Blog Oralix - periute electrice si igienca dentara

Durere de dinti – cauze si tratament

Written by Oralix | Aug 23, 2021 3:29:15 PM

Multi dintre noi am experimentat macar o data o durere de dinti suparatoare. Fie ca dureza cateva minute, ore sau zile, durerea dentara nu e usor de tolerat.

Am face orice sa ne treaca cat se poate de rapid.

De aceea apelam la tot felul de remedii naturale, ori luam diverse medicamente, dupa cum ne pricepem.

Ti-am pregatit, in randurile de mai jos, un top al celor mai frecvente dureri dentare, cauza fiecareia si cum poate fi  inlaturata.

Durerea provocata de o carie simpla

Acest tip de durere este una acuta, de tip pulsatil. De regula este scurta ca durata.

Ea se resimte atunci cand mancam dulce, ori consumam produse reci sau fierbinti. Dintele care are o carie incipienta, va reactiona la acesti stimului si durerea se va produce doar local.

In acest caz putem inlatura discofortul evitand stimulul declansator sau clatind gura cu apa calduta. De asemenea, putem consuma alimente pe partea opusa, ori putem folosi un pai in cazul bauturilor reci.

Medicul sau farmacistul pot recomanda analgezice si antiinflamatoare. In unele cazuri pot fi folosite antibiotice.

Toate aceste solutii alunga disconfortul doar pe moment, insa nu rezolva problema.

Este recomandata vizita la medicul stomatolog care poate inlatura caria si poate aplica o plomba.

Durera provocata de carii complicate

Daca primul tip de durere este ignorat iar vizita la stomatolog este amanata, caria incipienta poate evolua rapid spre pulpita dentara. Cand acest lucru se intampla, durerea apare brusc si este intensa.

Aceasta nu poate fi localizata intr-un singur punct, pentru ca iradiaza. Poate fi resimtita ata in zona maxilarului, la dintii vecini, cat si in zona urechii, capului sau a gatului.

Pe termen scurt poate fi de ajutor un lichid sa o compresa calde, evitarea mestecatului pe parte cu dintele cariat si/sau antiinflamatoare.

Acest tip de durere este cunoscuta drept cea mai severa durere dentara.

In multe dintre cazuri durerea nu dispare pana nu este inlaturata cauza de catre medicul dentist. De aceea este recomandata vizita de urgenta la medicul stomatolog.

Solutia optima in cazul unei carii dentare avansate este tratamentul de canal. Nervul este scos, sursa durerii indepartata, iar dintele refacut printr-o plomba, pivot sau coroana dentara.

Durerea provocata de un abces(infectie la radacina)

Atunci cand infectia a trecut de pulpa dentara si a ajuns la radacina, se formeaza abcesul dentar. Daca durerile unei carii dentare profunde sunt ignorate si aceasta evolueaza pana la radacina, abcesul dentar ar trebui sa fie limita. In acest punct trebuie sa mergeti rapid la medicul stomatolog.

Abcesul dentar este considerat o urgenta dentara si trebuie actionat in consecinta.

Durerea resimtita este puternica, localizata la nivelul dintelui afectat. Se poate simti o senzatie de presiune, inflamtie si durere la atingere.  Poate aparea tumefierea (umflarea) si senzatia de durere a fetei, pe partea cu abcesul dentar.

Pana la momentul consultului este recomandat sa nu se atinga zona afectata. Pentru igienizare poate fi folosita o periuta de dinti moale si produse pe baza de clorhexidina.

Antiinflamatoarele pot inlatura disconfortul pe moment, insa drenjaul infectiei este absolut necesar. Acesta trebuie realizat doar de catre un specialist, nu la domiciliu.

Dupa eliminarea abcesului dintele poate fi tratat sau inlaturat, in functie de gravitate.

Durerea de gingii

Acest tip de durere este una acuta, de tip pulsatil, scurta ca durata. Ea apare in urma expunerii zonei afectate la un stimul rece, cald sau fierbinte.

Remedii la domiciliu sunt produsele desensiblizante, antiiflamatoarele sau analgezicele. Acestea ajuta, insa, pe termen scut.

Medicul stomatolog te poate ajuta sa depistezi sursa sensibilitatii si sa o inlaturi corect.

Durerea gingivala poate fi provocata, de asemenea, si de lucrari dentare incorecte. Atunci cand exista diferente de inaltime, colturi ascutite si trecerea dintre dinte si gingie nu este lina, poate aparea disconfortul. In acest caz durerea este intensa, si nu poate fi inlaturata de catre pacient.

Este necesara interventia medicului si corectarea lucrarii.

Durerea provocata de bruxism(subtierea smaltului dentar)

Atunci cand suferim de bruxism, poate aparea o durere acuta sau cronica in zona dintilor de jos. Aceasta se poate resimti de regula dimineata sau in timpul cascatului.

Atunci cand smaltul dentar este subtiat sau ciobit din cauza bruxismului ori a factorilor externi(coronae, lucrari protetice defectuase, etc), dentina este expusa.

In acest caz apare o durere locala, ce creste in intensitate, de cate ori dintele afectat este atins cu limba, ori expus la rece, dulce sau fierbinte. Pe masura ce stimulul este inalturat aceasta scade in intensitate, insa ramane o senzatie de durere surda.

Medicul stomatolog poate rezolva promblema, oferind gutiere in cazul bruxismului, ori prin fatete sau obturatii dentare in zona cu smalt deteriorat si dentina expusa.

Durerea in cazul eruptiilor dentare.

Aceasta durere acuta, de tip pulsatil, este extrem de suparatoare si poate dura cateva zile, fie ca vorbim despre maseaua de minte sau dintii copiilor.

In cazul eruptiilor dentare, poate aparea atat disconfortul local cat si febra usoara, lipsa poftei de mancare sau irascibilitate.

Se recomanda folosirea unei periute de dinti cu peri moi si foarte moi, pentru a masa zona in timpul periajului. De asemenea, produsele cu agenti antiseptici si antiinflatori pot fi de folos in calmarea durerii in cazul adultilor.

Pentru copii sunt recomandate gelurile gingivale, ori diverse jucarii pentru dentitie, usor reci.

Cel mai la indemana remediu, pentru adulti, ramane interventia medicului stomatolog. Acesta poate face o incizie in locul in care maseaua de minte trebuie sa erupa, simplificand lucrurile.

Solutia comuna in cazul oricarei dureri dentare este vizita la medicul stomatolog. Doar el poate stabili tipul de tratament potrivit, eliminand durerea.

Daca te temei de procedurile efectuate, afla ca nici una dintre ele nu doare la fel de tare precum cea pe care deja o resimti. In plus exista numeroase metode care te ajuta sa scapi de teama de dentist.