oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Detartrajul dentar- de ce și când

    Cred că pentru toți este deosebit de plăcută, senzația de prospețime oferită de un periaj dentar eficient: dinți curați, netezi și lucioși, precum și respirația plăcut mirositoare.

    Nu același lucru se întâmplă când periajul zilnic nu poate îndepărta zonele cu tartru de pe suprafața dinților. Tartrul nu se îndepărtează de la sine. Cea mai eficientă soluție pentru îndepărtarea lui o reprezintă detartrajul.

    Ce este detartrajul dentar

    Deși în aparență feriți de orice pericol, dinții, fiind scăldați mai tot timpul în salivă, sunt astfel, mereu în proximitatea bacteriilor. Ele favorizează depunerea de placă bacteriană pe suprafața dinților, mineralizarea și fixarea acesteia.

    Până când? Până te hotărești să faci un detartraj dentar.

    Detartrajul dentar este o procedură stomatologică prin care se îndepărtează tartrul de pe suprafața dinților folosind:

    • instrumente ultrasonice
    • instrumente manuale
    • aer comprimat

    De multe ori aceste metode se pot folosi combinat.

    De ce detartraj dentar

    1.  Previne bolile paradontale

    Tartrul este primul indicator al dezvoltării bolii paradontale, paradontoza. În general, tartrul nu se depune pe incisivii centrali de sus, întrucât aceștia sunt cei mai folosiți și se curăță cel mai ușor. Măselele de sus si de jos, precum și incisivii centrali și laterali de jos sunt dinții cei mai predispuși la formarea tartrului.

    Pentru că igienizarea bucală zilnică nu este eficientă în totalitate, periodic trebuie facut un detartraj pentru a avea iar, dinții curați.

    2. Detartrajul prelungește viața dinților

    Detartrajul curăță dinții și astfel posibilitatea de apariție a cariilor va scadea simțitor. Multe legende urbane, atenționează despre slăbirea rădăcinilor și subțierea smalțului datorită detartrajului. Sunt doar povești: smalțul, ca și gingiile sunt mult mai afectate de prezența și depunerea tartrului. Mai mult decăt atât, experiența a dovedit că detartrajul, este una dintre cele mai importante și utile descoperiri în materie de sănătate dentară.

    3. Este mai ieftin decât tratarea dinților bolnavi

    În ultimii ani, detartrajul a devenit tot mai accesibil, deoarece prețurile sunt avantajoase, iar rezultatele excelente. În altă ordine de idei, costul detartrajului este mult mai ieftin, decât al unui tratament dentar, mult mai eficient și incontestabil mai suportabil.

    Când facem detartraj dentar

    Pentru o dantură sănătoasă și o respirație plăcută, igienizarea dentară trebuie făcută de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, dar de multe ori și după anumite mese cu alimente mai speciale. Aceste periaje nu vor inlătura 100% tartrul de pe dinți, rămânând potențialul pericolul al apariției unor probleme dentare.

    În funcție de cum vă cunoașteți, de cât de puternică este salivația și de cât de mult tartru se depune pe dinți, de alimentația și metabolismul dumneavoastră, de corectitudinea periajului și de sfatul medicului stomatolog, trebuie să programați periodic un detartraj, dar nu mai mult de două ori pe an.

    Detartrajul cu ultrasunete

    În timpul procedurii, depozitele de tartru subgingival sunt eliminate, iar sângerarea și inflamația sunt reduse. Vibrațiile pe care le emite dispozitivul nu sunt deloc agresive. Aceste vibrații produc unde, care determină ca blocul de tartru să se desprindă de suprafața dinților, fără să afecteze structurile dentare sau gingivale. Nu presupune anestezie și nu doare. Totodată, curață zonele subgingivale, care sunt greu de explorat. Nu dispune de efecte secundare.

    Detartrajul manual

    Detartrajul manual este folosit pentru tartrul depus pe suprafetele dentare acoperite de gingie. Pentru aceasta se folosesc instrumente active, acționate de-a lungul suprafețelor radiculare. Ele dau o senzație de ușor disconfort pacientului, datorită presiunii pe suprafața dintelui, ce trebuie exercitată pentru îndepărtarea blocurilor de tartru.

    Detartraj cu aer comprimat

    Detartrajul cu aer comprimat sau sonic îndepărtează blocul de tartru cu ajutorul unui jet de apă sub presiune. Este mai puțin eficient decât celelalte metode.

    După detartraj se continuă cu un periaj profesional, deoarece în urma detrartajului mai pot rămâne totuși, mici depozite pe suprafața dintelui, care dacă nu sunt îndepărtate vor fi baza pentru noi depuneri de tartru.

    Sedința de profilaxie se încheie cu aplicarea pe dinți a unui jet de apă, aer și bicarbonat de sodiu, așa numitul airflow. Airflow este de fapt o sablare a dintelui, ce are ca efect îndepărtarea resturilor rămase în urma detartrajului. De asemenea, se obține o netezire perfectă a dinților și un ușor masaj gingival, amândouă extrem de benefice.