timp, trebuie să fiți și foarte atenți să nu înghițiți. Toate produsele folosite, mălaiul, uleiul sau apa de clătire s-au încărcat, de-a lungul acestui proces, cu toxine.
4. Instrumentele folosite pentru curățarea limbii
Aveți trei opțiuni pentru curățarea limbii:
– Un răzuitor, racletă, pentru limbă este metoda tradițională de curățare a limbii. Astăzi, puteți cumpăra răzuitoare și raclete din plastic sau metal. Pur și simplu asezați marginea instrumentului pe partea din spate a limbii și trageți ușor racleta înainte.
– Folosirea unei periuțe de dinți obișnuite pentru curățarea limbii este foarte comună. Atenție, însă, nu este și cea mai eficientă soluție.
– A treia alegere pentru curățarea limbii este o perie specială, cu peri moi, concepută pentru a curața micile crapături ale limbii. Un exemplu în acest sens este periuta pentru curatarea limbii Halita Tongue Cleaner blister Dentaid.
5. Sfaturi suplimentare pentru curățarea limbii
– Clătește limba înainte și după utilizarea metodei de curățare alese.
– Începe curățarea din partea din spate a limbii spre vârful limbii.
– Curăță întreaga suprafață de sus și lateralele limbii, nu doar centrul ei. Este posibil să fie necesar să utilizezi aceeași metoda aleasă de câteva ori, pentru a curăța adecvat întreaga limbă.
– Clătește peria sau racleta după utilizare pentru a elimina bacteriile și orice resturi alimentare.
– Clătește gura după curățarea limbii.
Curățarea limbii este o practică foarte sănătoasă care trebuie făcută zilnic, cu precădere dimineața, după trezire. Este un obicei simplu de deprins de care depinde, însă, sănătatea noastră orală și nu numai.