Dușul bucal în rutina de îngrijire dentară este un obicei de care se bucură tot mai multi oameni astăzi.
Dacă ar fi să catalogăm fiecare an după evenimentele marcante pentru stomatologie, atunci preferatul nostru este anul 1962.
În acest an s-au întâmplat multe lucruri extrem de importante pentru întreaga omenire, probabil mult mai răsunătoare, veți spune. Fiecare industrie în parte s-a bucurat de un anume succes.
Jon Gleen, a devenit primul american care orbita Pământul. Watson, Wilkins și Crick au câștigat premiul Nobel pentru determinarea structurii ADN-ului.
Tot în acest an s-a născut Tom Cruise, iar Jakie Kennedy conducea primul turneu televizat al Casei Albe.
Însă, Dr.Gerald Moyer a creat una dintre invențiile care astăzi are milioane de utilizatori – dușul bucal
Ce este dușul bucal- scurt istoric
Dușul bucal este un dispozitiv care pulsează continuu un jet de apă pentru a îndepărta bacteriile din spațiile interdentare. Acest sistem de curățare inventat cu peste 50 de ani în urmă, întregește igiena orală.
Utilizarea lui zilnică, în completarea periajului dentar asigură un zâmbet sănătos cu 100% placă bacteriană indepărtată.
Inventarea dușului bucal a fost, așadar, o mare realizare, atât pentru acel moment istoric, cât și pentru anii ce au urmat.
Când a apărut de fapt dușul bucal?
În anul 1955 Dr Gerald Moyer a simțit nevoia de a folosi irigarea bucală în stomatologie, pentru rezultate mult mai bune. Până în acel moment existau accesorii pentru robinet, pe care Dr. Moyer le cunoștea deja, însă eficiența lor nu era suficientă pentru el.
Așa a apărut ideea unui motor care să împingă apa cu viteză mult mai mare, pentru rezultate mai bune de curățare.
După ani de studii alături de bunul său prieten, pacient și inginer hydraulic John, Mattingly, Dr Gerard Moyer a inventat primul irrigator bucal.
Până la momentul lansării Dr. Moyer a dat produsul pacienților săi pentru a verifica performanțele acestuia.
Testat încă din momentul apariției și până în prezent, irigatorul bucal a căpătat tot mai multe forme.
Aspectul și performanțele i-au fost îmbunătățite atât de compania inventatorului, cât și de alte companii care au preluat inițiativa inovatoare.
Astăzi există nenumărate versiuni de irigatoare bucale, create sub branduri diverse (Waterpik, Philips, Dr. Mayer, etc.)
Printre numele impunătoare de pe piața produselor de igienă orală, care furnizează acest tip de produs, se remarcă gama Dr. Mayer.
Deși noi în domeniu, aceștia pun la dispoziție o multitudine de irigatoare bucale pentru toate nevoile fizice și financiare ale clienților.
Când și de ce să folosim dușul bucal?
În cavitatea bucală se adună zilnic mii de bacterii. Parte dintre acestea pot fi îndepărtate în timpul periajului normal, în proporție de 60%. Restul de 40% din placa bacteriană se depozitează în spații mici, unde periuța de dinți nu poate ajunge. Acestea se numesc spații interdentare.
Pentru curățarea acestor orificii pot fi folosite periuțe interdentare, ață dentară sau dușul bucal.
Primele două accesorii de curățare sunt adesea recomandate pacienților fără problem orale.
Irigatorul bucal, însă, poate fi folosit atât de personae care nu prezintă o patologie anume, cât și de persoane care au implanturi dentare, punți, coroane, sau aparate dentare.
Majoritatea studiilor efectuate arată că utilizarea zilnică a dușului bucal, în completarea periajului, reduce depunerea de placă bacteriană și formarea tartrului.
De asemenea, folosirea unui irrigator bucal reduce sângerarea gingivală, patogenii parodontali și mediatorii inflamatori. Reduce adâncimea pungilor parodontale și apariția gingivitei.
Specialiștii recomandă utilizarea unui duș bucal chiar de la vârste fragede (6-7 ani, atunci când dinții permanenți apar). Acest obicei, adoptat timpuriu fovorizează dezvoltarea optimă a danturii și asigură zâmbete sănătoase.
Cum se folosește corect un duș bucal?
Majoritatea utilizatorilor folosesc dușul bucal la recomandarea medicului specialist.
De pildă, pentru pacienții fără patologii specifice poate fi recomandată utilizarea doar cu apă calduță a dușului bucal. Pentru cei cu diverse afecțiuni poate fi indicată folosirea irigatorului cu o substanță de curățare specifică (ex. apă de gură cu clorhexidina).
Pentru ambele categorii însă, tehnica este aceeași. Sunt câțiva pași pe care ar fi bine să nu îi scapi din vedere:
In videoclipul de mai jos poti vedea cum este recomandata pozitionarea corecta a dusului bucal si cum ar trebui utilizat daca esti incepator.
*Spune-ne ce ti-a placut si ce nu ti-a placut in textul de mai sus, printr-un comentariu. Imparte cu prietenii informatia si incurajeaza-I sa isi exprime parerea.
Daca te intereseaza un aspect anume, stomatologic sau de igiena dentara, da-ne de veste. Noi vom veni cu informatiile de care ai nevoie, intr-un nou articol.