oralix-logo-1431094947
    Toate articolele > , > Halenă, halitoză sau respirație urât mirositoare – cauze și tratament

    Sigur în decursul existenței ați avut de-a face cu persoane față de care a trebuit să păstrați distanța în timpul conversației, pentru a va feri de respirația lor, sau ați observat persoane care conștiente de problema lor, vorbesc cu mâna la gură. De multe ori asociem situația neplăcuta cu igiena orală neadecvată, dar de fapt cauzele sunt mult mai complexe.

    Mirosul neplăcut al gurii sau halena poate afecta încrederea în sine și chiar viața socială a persoanei în cauză, iar tonele de gumă de mestecat, bomboanele mentolate sau spray-urile aromate nu le rezolvă problema. E mai bine să găsim cauzele și sa aflăm tratamentele posibile.

    Semne și simptome

    Simptomele asociate halenei sunt următoarele:

    • existența unei membrane albicioase pe suprafața dorsală a limbii
    • gura uscată
    • depuneri de tartru la baza dinților
    • salivă groasă și necesitatea de a curăța constant laringele
    • respirație urât mirositoare dimineața și senzația de arsură a limbii
    • gust acru sau metalic permanent

    Cauzele mirosului neplăcut al cavității bucale

    S-a constatat ca la 85-90% dintre persoanele care suferă de halitoză, cauza se explică prin bacteriile anaerobe orale, gram-negative și compușii lor volatili de sulf, VSC, pe care acestea le crează. Sunt aceleași tipuri de bacterii, care sunt frecvent asociate cu apariția bolilor gingivale (parodontita, gingivita).

    Gura umană este supusă acțiunii a sute de tipuri de bacterii diferite, unele cauzează mirosuri urâte, altele nu. Echilibrul dintre ele, determină în ultimă instanță calitatea respirației unei persoane.

    De unde provin acești compuși mirositori?

    La fel ca și oamenii, bacteriile consumă alimente și, la rândul lor, secretă produși reziduali, dintre care unii sunt compuși volatili de sulf( VSC), urât mirositori. De obicei acești compuși, stau la baza problemelor de respirație ale unei persoane.

    Mirosul acestor compuși volatili de sulf este unul din cele mai ofensive mirosuri cunoscute. De exemplu mirosul de ouă stricate, mirosul puturos care vine de la loturile de furaje din depozite sau mirosul neplăcut asociat cu oceanul se datorează în parte hidrogenului sulfurat, mercaptanului compus cu sulf sau sulfurii de dimetil. Toți acești compuși volatili de sulf se regăsesc în respirația noastră. Și pentru că sunt volatili, părăsesc rapid locul unde s-au format, adică gura și însoțesc respirația, care devine urât mirositoare.

    Care este sursa de hrană pentru aceste bacterii?

    Practic, atunci când mâncăm noi, mănâncă și ele. Mai ales o alimentație bogată în proteine, favorizeaza bacteriile în producerea de produse secundare, care cauzează respirației noastre. În gură, bacteriile care trăiesc aici interacționează cu particule de mâncare, cu țesuturile și sângele și dau nastere acelor VCS. Dacă nu întreținem o igienă orală corectă, bacteriile se vor înmulți.

    Unde trăiesc aceste bacterii?

    • Pe partea dorsală a limbii (suprafața superioară) da rmai ales pe partea posterioară. Nivelul de acoperire cu bacterii găsit pe limba unei persoane poate fi influențat de anatomia suprafeței acesteia. De exemplu, persoanele care au o limbă profund canelată sau brăzdată au nivelul de acoperire bacteriană mai mare decât persoanele cu limba cu suprafață mai netedă. Cantitatea de acumulare poate varia și în funcție de vârsta, datorită reducerii fluxului salivar, modificărilor tipurilor de papile gustative, scăderii dexterității de a curăța limba…
    • În jurul dinților. Bacteriile anaerobe sunt capabile să își găsească locuri adecvate (lipsite de oxigen) pentru a trăi, chiar și în gura relativ sănătoasă. Cu atât mai mult în cazul persoanelor care suferă de boli ale gingiilor, ducând la formarea unor cavități greu de curățat și producând adevărate daune.

