oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Ghidul alegerii pastei de dinți de la A la Z

    Deși pare ceva facil, alegerea unei paste de dinți este un lucru care trebuie asumat în cunoștință de cauză și nu este chiar o treabă ușoară.

    De ce? Simplu: o folosești doar tu sau o împarți cu familia, cât de mari sunt copiii și chestii de astea. Unii vor smalț frumos, alții îl vor albit, pe unii îi interesează doar lipsa tartrului, pe alții îi interesează o respirație proaspătă. E greu să alegi și pentru că o pastă de dinți are mai multe ingrediente, proporția lor depinzând de scopul urmărit: control tartru, albire, sensibilitate sau alte afecțiuni. În plus, este disponibilă sub formă de pastă sau gel.

    În principal tipurile de ingrediente care alcătuiesc o pastă de dinți sunt:

    • Agenții abrazivi – materiale iritante, inclusiv carbonat de calciu și silicați, care ajută la eliminarea produselor alimentare, a bacteriilor și a unora din petele de pe dinți.
    • Aromatizanți și îndulcitori – ingrediente pentru a da gust și a face respirația mai plăcută în urma periajului, gen mentă, lămâie sau scorțișoară.
    • Umectanți – pentru retenția de umezeală, adesea glicerol, pentru prevenirea uscării pastei de dinți și folosirea ei în timp.
    • Agenți de îngroșare – care adaugă pastei de dinți o vâscozitate necesară încât să poată ține în suspensie anumite ingrediente care nu se dizolvă.
    • Detergenți – cum ar fi sulfatul de sodiu, pentru a prelua toate produsele îndepărtate de pe dinți și a face astfel spălarea.

    Foarte important când alegeți o pastă de dinți este ca aceasta să fie aprobată DA ( Dental Association), cel puțin din țara de proveniență. Asta înseamnă ca produsul a fost testat și rezultatele au confirmat afirmațiile producătorului.

    În funcție de scopul pentru care o folosim avem diferite paste de dinți:

    Cel mai important ingredient căutat atunci când aleg pasta de dinți este fluorul. Fluorul este un mineral natural, iar utilizarea sa a avut un rol esențial în scăderea dramatică a cariilor dentare și apariției acestora. Bacteriile din gură se hrănesc cu zaharuri și amidon, care rămân pe dinți după masă. Fluorul ajută la protejarea dinților de acidul care este eliberat atunci când se întâmplă acest lucru. Fluorul face smalțul dinților mai puternic și mai puțin sensibil la atacul acizilor. Fluorul remineralizează zonele, unde apar subțieri ale smalțului și astfel sunt prevenite viitoarele carii.

    Pastele de dinți pentru albire nu conțin specific, înălbitori, ele conțin particule abrazive sau substanțe chimice care polizează dinții sau se leagă de petele de pe suprafața acestuia. Studiile au arătat că aceste paste nu afectează smalțul dinților mai mult decât altele.

    Toată lumea are un strat de bacterii pe dinți lor numit placă. Dacă igiena orală neadecvată nu îndepărtează placa, aceasta se întărește și formează tartru. Depozitele de tartru depuse pe dinți și sub gingii, pot duce la boli ale gingiilor. Pirofosfați și citrații de zinc sunt ingrediente care se adaugă în pastele de dinți, dovedindu-se eficiente în îndepărtarea tartrului de pe dinți. Unele paste de dinți conțin și triclosan, un antibiotic care distruge anumite bacterii din cavitatea bucală.pasta-de-dinti-anti-tartru-foto-oralix

    • Pasta de dinți pentru dinți sensibili

    Persoanelor cu dinții ușor iritabili, la temperaturi calde sau reci spre exemplu, li se recomandă pasta de dinți cu nitrat de potasiu sau clorură de stronțiu. Acești componenți vor acționa în cam patru săptămâni la obturarea porilor deschiși spre nervi din interiorul dinților.

    Aceste paste de dinți sunt folosite în general împotriva afecțiunilor paradontale, ca gingivita, paradontita sau paradontoza, ce afectează gingiile. Componentele, deseori și antibiotice, luptă împotriva plăcii bacteriene care irită gingiile.

    Aceste paste de dinți pot face parte tot din grupa pastelor de dinți speciale, ele fiind destinate celor mici, neformați încă cu igiena orală și astfel să fie mai ușor să-i obișnuim folosindu-ne de gust și miros.

    Cu atât de multe opțiuni și combinații disponibile, puteți încerca diferite mărci, tipuri, și arome pentru a găsi cea mai bună pastă de dinți pentru tine, în funcție de dorință. Și nu uitați ca indiferent de ce zic „cercetătorii britanici” atunci când deschideți gura, lumea nu trebuie să întoarcă capul.


    Vrei să primești și alte sfaturi pe email?

    Abonează-te acum la Newsletter-ul Oralix!