Gingivita este afecțiune foarte frecventă, caracterizată de înroșirea și umflarea gingiilor, uneori chiar sângerări, produsă de depunerea treptată a plăcii. Problemele gingivale pot păcăli cu ușurință, deoarece nu provoacă nici o durere. Dacă depistați o depunere lipicioasă, incoloră, albă sau galbenă pe suprafața dinților și a gingiilor, înseamnă că există placă. Placa bacteriană este începutul bolii gingivale.
Dacă nu este tratată, gingivita poate duce la paradontoză, infecție avansată a gingiilor care provoacă slăbirea și chiar căderea dinților. În același timp, boala este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cardiace.
Tratamentul presupune existența și cultivarea unei rutine sănătoase privind igiena orală, care să implice periajul dentar cu regularitate, folosind o periuță de dinți adecvată; folosirea zilnică a aței dentare și a apei de gură; un control stomatologic periodic, urmat, eventual, de îndepărtarea plăcii de către dentist. Dar nu numai atât…
Dieta și obiceiurile alimentare pot influența în bine sau în rău, starea de sănătate a gingiilor. Afecțiunile gingivale debutează ca o infecție. O dietă săracă în substanțe nutritive slăbește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Pentru a evita și trata această problemă, mâncați mai multe fructe și legume proaspete. De multe ori sângerarea gingiilor poate fi datorată deficitului de vitamina C. O dietă echilibrată înseamnă un organism sănătos, dar și gingii sănătoase.
1. Evitați băuturile răcoritoare, mai ales dacă au zahăr și sunt acide, pentru că ele erodează smalțul dinților, contribuie la formarea plăcii și la apariția gingivitei. În plus au tone de produse chimice dăunătoare sănătății, și contribuie la creșterea în greutate.
2. Lăsați-vă de fumat, care reduce cantitatea de salivă și produce o lipsă de oxigen la nivel celular în gingie. Astfel, pe lânga faptul că produce îngălbenirea dinților și produce o respirație urât mirositoare, este în mod constant legat de toate bolile dentare și ale gingiilor.
3. Mestecați gumă de mestecat fară zahar, care vă ajuta la împrospătarea respirației și la curățarea gurii, prin producerea unei cantități sporite de salivă.
4. Evitați bomboanele mai ales cele gen „bomboane de supt”, care sunt deosebit de dăunătoare, stând în gură o lungă perioadă de timp. La fel chipsurile, crackers-i, cookie-urile, fructele uscate, prăjiturile…..
5. Renunțați la zahăr, chiar dacă zaharurile reprezintă o sursă importantă în aportul zilnic de energie. Zahărul reprezintă cauza numărul 1 în formarea plăcii bacteriene. În combinație cu bacteriile din cavitatea bucală, acesta începe să fermenteze și creează un acid care atacă dinții. Placa bacteriană, o dată formată determină o listă întreagă de probleme dentare, de la sângerarea gingiilor și până la apariția cariilor dentare.
6. Pentru o bună sănătate dentară, consumați alimente cu conținut scăzut în zaharuri și amidon. Asigurați-vă o dietă bogată în fibre și lactate, gen iaurt și brânză. De asemenea, ronțăitul rădăcinoaselor, gen morcovi sau țelină sau consumul de branză la sfârșitul mesei, vor îndepărta resturile alimentare de la mese și vor ține gingivita la distanță.
Pe lângă natura alimentelor pe care le consumăm, este relevant și momentul în care le consumăm. Dulciurile se consumă la masa principală, și nu între mese, pentru că în timpul mesei secreția de salivă crește și astfel majoritatea acizilor sunt neutralizați. La fel evitați consumul între mese de băuturi acidulate sau dulci, înlocuiți-le cu apă sau chiar lapte.
La fel de importantă este și structura alimentelor
Optați pentru o dietă variată și diversificată, bogată în fructe și legume, vegetale cu frunze verzi, carne și cereale integrale, care să furnizeze organismului vitaminele și mineralele necesare pentru sănătatea dinților.
Consumați multe alimente cu conținut bogat în fibre cum sunt cerealele integrale, fructele și legumele crude. Alegeți astfel, alimente care combat în mod natural bacteriile, îndepartează placa dentară, întăresc smalțul dinților și împrospătează respirația, păstrându-vă dinții și gingiile sănătoase.