    Factori care favorizează apariția și dezvoltarea halenei

    1. Fumatul

    Cei care au contact cu fumătorii sunt familiarizați cu mirosul specific al „respirației de fumător.” O mare parte din acest miros este cauzată de gudron, nicotină și alți compuși urât mirositori găsiți în fumul de tutun. Acestea se acumulează pe dinții și țesuturile orale moi ale unei persoane (limbă, obraji, gingii, …) și au ca efect printre altele uscarea țesuturilor orale. De asemenea, fumatul mărește cantitatea de dioxid de carbon la nivelul gurii reducând oxigenul, ceea ce produce un mediu bun pentru bacterii.

    Din aceste motive fumătorii, suferă cel mai adesea de patologii dentare și gingivale care determină apariția halenei.

    2. Gura uscată

    În timpul nopții gura unei persoane tinde să se usuce, din cauza tendinței naturale a organismului de a reduce fluxul de salivă când dormim. În cele mai multe cazuri, efectul de uscare ar trebui să dispară după igiena orală de dimineață și după rehidratare.

    Dacă efectul persistă, poate provoca o respirație urât mirositoare întrucât saliva are un rol foarte important în păstrarea nivelului optim de bacterii și Ph din gură. Saliva conține compuși care ucid bacteriile, este un fel de apă de gură naturală pentru organism. Ea ajută la descompunerea alimentelor încă din cavitatea bucală, pentru ca mai apoi să înceapă procesul de digestie. Un tratament împotriva respirației urât mirositoare cauzată de gura uscată, este consumul constant de lichide.

    3. Xerostomia

    Unii oameni au gura uscată cronic, această condiție fiind numită „xerostomie”. Poate apărea ca efect secundar al unor tipuri de medicamente gen antihistaminice, antidepresive, agenți de control ai tensiunii arteriale, diuretice, narcotice, sau medicamente anti-anxietate.

    Vârsta unei persoane poate fi, de asemenea, în discuție. Pentru majoritatea oamenilor, pe măsură ce îmbătrânesc, gura uscată cronic devine tot mai mult o problemă. Asta deoarece glandele lor salivare au tendința de a fi mai puțin eficace și în compoziția salivei se produc schimbări radicale. Din acest motiv persoanele în vârstă sunt mai expuse problemelor gingivale și de respirație.

    4. Gingivita și parodontoza

    Mirosul care vine din gura unei persoane cu boala parodontală activă este atât de distinctiv, încât un medic dentist poate da un diagnostic corect, chiar înainte de a începe examinarea. Gingivitele sunt inflamații ale gingiilor, uneori infecția merge adânc provocând abcese alveodentare. Toate aceste aspecte pot produce un miros neplacut. Când gingiile se retrag, se face un loc gol între dinți și acestea, permițând resturilor alimentare să se depună. Toate acestea favorizează înmulțirea bacteriilor și duc la o respiratie urat mirositoare.

    5. Rinita cronică și sinuzită cronică

    Infecțiile căilor respiratorii superioare și alergiile pot crea o hipersecreție care cade pe partea din spate a limbii unei persoane. Acest lucru provoacă adesea un gust și un miros urât. De asemenea persoanele care au o afecțiune a sinusurilor, nu vor putea respira decât pe gură, ceea ce produce un efect de uscare , care aduce după sine și o respirație urât mirositoare. De data aceasta, ea va fi însoțită de un miros pe măsură, produs de aerul care vine din nas.

    6. Condițiile medicale

    Există unele probleme medicale cunoscute care sunt asociate cu prezența de mirosuri ale gurii. Acestea pot fi: afecțiuni gastro-intestinale, metabolismul încetinit al glucidelor, lipidelor și proteinelor, digestia imperfectă, gastrită hiperacidă, ulcer gastric, constipație, balonare, afecțiuni pulmonare, amigdalita pultacee…. Ele pot produce o respirație urât mirositoare, dar pentru ele trebuie consultat un medic specialist.

