oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Fructe și legume pentru dinți albi

    În dorința de a avea un zâmbet frumos, adică dinți sănătoși și albi, este bine să respectați regulile de igienă orală. Să faceți controale regulate la medicul stomatolog și să aveți o dietă alimentară echilibrată, prin care să evitați anumite produse alimentare, dar în același timp, să includeți unele alimente  care ajută la curățarea dinților.

     Cele mai multe obsesii legate de dantură, se referă la dorința generală de a avea dinții albi, cu atât mai mult cu cât foarte puține persoane au într-adevar un zâmbet complet alb. Dacă dinții reprezintă un impediment pentru un zâmbet relaxat și generos, există metode și tratamente care vă pot ajuta în îngrijirea dinților, cum sunt tratamentele de albire dentară, care însă, pot cauza probleme de sensibilitate dentară. De aceea ar trebui să încercăm mai întâi, albirea dinților în mod natural, ceea ce nu ar mai implica deteriorarea smalțului dinților și ar costa cu mult mai puțin.

    Practic, când vine vorba de albirea dinților în mod natural, s-a constatat că momentele cheie sunt legate de mestecat și de producția de salivă. Pentru a preveni îngălbenirea danturii, este obligatoriu ca bacteriile să nu rămână pe dinți. Anumite alimente, favorizează producerea de mai multă salivă, care curăță dantura. În același timp aceste fructe si legume lucrează fizic, prin fibra pe care o conțin, contribuind la curățarea dinților.

    Încercați să vă bazați dieta pe câteva fructe și legume, care vă pot ajuta să afișați un zâmbet de invidiat, dar și să aveți o sănătate de fier.

    1. Căpșunile – conțin acid malic, un acid organic slab, care ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți. De asemenea, căpșunile conțin antioxidanți, care ajută la diminuarea numărului de bacterii care favorizează apariția petelor pe dinți. În plus, fibrele din fruct constituie un produs de curățare natural, ajutând la îndepărtarea bacteriilor.

    Conținutul de vitamina C din căpșuni, ajută la îndepărtarea plăcii dentare iar acidul malic previne și îndepărtează petele de la nivelul smalțului. În afară de le mânca pur și simplu, zdrobește câteva capșuni și aplică conținutul pe dinți, lăsând să acționeze timp de 5 minute, după care clătește bine cavitatea bucală cu apă. Se mai poate folosi si o mixtura de pastă de dinți cu căpșuni zdrobite, cu care se execută un periaj de 4-5 minute, după care se clătește bine.

    2. Ananasul – conține o enzimă naturală numită bromelaină, un compus cu proprietăţi antiinflamatoare, bromelaina fiind utilizată ca ingredient în pastele de dinți, ce îndepărtează petele de pe dinți.

    3. Broccoli – este bogat în fier, iar acesta ajută la formarea unei bariere protectoare pentru smalțul dinților, reducând efectele activității bacteriilor și pericolul formării petelor sau cariilor dentare. Consumul de broccoli proaspăt și crud, de exemplu în salate, ajută la curățarea dinților.

    4. Merele – unele din cele mai eficiente fructe pentru sănătatea danturii, consumul de mere exercitând un efect benefic asupra dinților şi gingiilor. Merele au o structură abrazivă, curățând dinții, menținându-i albi și ajutându-i să își recapete strălucirea. Merele au un conținut bogat în acid malic, în special cele verzi, iar masticația lor mărește producția de salivă.

    Consumate cu moderație ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți și reduc numărul bacteriilor responsabile de respirația urât mirositoare. Pentru a creşte acţiunea lor de albire, putem toca fin merele, iar pasta obţinută se pune pe dinți și se lasă să acționeze timp de 5 minute. Sucul de mere verzi stimulează producţia de salivă, care este cel mai bun de agent fiziologic de auto-curăţare a cavității bucale. Merele şi sucul acestora sunt foarte la îndemâna, contribuie sănătatea și albirea dinților şi nu au contraindicaţii.

    5. Morcovii – Mestecarea de fructe si legume, poate fi comparată cu periajul, deoarece aceste alimente curăța suprafața dinților în timp ce sunt mestecate. Morcovii, conopida, fasolea verde… sunt o alegere excelentă pentru “spălarea” dinților.. Consumarea morcovilor cruzi ajută la curățarea dinților și masarea gingiilor, previne bolile gingivale și îndepărtează bacteriile, ce provoacă o respirație urât mirositoare.

    De asemenea sunt bogați în vitamine și antioxidanți, aducând numeroase beneficii sănătații corpului nostru. Au un conținut bogat în vitamina A, necesară formării smalțului dinților și îmbunătățesc vederea. Morcovii pot îndepărta petele în mod natural, datorită creșterii producției de salivă. Dacă în mod regulat, vom freca ușor bucăți de morcovi de dinți îi putem face, vizibil, mai albi.

    6. Telina – este un aliment minune, produce multă salivă, neutralizând astfel bacteriile care duc la formarea cariilor. Cu cât vei mânca mai multe legume de acest fel, cu atât dinții tăi vor fi mai albi, datorită efectului lor abraziv. În plus, când mestecăm țelină, gingiile sunt masate, iar dinții curățati. Astfel, ne menținem o gură sănătoasă și curată.

    7. Ciupercile Shiitake – conțin elemente, printre care un zahăr natural, cu proprietăți anti-bacteriene, care inhibă dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală, reduc riscul petelor de la baza plăcii dentare și previn depunerile de tartru. Acțiunea lor împotriva bacteriilor rele, este mai eficientă, în cazul gingivitei, decât cea a apei de gură.

    8. Lămâia – realizează o albire excelentă a dinţilor, acidul citric din coaja de lămâie și din sucul de lămâie, fiind un adevărat înălbitor natural. De asemenea, pentru că producția de salivă este importantă pentru menținerea dinților albi, fructele citrice (grapefruit, lime, lămâi și portocale) sunt o alegere excelentă.

    Zeama de lămâie este foarte bună în lupta împotriva tartrului dentar, însă nu trebuie folosită în exces, pentru că poate ataca smalţul dinţilor, favorizând astfel apariţia cariilor. Putem folosi suc de lămâie pe periuţă, sau îi frecăm cu o felie de lămâie pentru a reduce petele de pe aceștia.

    9. Portocalele – chiar şi coaja, determină glandele salivare să producă mai multă salivă, ajutând la curățarea și albirea dinților. Pur și simplu, decojește o portocală și folosește-o ca agent abraziv, înainte de perierea dinților cu o pastă care conține După frecarea dinților, lasă să acţioneze timp de cca. trei minute şi apoi clăteşte bine gura sau treci la periaj. Cea care reuşeşte să albească cel mai bine, este de fapt, partea interioară a cojii. Metoda va da rezultate în cel puțin o săptămână.

    10. Iaurt, lapte, brânză – conțin acid lactic, care protejează dinții de carii și combate afecțiunile gingivale, ajutând la menținerea unei sănătăți orale bune. Proteinele din iaurt se lipesc de dinți și îi protejează de atacul unor acizi dăunători, ce pot duce la formarea de carii. Brânza maturată elimină petele cauzate de alimentele rămase în gură după masă și previne depunerea tartrului. Dacă mesteci brânză tare, glandele salivare vor produce mai multă salivă, iar particulele de mâncare dintre dinți vor fi înlăturate. În plus, produsele făcute din lapte conțin calciu, acesta fiind foarte important pentru sănătatea dinților și organismului în general.