    7. Alimentația

    Cea mai frecventă cauză a halenei este reprezentată de consumul alimentelor cu miros puternic și gust picant (usturoi, ceapă, anumite condimente sau brânzeturi). Ea poate fi înlăturată, pentru o perioadă scurtă de timp, cu ajutorul periajului dentar. Există totuși și alimente care, deși nu au un miros înțepător, după ingerare pot produce respirație urât mirositoare, așa cum este cafeaua sau alcoolul.

    O altă cauză care generează respiraţia urât mirositoare poate fi şi alimentaţia săracă în carbohidraţi. Carbohidraţii ard grăsimile din organism, transformându-le în sursa primară de energie şi eliberând astfel cetonă. Cetona generează respiraţia urât mirositoare, această afecţiune numindu-se halena cetonică. Această afecţiune este relativ uşor de tratat, prin introducerea în dietă a fibrelor, care nu numai că împiedică ca respiraţia urât mirositoare să apară, dar îmbunătăţeşte şi digestia.

    8. Dinţii cariaţi

    Respirația urât mirositoare poate fi cauzată şi de carierea dinţilor. Persoanele care au dinţi cariaţi pot avea şi probleme cu gingiile; în consecinţă, apar numeroase bacterii ce cauzează respiraţia urât mirositoare. Astfel, respirația urât mirositoare nu este singura problemă, deoarece bacteriile deteriorează şi mai mult dinţii.

    Tratamentul halenei

    Dacă vreți să scăpați de mirosul urât al respirației, trebuie să controlați bacteriile care le cauzează, deci sa faceți tot ce ajută la minimizarea placii și tartrului și maximizarea sănătății gingiilor.

    Asta înseamnă practic o serie de măsuri pentru reducerea numărului de bacterii VSC, ce trăiesc în gură. Adică înlăturarea mediilor favorabile, în care acestea se dezvoltă, curățarea locațiilor preferate și limitarea cantității de nutriție care să le ajute să se înmulțească.

    1. Curațarea eficientă a gurii

    A) periaj și folosirea aței dentare

    Spălatul pe dinți după fiecare masă ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, principala cauză a respirației urât mirositoare. De asemenea este important ca acest periaj să se facă cu periuțe de dinți cu peri moi și vârful rotund de genul VITIS Gingival Dentaid.

     

    Un tratament împotriva halenei, la fel de eficient, este și utilizarea aței dentare. Aceasta ajută la curățarea resturilor alimentare rămase între dinți, ce favorizează dezvoltarea bacteriilor și apariția respirației urât mirositoare.

    De asemenea, pentru a crește efectul periajului, este indicat să folosim o pastă de dinți dedicată, de genul pastei de dinți Halita Fluor de la Dentaid, care are următoarele avantaje:

    • Neutralizarea compușilor volatili sulfurați, neplăcut mirositori care provoacă halitoza.
    • Revitalizarea şi protecţia gingiilor.
    • Prevenirea cariilor. Prevenirea depunerii de biofilm dentar (placa bacteriană).

    B) curățarea limbii

    Limba trebuie spălata delicat de sus în jos pe fața anterioară, după care trebuie insistat pe partea posterioară unde se ajunge mai greu, dar unde bacteriile înfloresc de-a dreptul. Curățarea limbii de două ori pe zi este cea mai eficientă metodă de a păstra halena sub control. Se poate face prin periere sau răzuire. Perierea limbii se poate face chiar cu periuța de dinți pe care o folosești, iar pentru răzuire există periuțe speciale de tipul periuței pentru curățarea limbii Halita Tongue Cleaner blister Dentaid. Avantajele folosirii acestor raclete sunt:

    • Au doua fețe, prima adaptată formei limbii, a doua netedă pentru a curăța părțile laterale și partea posterioară a limbii, locul principal de acumulare a bacteriilor răspunzatoare pentru halena.
    • Curătă usor și elimina biofilmul bacterian care acoperă limba.
    • Atinge chiar și zonele cele mai inaccesibile ale limbii.

    Lezarea limbii trebuie evitată, precum și zgârierea modelului în V format din papile gustative situate în spatele limbii. Perierea unei cantități mici de gel antibacterian de gură, pe suprafața limbii va inhiba creșterea acțiunii bacteriene.

    Curățarea limbii este una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de halenă Dacă este prima dată când faci această curățare, senzația va fi un pic ciudată, dar realizată regulat te va ajuta să scapi de respirația urât mirositoare.

     

    C) clătirea orală

    Dacă nu poți să te speli pe dinți imediat după masă, încearcă măcar să îți clătești gura cu apă, pentru a elimina o parte din resturile de mâncare.

    Apa de gură poate fi o metodă eficientă de a scăpa de halenă, însă pentru o perioadă scurtă (aproximativ 20 minute). Caută o variantă cu efect anti-bacterian pentru a scăpa de cauza repirației urât mirositoare. Se poate folosi o apa de gura de genul Apa de gura Halita, care elimină stratul de bacterii responsabile de halitoza și previne creșterea acestora. Alte avantaje:

    • Acțiune rapidă și eficientă împotriva bacteriilor
    • Combinația de digluconat de clorhexidină și clorura de cetilpiridiniu prelungește acțiunea antiseptică, oferind un control bacterian crescut și o reducere a producției de gaze urât-mirositoare
    • Primul tratament științific pentru tratarea halitozei

    Pentru îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene și curățarea zonei gingivale și a spațiilor interdentare se recomandă folosirea dușurilor bucale de genul Dus bucal Waterpik Classic WP-70.

    2. Limitarea aprovizionării cu alimente pentru bacterii

    Deoarece digestia şi respiraţia urât mirositoare sunt strâns legate între ele, uneori este suficient să adoptaţi un stil de viaţă sănătos, pentru a corecta această problemă. O dietă bogată în fibre ameliorează adesea starea de sănătate.

    Consumul unui prânz sănătos cu legume și fructe crude vă ajută la menținerea curată a dinților și limbii. Doua cești de ceai pe zi se pare că ajuta în unele cazuri, pentru ca acesta conține niște substanțe chimice care ucid bacteriile. Coacăzele elimina o parte din mirosurile urâte și împiedică bacteriile să mai adere de cavitatea bucala. Guma de mestecat făra zahar cu xylotol ajuta la omorârea unei părți din bacterii și ajută la evitarea gurii uscate și reducerea plăcii dentare. Mestecatul semințelor de fenicul, bețelor de scorțișoară, a gumelor din rășini naturale din plante și a pătrunjelului proaspăt sunt remedii tradiționale cunoscute.

     3. Controlul dentar periodic

    Vizita la cabinetul stomatologic trebuie făcută regulat, la cel puțin șase luni. Astfel medicul poate constata la timp orice problemă, păstrându-se dinții în stare optimă.

    Medicul stomatolog va putea asigura o curățare profesională, eliminând tartrul și detectând  simptomele oricăror probleme dentare, înainte ca acestea să devină serioase. În afara acestor vizite, este bine să vă duceți la dentist imediat ce constatați că va sângerează gingiile sau orice alt simptom gen umflare sau colorare, miros urât..

     4. Hidratarea corectă

    Cafeaua și băuturile alcoolice produc deshidratare și lasă în gură un sediment ce se depune pe suprafața dinților, provocând halenă. Ca să scapi de cauzele repirației urât mirositoare, ar fi bine sa înlocuiești cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase si dulci cu apă. Bea cel puțin 2 litri/zi, pentru a avea un ph al cavității bucale optim, pentru a preveni cariile și a elimina în mod natural cauzele halenei.

    Practic nu există un tratament tipic pentru halenă, tratarea ei depinde de cauza care a produs-o. Evitarea deshidratării, o igienă orală bună, care include și perierea, dar și controlul periodic la stomatolog, ar trebui sa fie minimum de cerințe obligatorii, pentru a ne asigura o respirație prietenoasă.

     

    Periuta pentru curatarea limbii - foto blog oralix - close-up of mid adult man cleaning his tongue with scraper